Alexandras tips inför utlandsstudier

TAFE-studenten Alexandra listar sina bästa tips på vad du bör tänka på inför studier utomlands!

Det är snart fem månader sen jag lämnade min största trygghet mot nya erfarenheter. Det känns som det var igår man sa hejdå på flygplatsen och åkte! Eftersom det är 5 månader sen vi kom, så innebär detta också att jag även har läst klart min första termin på TAFE! Tiden har gått så fort och jag är redan i tankar på att fortsätta plugga.

Eftersom jag vill uppmuntra andra till att också plugga utomlands skulle jag vilja dela med mig av mina bästa tips på hur man förbereder sig inför ens avresa, ankomst, skolstart och allt däremellan.

Mitt första tips skulle vara att se över alla dokument du behöver ta med dig. Kolla upp vad som du måste ha med och vad som kan vara bra att ha med sig! Kontrollera viktiga papper som visum och försäkring! Se även till att du har tillgång till dem snabbt ifall något skulle hända. Jag hade mina i en tunn mapp i handbagaget!

Mitt andra tips till dem som reser / ska plugga mer än 1 år är att packa endast med dig dina favoritplagg.  Vi fick endast ha med oss totalt 38 kg och det var svårt att packa eftersom man skulle vara borta så länge. Det kommer alltid finnas kläder att köpa var du än är, så packa det du använder! En res lista är även ett bra tips!

 

Mitt tredje tips skulle vara att ta vara på tiden och umgås med dem som står dig närmast. Skratta, gråt, skapa nya minnen och njut. Tillåt även dig själv att vara ledsen, rädd, nervös och förväntansfull. Allt du känner är helt normalt och det är inget fel med att tvivla på det du ska göra. Jag minns själv hur verkligheten slog till när vi väl hade kommit fram till Arlanda. Jag hade mina tvivel men om jag inte hade åkt hit, hade jag aldrig vetat om det här var rätt för mig.

Mitt fjärde tips är att komma förberedd. Se till att du har någonstans att bo på under dina första dagar och försök att inte stressa med att få igång allt direkt. Vi bodde på hotell i 3 nätter så att vi hade tid att smälta in allt, leta efter lägenheter, skaffa mobilabonnemang och bankkort m.m. Det hade nog egentligen varit bättre om vi hade kommit tidigare, så att vi inte behövde stressa innan vi började skolan. Så se även till att du har tid att ta in allt, åk dit tidigare om du har möjlighet. Se även till om du börjar plugga något, att kanske läsa om vad du ska göra eller kolla upp vad du kan göra för att förbereda dig inför skolan och dina kurser.

Mitt femte tips är att vara öppen till förändringar. Att flytta till ett helt annat land innebär många förändringar. Som jag nämnt tidigare, så störde jag mig enormt mycket på människorna här. Ta in istället nya kulturer och uppmärksamma det du tycker om. Skolan är annorlunda vart du än åker men se till att du försöker anpassa dig och komma in i rutinerna så fort som möjligt. Så kommer det kännas mycket bättre!

Mitt sista tips är att håll kontakten med dem du tycker om. Hör av dig och fråga hur andra har det. Jag har märkt att det är svårare än vad man tror att hålla kontakt med sina närmsta. Tidsskillnaden gör det verkligen inte enklare, men det tar inte mycket tid att skriva “ Hej, hur är det? Jag tänker på dig, hoppas du har det bra. “  Jag själv har insett på sistone att jag inte varit den bästa på höra av mig men då kom jag ju på att jag har ju fullt upp här. Och det har mina närmsta säkerligen också. Det jag vill komma fram till är att om man verkligen bryr sig, så hör man också av sig. Det kallas prioriteringar och nu på sistone har jag blivit bättre på det.

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare