Studera i Dubai

Dubai erbjuder mängder av möjligheter för dig som vill studera och jobba utomlands. Här är en guide om universitet & utbildning i Dubai, antagning, kostnad & visum

Studera i Dubai

Förenade Arabemiraten är ett dynamiskt land med massor av möjligheter till både jobb och studier! Förenade Arabemiraten (UAE) växer extremt snabbt och visar inga tecken på att sakta ner! Landet, särskilt Dubai, är otroligt mångsidigt, ekonomiskt blomstrande och blir ofta utsett till en av de mest trygga och säkra platserna i världen att bo och leva i!

När du väljer att studera i Dubai placerar du dig själv i centrum av en av världens viktigaste affärsmetropoler, med mängder av multinationella företag och lovande start-ups.
Studenter från hela världen kommer till Dubai för att studera på universitet, och när du tar examen har du exceptionella branschkontakter…

I Dubai kan du välja mellan att studera fristående kurser en termin eller att läsa ett program till en examen inom en mängd olika ämnesområden.

studera i dubai

Om UAE, Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten är ett mångkulturellt land som attraherar unga människor från hela världen, andelen utlandsfödda av befolkningen är 88,5 %. Huvudstaden är Abu Dhabi, känd för den världsberömda Sheikh Zayed Grand Mosque, men det största och mest befolkade emiratet är Dubai drygt en timme bort längs Persiska vikens kust.

Förenade Arabemiraten och särskilt Dubai är en populär destination för unga och ambitiösa människor. Här finns mycket att göra, vädret är varmt och soligt, miljön är säker och för dig som vill satsa på en internationell yrkeskarriär finns det en mängd spännande karriärmöjligheter i imponerande företag…
studera i dubai

Utbildning i Dubai

Utbildningssystemet i Dubai är generellt baserat på den brittiska modellen, med en liknande läroplan. Dubai är UAE:s utbildningsnav jämfört med de andra emiraten, här finns de flesta högskolor och akademiska centra. Utbildningskvaliteten är hög och utbudet av program är stort.

I Dubai finns ett stort antal universitet och högskolor, både nationella och internationella. De internationella universiteten har engelska som undervisningsspråk. På nationella skolor och universitet sker undervisningen på arabiska.

Många amerikanska, engelska och australiska universitet har sk. branch campus i Dubai, men det finns också bl.a pakistanska, indiska, tyska och ryska universitet och högskolor.

Examina och program

Knowledge & Human Development Authority (KHDA) är den myndighet i Dubai som reglerar och kvalitetssäkrar utbildning, skolor, högskolor och universitet.
KHDA granskar skolorna och rankar dem offentligt. Eftersom det finns en rad olika utbildningssystem (nationella och internationella) så är det viktigt att se till att ditt valda universitet är erkänt och rankat av KHDA.

I Dubai och UAE är nedan de vanligaste akademiska kvalifikationerna:

 • International Foundation Program, 1 år – en bro mellan skola och universitet som förbereder för högskolestudier innan du ansöker till en kandidatexamen.
 • Undergraduate Degree (Bachelor, kandidatexamen), 3 år – erbjuds inom mängd ämnesområden bl.a juridik, IT & data, redovisning och finans, marknadsföring, international business, grafisk design, modedesign och mycket mer
 • Postgraduate Degree (Master), 1 år – ta en avancerad, specialiserad examen efter kandidatexamen.
 • Postgraduate Degree (MBA), 1 år  – utformade för dig som redan är i yrkeskarriären och vill förbättra din kompetens.

Läs till examen eller studera en termin i Dubai

I Dubai kan du läsa ett program till akademisk examen (kandidat/bachelor eller master). Du kan också läsa fristående kurser en termin, antingen som ett gap year efter gymnasiet eller som freemover om du studerar på högskola och skall tillgodoräkna dig kurserna i ett pågående program.

plugga i dubai

Vad du ska tänka på när du väljer ett universitet i Dubai

Ackreditering

 • Se till att universitetet du väljer är erkänt och rankat av KHDA.

Branch campus

 • Många stora universitet har ett sk branch campus eller satellitcampus i Dubai. Detta innebär att de har mer än ett campus i världen och huvudcampus i ett annat land. Att välja ett universitet som har huvudcampus i Storbritannien eller Australien är ett utmärkt sätt att se till att din examen är internationellt erkänd – en australisk eller brittisk examen  är generellt mycket högt ansedd när du söker jobb i framtiden.

Platsen

 • Se till att universitetet är beläget på en bra och bekväm plats i Dubai. De flesta universitet har campus i speciella utbildningssektorer i Dubai, som Knowledge Village i centrum av staden eller Dubai International Academic City som båda har goda transportförbindelser.

Visum

 • De flesta universitet i Förenade Arabemiraten kan administrera studentvisum och ge råd om olika visumregler.

Praktikplatser, arbetslivserfarenhet och jobbmöjligheter

 • Anordnar universitetet praktikplatser hos framstående företag?
 • Var arbetar alumnerna nu? Ett universitet med imponerande alumner är ett bra tecken på vad du kan uppnå i din egen yrkeskarriär.

universitet i dubai

Vad kan du plugga i Dubai?

I Dubai kan du studera inom nästan alla ämnesområden. Populärt är att studera ekonomi, finans, marknadsföring, design, digital media, kommunikation, IT och datavetenskap, teknik, engineering, events och turism.

STUDIN är representant för det engelska universitetet Middlesex University Dubai där du kan läsa till en brittisk bachelors degree eller masterexamen inom en stor bredd av ämnesområden. Vi företräder även det australiensiska universitetet Murdoch University Dubai där du kan studera fristående kurser en termin eller studera ett examensprogram.

Praktik och jobb i Dubai

Som student i Dubai har du vanligtvis möjlighet att jobba och tjäna pengar samtidigt som du pluggar. Dubai har nyligen förenklat reglerna för internationella studenter och med ett studentvisum kan du i regel arbeta deltid på något av de mer än 4 500 internationella företag som finns i Dubais frizoner för utländska företag.

Universiteten har goda kontaktnät med näringsliv och branscher, vilket ger dig möjlighet att nätverka och många gånger praktisera eller göra ett så kallat internship i anslutning till utbildningen. Ett internship kan vara avlönat, du får branschfärdigheter inom ditt studieområde samtidigt som praktiken kan vara det första steget mot en framtida yrkeskarriär i Dubai och vidare ut i världen…

Kostnader och studentboende i Dubai

Även om Dubai är något dyrare än övriga Mellanöstern så fungerar det bra att leva och bo i Dubai som student. Levnadskostnaderna är något lägre än i de flesta europeiska och amerikanska städer och som student har du många gånger tillgång till studentrabatter och erbjudanden. Med ett deltidsjobb vid sidan av studierna kan du klara dig bra i Dubai som student.

Terminsavgifter och stipendier

Alla internationella universitet i Dubai har terminsavgifter, nivåerna varierar avsevärt mellan de olika universiteten. En del universitet har stipendier i form av reducerade terminsavgifter.
Kontakta gärna STUDIN för information om aktuella stipendier!

Att hitta studentbostad i Dubai

Att hitta studentboende i Dubai kan vara en utmaning men de flesta universitet har avtal med privata studentresidens och erbjuder studentbostäder för alla slags olika studentbudgetar. Det går även att komma ner i boendekostnader genom att hyra rum i lägenhet som delas med andra studenter.

Du kan läsa mer om att hitta studentboende vid utlandsstudier här.

Studera en termin eller till examen i Dubai

I Dubai kan du välja mellan att:

 • Läsa fristående kurser 1-2 terminer
 • Studera till examen: Kandidat/Bachelor (3 år) eller Master (1-2 år)
 • Läsa en top-up degree efter YH examen (1 år)

Varför ta hjälp av STUDIN när du vill studera i Dubai? 

STUDIN är utsedda av universiteten att företräda dem.
I vårt uppdrag ingår att 

 • besvara frågor och lämna information om program och kurser 
 • ge studievägledning och utvärdera potentiella studenter 
 • assistera med ansökningar 

STUDIN är en kostnadsfri tjänst! 

Vår tjänst sponsras av de universitet vi företräder och är därför gratis för studenter.
Om du är intresserad av något av de universitet vi företräder skall du därför alltid vända dig till oss med dina frågor, ansökningshandlingar mm. 

 • Du får en snabb, pålitlig och personlig service  
 • Du får direktkontakt med ditt valda universitet 
 • Du förbinder dig inte till någonting


Skolor & universitet i Dubai med STUDIN