Stipendiat 2021: Amina Vannerling på Polimoda

2021 års STUDIN Creative World går till Polimodastudenten Amina Vannerling, som läser Fashion i Florens, Italien!

Grattis Amina, vem är du?

Jag är person med mycket passion och nyfikenhet, med ett driv som alltid tagit mig framåt. Innan jag började mina studier på Polimoda studerade jag utbildningen Kläder på stenebyskolan i Dals Långed. Det var en högskoleförberedande utbildning på ett år. Det var därifrån som jag sedan sökte till Polimoda. Jag har fyra års erfarenhet innan jag började mina studerar på Polimoda. Exempelvis inom, sömnad, konstnärlig gestaltning, mönsterkonstruktion, klädformgivning, skissmetoder mm. Även i gymnasiet studerade jag Fashion design i tre år, så det har funnits med mig genom åren.

 

amina

 

Hur kom det sig att du sökte STUDINs stipendium?

Jag sökte detta stipendium för extra kapital för mina studier. Polimoda är en privatskolan vilket betyder att den kostar en hel del pengar. Jag sökte jag genom hemsidan Studin via min kontaktperson Elisabeth.

Men hur kom det sig att du hamnade i Italien och på just Polimoda?

I första hand så har Italien alltid lockat mig när det kommer till mode, design, konst, kultur mm. Jag ville ta mig till den plats där jag tror (vet) att jag kan växa och blomma ut, med min kreativitet och passion. Jag valde skolan Polimoda för att den passade bäst in på vad jag sökte i form av utbildning, kursplan och vad skolans fokus och mål är för eleverna. Även för vad mina visioner och mål är efter mina studier.

Vad är det du läser just nu och vad är egentligen roligast?

Just nu studerar jag kurserna Fashion design, Academic drawing, Draping, Fashion Iconography, Sociology of Imaginary, Prototyping och Photoshop. Jag måste säga att de mest givande kurserna just nu är Fashion design och Sociology of Imaginary.

 

Nu har du ju varit på Polimoda ett tag, hur känns det?

Mina första intryck av skolan var exakt som jag tänkt mig innan. Väldigt professionella lärare med mycket erfarenheter och kunskaper. Stora lokaler, mycket spännande människor med alla möjliga nationaliteter. Det är en fantastisk möjlighet att få träffa så många människor från alla möjliga delar av världen.
Det är en skillnad att studera i Florens jämfört med i Sverige. Utbytet av nationaliteter och att ta sig an ett nytt land och språk är inte alltid så lätt, men man växer väldigt mycket som person och utmanas för mycket nytt varje dag.

Men även när det kommet till skolan är det annorlunda jämför med Sverige. Med tekniker, historia och upplägget av utbildningen är helt annat!

 

aminaHur ser din vardag ut?

Jag har mina teoretiska kursen på campuset Villa Farvard och mina praktiska kurser på campuset Manifattura Tabacchi. Det är här emellan jag pendlar nästan varje dag. Såklart har jag mest praktiska kurser. En vanlig dag går jag till skolan mellan 9/11 till 20.00 på kvällen då skolan stänger. Jag har långa dagar, men jag älskar att studera fashion design (det är det jag är här för)och det finns alltid något projekt att jobba på.

Hur är det att bo i Florens?

Det är en fantastisk stad och det är hjärtat inom konst och mode sen långt tillbaka i Italien. Att ha möjligheten att bo i en så levande och konstrik stad är något jag ännu inte har hunnit ta in. Jag får väldigt mycket inspiration och drivkraft av att bara vara här och att studera på Polimoda. Jag känner mig väldigt tacksam.

Just nu bor jag bara några minuter gångavstånd från mitt campus där jag spenderar mestadels av mina dagar, vilket är perfekt att ha så nära till skolan och kunna vara mer flexibel. Jag hittade mitt boende genom en Facebook grupp. Jag bor med andra studenter i ett kollektiv. Dom flesta på min skola har hittat deras boende genom den vägen. Sen finns det även hemsidor som HousingAnywher, Spotahome, Idealista osv.

 

Vad gör du på fritiden?

Mina studier konsumerar mestadels min tid här då det är ett intensivt tempo på skolan. Men när tid finns över umgås jag med de vänner jag fått. Utforska Florens (finns alltid något nytt) och stadens fantastiska museum och vintagebutiker.Passar även på att planera mysiga utflykter till andra städer i samma region. Som exempelvis Lucca och Pisa. Jag är ju trots allt i Italien, varför inte utnyttja läget…

Jag rekommenderar starkt att gå på konstmuseet Uffizi Gallery om man gillar konst. Shopping om man gillar det, finns oändligt med fantastiska butiker. Men så klart maten!

Slutligen, vad vill du säga till den som funderar på att plugga utomlands?

Mina tips för andra som är intresserade av att studera utomlands: Gör det! Är otroligt lärorikt. Kan kännas läskigt i början såklart men innan man anar det så är man inne idet på nolltid.Planera boende i god tid. Fundera på dina önskemål och prioriteringar. Kan vara svårt och energikrävande att behöva söka boende medans man studerar.

Tack Amina, stort lycka till med dina fortsatta studier och grattis till Stipendieumet!

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare