Rosalie läser till veterinär på LSMU

Rosalie pluggar till veterinär på LSMU i Litauen. Elisabeth tog en pratstund med henne…

Hej Rosalie, kul att du vill berätta lite om hur du har det! Hur kom det sig egentligen att du valde att plugga utomlands?

Jag flyttade utomlands för 5 år sen för att jobba med rekrytering och njuta av solen i södra europa. När det var dags att börja plugga så bodde jag redan i Spanien där jag började universitetet så det blev naturligt att stanna kvar i samma land. Sen gjorde jag en transfer till LSMU och Litauen. Det är lättare att komma in på veterinärlinjen i många andra länder än i Sverige, så därför väljer många att plugga det utomlands.

Vad studerar du för kurser nu?

Det här året studerar vi bland annat anatomi, fysiologi, uppfödning, produktion,  genetik, agronomi, biostatistik, latin, litauiska, näringslära och ekologi.

Vad är den mest spännande / givande kursen?

Jag älskar anatomi och fysiologi, för att det ger en helhetsbild om hur djur är uppbyggda och hur kroppen fungerar. Vi jobbar både praktiskt och teoretiskt och man lär sig hur mycket som helst på varje lektion.

lsmu-vet

 

Vilket var ditt första intryck av LSMU? Av campus?

Stort campus med många byggnader, en häst som gick och betade på baksidan av kliniken och gnäggade högt så att man kunde höra det in i klassrummet- jag minns att jag tyckte det kändes så himla kul och spännande att få spendera de kommande åren bland en massa andra människor som har exakt samma kärlek för djur som jag själv.

Är det stor skillnad mellan att studera utomlands och i Sverige?

Det skulle jag inte säga. Universitetsstudier är nog ganska lika varandra i Europa. Däremot kan kulturkrockar göra att det känns ovant, som i Spanien till exempel där det är väldigt hierarkiskt emellan elever och professorer. Litauen är mer likt Sverige på den punkten, att lärare och elever kommunicerar som jämlika.

 

lsmu-vet

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag kommer till campus kl 8 på morgonen och möter min grupp utanför klassrummet. Sen har vi labb i 2 timmar, kanske myser med kaniner, evaluerar ull kvalitet eller räknar ut sannolikheten för en gen att föras vidare till nästa generation. Efter det går jag hem, äter lunch och tar en kopp kaffe medans jag har två onlinelektioner. På eftermiddagen går jag tillbaka till campus för att ha litauiska, och sen sitter jag i biblioteket ett tag och gör klart dagens anteckningar och uppgifter innan det är dags att gå hem runt 5.

Vad tycker du om Litauen?

Så mysigt! Jag hade verkligen inga förhoppningar alls när jag kom hit, men har blivit glatt överraskad av hur bra jag trivs här!

 

rosalie-vet

Var bor du och hur hittade du boende?

Jag bor på 50 kvm i gamla stan, och hittade min lägenhet via en facebookgrupp! Jag bor själv med mitt kära barn (min katt)

Har du några tips om boende du kan dela med dig av till andra?

Aroudas.lt är en bra hemsida att kika på, och många som jag känner har också hittat boende genom facebook grupper.
Gå med i grupperna ”foreigners in lithuania” och ”svenskar i kaunas”.
Du kan även söka boende genom skolan och bor då i studentkorridor!

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag brukar umgås med vänner, äta middagar, gå på bio, testa nya museum, gå till gymmet, vara ute och springa, gå ut och festa eller volontärarbeta på hund shelter i närheten.

Hur är studentlivet?

Det är faktiskt väldigt roligt, det finns mycket event, fester, klubbar osv att hänga på med sina vänner i Kaunas. Trots att det är en liten stad så är det en studentstad och vart du än går så stöter du alltid på någon från skolan. Det finns flera studentorganisationer som organiserar roliga event och alla är välkomna 🙂

Har du några tips till andra som är intresserade av att studera utomlands?

Bara att våga, och ta steget. Du kommer att lära dig så mycket om dig själv och man utvecklas något enormt av att flytta till nya länder, finna nya vänner, prata nya språk och utsättas för nya situationer.

Vad har du för planer efter dina studier utomlands?

Jag vill nog jobba några år i Sverige och kanske plugga vidare för att specialisera mig. Därefter tror jag däremot att jag kommer att bosätta mig i något varmt land igen. Jag trivs så bra i värmen och som färdigutbildad veterinär är det aldrig svårt att hitta jobb, det gäller för de allra flesta delar av världen!

Vad fick du för hjälp av Studin ?

Jag pluggade mitt första år i Spanien men gjorde en transfer till LSMU i Litauen från mitt andra år, och trivs väldigt mycket bättre här. Det var en hel del papper som skulle skickas in för att kunna börja i tvåan i Litauen och tillgodoräkna alla kurser som vi gjort i Spanien redan. Detta hjälpte Studin mig med och det var väldigt skönt att få den hjälpen!

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare