Om volontärresor och volontärarbete

Att under en tid arbeta som volontär inom något angeläget volontärprojekt är en fantastisk upplevelse. Du kan volontärarbeta med djur, barn, undervisning, inom miljöprojekt och i samhällsarbete.

 

Att volontära utomlands

Att åka som volontär ger dig en en unik möjlighet att uppleva ett land, en kultur i verkligheten. Genom våra samarbetspartners arbetar vi med en rad olika volontärprojekt i Afrika, Australien, Asien, Nya Zeeland, Centralamerika, Sydamerika och Nordamerika. Du får en unik möjlighet att volontärarbeta och stödja det lokala samhället, jobba med utrotningshotade djur, undervisa barn eller hjälpa till att hålla planeten grön genom bevarande projekt.

Betala för att vara volontär?

Pengarna du betalar för din volontärvistelse går till att stödja de projekt som du verkar inom. I vissa fall som rena projektdonationer men oftast och främst går de till den mat, logi, utbildning, transport och support som du får under din vistelse och som indirekt kommer projektet tillgodo. Att upprätthålla och driva dessa värdefulla projekt kostar pengar och genom att tjänstgöra som volontär bidrar du både finansiellt och genom att hjälpa till rent praktiskt med arbetsuppgifterna på projektet.

Volontärtjänstgöring i ditt CV

Att ha tjänstgjort en tid som volontär är också ett välkommet tillskott till ditt CV inför framtida jobbansökningar eller vidare utbildning. Glöm inte be om intyg och referenser från din volontärsplacering när du avslutat tjänstgöringen så att du kan lägga detta till ditt CV.

Ålder

Alla kan hjälpa till som volontär, ung som gammal! I de flesta fall är minimiålder för att delta på ett projekt 18 år. Medelåldern bland volontärerna brukar vara omkring 25 år men du kommer att arbeta och leva tillsammans med både ungdomar och vuxna från hela världen i de olika projekten.

Internationellt

Till projekten kommer människor från hela världen. Som volontär kommer du oftast att arbeta och bo tillsammans med deltagare från hela världen, majoriteten av dem kommer från engelsktalande länder som Storbritannien, USA, Kanada, Australien, samt från Tyskland, Holland och övriga norra Europa.

Boende

Standarden på boendet varierar, förvänta dig inga 5-stjärniga hotell, men en fungerande enkel standard där boendet är rent och innehar västerländska bekvämligheter. Du bor vanligtvis på eller i anslutning till det projekt där du tjänstgör som volontär. Det kan innebära allt från att bo i stugor, lodges, dorms eller volontärhus som du oftast delar med andra volontärer. Vid vissa destinationer bor du tillsammans med lokalbefolkningen. Under respektive volontärresa kan du läsa om det specifika boende som ingår. Maten som serveras varierar från projekt till projekt, men är alltid fullgod och näringsrik. De allra flesta projekt kan ta emot deltagare som kräver specialkost. Kontakta oss om du är osäker.

Ekonomi

Det är omöjligt att ange en exakt summa som du kommer att göra av med. Vid varje resa finns det noga specificerat vad som ingår. Hur mycket du gör av med utöver detta beror till stor del på hur mycket du kommer att spendera på nöjen, souvenirer, extra aktiviteter, etc. Hör gärna med oss om du är osäker.

Resa ensam

De flesta som reser som volontärer åker på egen hand. Du kommer att sluta upp med andra volontärer på plats och det brukar inte ta lång tid förrän man har lärt känna de andra i gruppen. I slutet av vistelsen har flera av er blivit oskiljaktiga och du har fått vänner för livet, det blir så när man lever tätt in på varandra. Men naturligtvis kan du boka en volontärresa tillsammans med en eller flera kompisar. På en del destinationer finns det även möjlighet att boka enkelrum mot extra kostnad. Vi kan inte garantera att det alltid finns volontärer på plats just vid den tid du är på projektet, även om det är det vanligaste.

Tidigare erfarenhet

De flesta volontärvistelser kräver inte att du har tidigare förkunskaper inom området eftersom du kommer att få den utbildning och support som du behöver på plats. Det är dock viktigt att du är beredd på att kunna hjälpa till i alla de sysslor som ingår i projektet. Har du speciella färdigheter och kunskaper är detta alltid välkommet. Om det finns specifika krav för en volontärresa står det alltid angivet under respektive volontärresa.

Ledig tid

Under volontärvistelsen så är du vanligtvis ledig minst 1-2 dagar per vecka och har då möjlighet att utforska omgivningarna eller resa till närliggande platser och städer. Vid varje volontärresa står det angivet hur många dagar som du har ledigt.

Transfer, transport till projektet

På de flesta av våra volontärresor blir du mött på flygplatsen i samband med din ankomst.

Flyg till destinationen

Flygbiljett tur och retur till destinationen ingår inte i priset. De flesta passar på att kombinera volontärtiden med att utforska och resa i omkring landet en tid före eller efter. Vi har ofta spännande äventyrsresor som utgår från någon ort i närheten.

Packning

Vår rekommendation är att du inte tar med dig för mycket packning. Tänk på att du ofta kan inhandla det du behöver eller saknar på plats. Före avresa kommer du att få en packningslista av oss.

Visum

I de flesta länderna kan du stanna i upp till 90 dagar utan visum. Till Asien krävs däremot oftast visum. Tala med oss om du är osäker på om du behöver visum och vid vilken ambassad som du skall söka ditt visum. Du kommer att få mer information om detta i samband med att vi sänder dig bekräftelsen.

Fysiska och andra krav

De flesta volontärvistelser kräver att du har en genomsnittlig kondition och är frisk. Uppge alltid i samband med din anmälan om du har någon allergi eller annat som vi bör känna till. Vid projekt med barn och yngre är det oftast nödvändigt med ett utdrag ur belastningsregistret.

Vid problem

I händelse av att du får problem så vänder du dig i första hand till vårt team på plats som kommer att göra allt för att hjälpa dig. Du har dessutom alltid ett 24 timmars emergency nummer. Känner du att du inte får gehör för dina synpunkter så är det viktigt att vi får information om detta så tidigt som möjligt, så att vi har möjlighet att rätta till problemet eller hjälpa dig vidare.

Säkerhet & Trygghet

Bokar du en volontärresa genom Study International gäller svenska konsumentregler. Detta är till stor fördel för dig som resenär. Bokar du direkt till en utländsk reseanordnare så gäller istället det lokala landets regler, vilka kan vara svåra att överblicka. Vi har även ställt resegaranti till Kammarkollegiet.

Hälsa

Angående vaccinationer så ber vi dig att kontakta en vaccinationscentral för den senaste informationen om vilka vaccinationer som krävs. Tänk på att en del vaccin skall tas en god tid i förväg.

Försäkring

För att få delta vid volontärprojekten så måste du ha en heltäckande försäkring. Vi rekommenderar att du tecknar vår reseförsäkring som vi har utarbetat i samarbete med GOUDA. Reseförsäkringen är speciellt utformad för dig som skall vara med på våra äventyrs- och volontärresor.

Läs mer om försäkringen här

Anmälan

Du anmäler dig till en volontärresa direkt på vår hemsida eller via telefon på 031-13 80 85. Vi rekommenderar att du bokar i god tid för att vara säker på att få en plats. Ring oss gärna så kan vi kontrollera om det finns platser kvar.

ÄR DU INTRESSERAD AV ÄVENTYRSRESOR OCKSÅ?

A LEARNING EXPERIENCE

Äventyrsresorna går off the beaten track genom öknar, savanner, snötäckta bergskedjor, mellan små byar och miljon städer. Förvänta dig inga 5 stjärniga hotell eller en charter till Mallorca. Ge dig ut på ett spännande och autentiskt äventyr långt hemifrån.