Cambridge Examen Engelska

Cambridge Examen i engelska

Här kan du läsa mer om Cambridge examen i engelska. Vad en Cambridge examen innebär, om Cambridge Exam kurser och var du kan göra Cambridge examen

Cambridge examen i engelska

Skaffa dig ett bevis på dina kunskaper i engelska. En Cambridge English examen godtas av tusentals skolor, universitet och organisationer runt om i världen.

Vad är en Cambridge examen i engelska?  

Cambridge English Qualifications är internationellt giltiga språkdiplom i engelska som kan fungera både för antagning till en utbildning och för att kunna jobba utomlands.  

Examen har utvecklats av Cambridge Assessment English vid University of Cambridge och examen ges på auktoriserade testcenter i hela världen.

Det finns en mängd språkskolor och andra skolor som ger Cambridge Exam kurser och som förbereder för en examen.cambridge examen engelska

Varför ta en Cambridge examen?  

En Cambridge examen är ett bevis på att du har god nivå på din engelska. Cambridge examen accepteras av högskolor, universitet, myndigheter, regeringar, företag och organisationer i hela världen.  

Cambridge English Qualifications är en graderad skala av olika examina som bedömer nivån på engelska som andraspråk. De olika kvalifikationerna är kopplade till den gemensamma europeiska referensramen för språk CEFR.   

Varje kvalifikation fokuserar på en nivå i språkskalan och det finns kvalifikationer (examina) för skolor (barn och unga), för högre utbildning och samt för affärsengelska.   

Vilken examensnivå skall jag välja?  

De Cambridge examen som är relevanta för utbildning är B2 First , C1 Advanced , C2 Proficiency.

För antagning till universitet är C1 Advanced alltid gångbar men ibland kan även en B2 First examen fungera.  

De olika examensnivåerna  

 • B2 First (tidigare FCE)

Detta är den mest populära examen och accepteras av tusentals företag, organisationer och skolor runtom i världen.

En B2 First examen visar att du har språkkunskaper i engelska som är tillräckliga för att leva, arbeta i ett engelsktalande land och studera kurser på engelska.

Denna examen fungerar för antagning till vissa universitet, högskolor och college.  

 • C1 Advanced (tidigare CAE)

Detta är en mer djupgående kvalifikation på högre nivå. Den visar att du har de mer avancerade språkkunskaper som vissa arbetsgivare och många universitet söker.

Mer än 9 000 utbildningsinstitutioner, företag och myndigheter runt om i världen accepterar C1 Advanced som ett bevis på att din engelska är på mycket hög nivå. C1 Advanced accepteras av ett stort antal brittiska och amerikanska universitet som bevis på tillräckliga kunskaper i engelska.  

 • C2 Proficiency (tidigare CPE)

Detta är den högsta kvalifikationen. Den bevisar att du är en mycket kompetent engelsktalande person. En C2 Proficiency examen är beviset på att du behärskar engelska till en exceptionell nivå.

Denna examen visar att du kan kommunicera flytande och sofistikerat på samma sätt som en mycket kompetent engelsktalande.  

Med C2 examen har du den engelska som krävs för att studera eller arbeta i en mycket hög yrkesmässig eller akademisk miljö, till exempel på en forskarutbildning eller ett doktorandprogram (PhD)  

För att se vilka som accepterar Cambridge Examen så kan du söka i denna databas:

Cambridge Assessment English Global Recognition Database   

Hur fungerar Cambridge examen?  

Examen mäter de fyra språkkunskaperna – läsförståelse, hörförståelse, skrivförmåga och muntlig förmåga. Du kan oftast välja mellan att göra Computer-based eller Paper-based exam. Ett muntligt inslag ingår även.    

Examen är uppdelad i fyra delar, sk Papers:   

 • Reading and Use of English (1,5 timme)  
 • Writing (1,5 timme)  
 • Listening (cirka 40 minuter)  
 • Speaking (cirka 15 minuter)  

Du får separata poäng för var och en av de fyra färdigheterna (läsa, skriva, hörförståelse och tal) samt poäng för din användning av engelska, vilket ger dig en klar förståelse för din prestation. Genomsnittspoängen avgör ditt examensresultat.

Du får även ett betyg och din nivå på engelska fastställs på skalan för den gemensamma europeiska referensramen för språk (CEFR).

Var kan jag ta Cambridge Examen?  

Auktoriserade testcenter finns i hela världen. Du kan hitta testcenter genom Cambridge Assesment English eller British Council.  

När du läser en Cambridge Exam kurs på en språkskola eller ett college så brukar examen tas en vecka efter språkkursens slut.   

Vad kostar det att ta Cambridge examen?  

Kostnaden för att göra examen varierar beroende på testcenter, land samt vilken examen du skall ta.   

Hur kan jag förbereda mig för Cambridge Examen?  

Det vanligaste är att göra en Cambridge Exam Course på en språkskola eller ett college. Språkkurserna förbereder dig för examen dels genom att utveckla din engelskanivå i alla fyra språkfärdigheter men även genom att du förbereds på hur examen är upplagd.

Oftast har du flera mock exams (övningstest) för att lära känna examensformatet. 

På Cambridge Assessment English webbsida finns även flera sample test, övningar och tips.  

Här kan du hitta språkskolor i England, USA, Australien som ger Cambridge examen kurser:

Språkkurser utomlands

Hur länge gäller en Cambridge examen?  

Det finns ingen sista giltighetsdag eftersom diplomet visar på din faktiska språknivå vid examenstillfället. Dock kan det förekomma att ett universitet eller högskola vill se ett testresultat som är förhållandevis aktuellt (2-3 år) eftersom den generella språknivån avtar om språket inte används regelbundet.  

Cambridge examen i affärsengelska 

Cambridge Assesement har även examina i Business för dig som skall arbeta internationellt inom affärsvärlden. Kvalifikationerna är på samma sätt kopplade till CEFR skalan men har fokus på engelska i affärssammanhang.

Det finns tre examensnivåer: 

 • B1 Business Preliminary
 • B2 Business Vantage
 • C1 Business Higher  

Mer info om Cambridge examen  

Du kan läsa mer på Cambridge Assessment English webbsida här

Kontakta gärna STUDIN om du vill veta mer om Cambridge Exam Courses på college och språkskolor i England, USA, Australien, Kanada och andra engelsktalande länder.  

Cambridge Assessment English har även utvecklat språktestet IELTS som används av universitet i hela världen.    

Boka studievägledning

Kostnadsfritt, Icke bindande

Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt med mer information.

Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Jag är intresserad av:

  Om du har en speciell fråga skriv här

  Jag tagit del av, samt samtyckt till Study International Personuppgiftspolicy* avseende vår behandling av dina personuppgifter

  Kostnadsfri tjänst

  STUDINS tjänst är kostnadsfri. Vi hjälper dig med information, studievägledning, ansökan, rådgivning om boende, CSN ansökan, samt studentvisum. Allt tills du är på plats!