Stipendiat 2021: Ellen Stokki på UAL

2021 års STUDIN Post Brexit stipendium gick till Ellen Stokki som läser BA ( hons) Animation på London College of Communication, University of the Arts London. Här beskriver hon lite om hur hennes vardag ser ut och vad hon ska göra med pengarna hon fick.

Jag heter Ellen och studerar Animation på UAL! Innan jag började mina studier på kandidatprogrammet tog jag ett foundation år inom illustration på UAL. Mina tidigare erfarenheter från gymnasiet (estetprogrammet bild och form) har definitivt också varit en stabil grund inom mitt skapande och hjälpt mig med studierna i London. Jag sökte Studins stipendium för att få finansiellt stöd under mina studier. Jag ansökte via min kontaktperson på Studin. Jag heter Ellen och studerar Animation på UAL! Innan jag började mina studier på kandidatprogrammet tog jag ett foundation år inom illustration på UAL. Mina tidigare erfarenheter från gymnasiet (estetprogrammet bild och form) har definitivt också varit en stabil grund inom mitt skapande och hjälpt mig med studierna i London. Jag sökte Studins stipendium för att få finansiellt stöd under mina studier. Jag ansökte via min kontaktperson på Studin.

 

Att studera i London har alltid varit en dröm och UAL är väldigt central konstskola med flera olika campus. Det kändes som ett naturligt val, speciellt eftersom programmet jag ville gå fanns i deras utbud. Jag valde att studera utomlands för utbildningen och upplevelsen att bo i ett annat land. London är helt fantastisk stad att vara i som konstnär, det finns alltid nya gallerier och utställningar att gå på. Det är en kulturellt mångfaldigt huvudstad som jag personligen finner väldigt inspirerande.

 

En vanlig skoldag börjar kl 10, antingen online eller på plats, och varar fram till 13. Det inte så mycket arbete under själva lektionstiden om det inte är en workshop, vanligtvis består lektionstiden av genomgångar av uppgifter och föreläsningar. Under det första 8 veckorna har jag haft kursen ”Production Principles” – Kursen består av rotations veckor där varje vecka täcker ett nytt område för att vi snabbt ska få en omfattande överblick av dem olika delarna inom Animation. (Exempelvis kreativt skrivande, karaktärsdesign, motion graphics och cellanimering.)

Jag bor i en lägenhet med tre andra studenter, varav två är från UAL. Jag hittade mina flatmates via ett UAL instagram konto som var ägnat åt andra UAL studenter som letade efter boende och tillsammans hittade vi våran nuvarande lägenhet.

På fritiden hänger jag med mina flatmates eller andra vänner från uni. Vi har filmkvällar, provar nya restauranger och självklart besöker olika utställningar. Southbank är en självklar favorit när det kommer till fina promenad sträckor. Ett tips är att antingen försöka hitta andra studenter från din kurs som också letar efter boende eller att bo i Halls första året (det är dock dyrare än att hyra egen lägenhet!). Var också säker på att lägenheten du kollar på online faktiskt existerar och att fastighetsbyrån verkar okej, läs noga igenom kontraktet. Det finns så många sätt man kan bli lurad på.

Mitt första intryck av skolan och campuset var att det var väldigt tomt. Jag hade ju lyckan att börja mina studier mitt under covid så campuset var rätt öde med de hårda regleringarna. Nu är det full fart med utställningar i korridorerna. Mitt tips till andra som vill studera utomlands är att vara bered på alla dokument och formulär som måste fyllas i. Själv trodde jag att allt skulle vara över efter att skickade in min portfolio men det visade sig vara lite mer arbete än så.

Efter mina studier utomlands kommer jag antingen börja jobba på heltid (i Sverige eller i London) eller så kanske jag fortsätter att studera och gör en masterexamen i Sverige. Jag har fått jättemycket stöd både förre och under mina studier genom Studin. Allt från frågor om CSN, UCAS, till vart jag ska skicka mina dokument osv. Det är väldigt skönt att få vägledning på svenska, speciellt när man försöker vänja sig vid a bo i ett helt nytt land.

Stipendiet som jag blev tilldelad kommer hjälpa mig att betala hyran under mina studier utomlands.

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare