Alexandras budgettips

Inför terminsstart för kommande studenter, delar TAFE-studenten Alexandra med sig sina tankar kring  budgetering och hur mycket som går åt en vanlig vecka för henne i Australien. Att budgetera sin ekonomi inför studier kan vara svårt. Därför ger hon även ge lite tips på vad man kan göra för att undvika extrakostnader.

 

Att göra en budget, är ett smart sätt att hålla koll på sina pengar. Att planera sin ekonomi är A och O för de flesta studenter. Innan man gör en budget, måste man se över hur mycket inkomst man får in. Så man jämföra siffrorna och kan räkna ut hur mycket som går åt och om man kan spara pengar varje månad.

För en student i Australien per vecka bör man lägga mellan:
Mat             : 70 – 100 dollar  / Motsvarande – 400 – 650 kr
Boende       : 150 – 250 dollar / Motsvarande – 800 – 1500 kr
Räkningar   : 20 – 40 dollar     / Motsvarande – 100 – 300 kr
Övrigt          : 50 – 100 dollar   / Motsvarande – 300 – 650 kr

När du har bott och levt här i några månader, vill jag rekommendera att du kollar upp och jämför inkomster och utgifter och gör en ordentlig budget. Har du ett mål att åka iväg eller köpa något. Är det bra att du ser över din ekonomi och budget, så du vet om hur mycket du kan lägga undan till exempel.

Ett sparande är något jag verkligen rekommenderar när man budgeterar, tänk på att lägga undan några hundra kronor varje månad. För dem pengarna kan du lägga på nöje, resa eller shopping.
Jag vill understryka att du klarar dig gott och väl på CSN, men om du vill kunna unna dig, resa eller åka på en roadtrip – det vill säga spara pengar, så vill jag ge er dessa tips!

 

Mitt första tips till er som funderar på att studera i Australien är att spara pengar. Det första man ska tänka kring sin budgetering innan man kommer ner, är att man har sparat så mycket pengar att man klarar sig minst 1 månad och att man har pengar för att betala eventuella kostnader för boende. Det är viktigt att alltid ha ett sparkapital för saker blir inte alltid som man tänker sig.

Mitt andra tips är att extrajobba. Som student i Australien får du jobba 20 h per vecka. Det betyder att du kan få mellan 200 – 800 dollar extra i veckan, som du kan spara eller unna dig något för. Det finns gott om extra jobb inom service och restaurangbranschen. Så om du vill söka ett extra jobb eller bara vill tjäna lite mer pengar, så rekommenderar jag att jobba extra utöver skolan.

Mitt tredje tips är att ta med matlåda, skippa restaurangmat och dyra utgifter och ta med en matlåda och värm. Det sparar enormt mycket pengar, som du sedan kan lägga på andra roliga saker. Här finns en hemsida med grymma tips på billiga men goda recept – www.thesimpledollar.com/20-favorite-dirt-cheap-meals/
Mitt fjärde tips är att använd studentrabatter och kort, det är ett bra sätt att minska eventuella kostnader ifall det krisar. Du får som student rabatter på zoo, nöjesfält och mycket annat. Här i Brisbane använder du dig att ett transportkort med namn – Go Card. Studenter får 50 % rabatt på alla resor, vilket är superbra. Det finns även grymma deals på affärer som gäller för studenter!

Mitt femte och sista tips är att vara realistisk och var villig att göra uppoffringar. Livet som student är svårt men om du är redo att göra små uppoffringar då och då, kan du fortfarande njuta av livet som student i vackra Australien!

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare