Jobba i USA – OPT

OPT – Att jobba i USA under 1 år som student

Skaffa dig arbetslivserfarenhet genom att jobba ett år i USA. Att jobba i USA är lärorikt, spännande & mycket roligt. Här förklaras hur OPT fungerar

Jobba i USA – Vad är OPT?

Möjligheten att få jobba i USA är en dröm för många. Genom ett sk OPT kan du få lov att jobba i USA i minst 1 år.

Att få arbetstillstånd i USA är svårt och generellt så krävs antingen ett arbetsvisum eller ett så kallat Green Card för att arbeta i USA.

Ett Green Card är ett Permanent Resident Card som ger dig tillstånd att bo och arbeta i USA. Både Green Card och arbetsvisum i USA är svåra att få. 

En alternativ väg för dig som vill prova på att jobba i USA under en tid är att studera i USA på ett college eller universitet och sedan ansöka om ett OPT och på så sätt få möjligheten att arbeta i USA under 1 års tid… jobba i usa med opt

Möjligheten att jobba i USA 

På dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är internationella arbetslivserfarenheter en värdefull merit.

Att skaffa sig arbetslivserfarenhet genom att jobba i USA är lärorikt såväl som spännande och mycket roligt.  

OPT – Optional Practical Training i USA

OPT står för Optional Practical Training och tillåter internationella studenter att arbeta i USA under en period på 12 månader.  

När kan du göra OPT?  

De flesta internationella studenter väljer att göra OPT efter en examen i USA men det går även att göra under utbildningen, som ett sabbatsår. 

Vem är berättigad att göra OPT? 

För att ansöka om OPT måste du ha studerat minst ett 1 år på fulltid på akademisk nivå på ett universitet eller college i USA.  

OPT är kopplat till ditt studentvisum och ansökan om att få göra ett OPT görs genom det universitet eller college som du studerar på.

Fri att söka ett jobb i USA

Du behöver inte ha ett jobberbjudande i förväg från ett företag i USA för att ansöka om OPT. Du är fri att själv söka och hitta ett jobb under OPT perioden. Ett krav är dock att anställningen är inom det ämnesområde du studerar eller har studerat inom.  

OPT är därför en klar fördel jämfört med många andra tillfälliga arbetstillstånd i USA, som måste sponsras av en namngiven arbetsgivare. 

Hur ansöker du om OPT?

Ditt amerikanska universitet eller college internationella avdelning hjälper dig med hur du ansöker om OPT. 

Går det att förlänga ett OPT? 

Du som studerar eller har studerat inom ämnesområden som naturvetenskap, teknik, engineering och matematik kan ansöka om att förlänga OPT perioden med ytterligare 24 månader vilket innebär att du kan jobba i USA i upp till 3 år!  

De huvudsakliga ämnesområdena som brukar berättiga till en OPT-förlängning är: actuarial sciences, biologi, biovetenskap, datavetenskap, teknik, engineering, matematik, fysik. 

Andra möjligheter att jobba i USA – CPT 

CPT betyder Curricular Practical Training och är en annan möjlighet att få arbetslivserfarenhet och jobba i USA.  

CPT är till skillnad från OPT en integrerad del av din examen eller utbildningsprogram i USA, det vill säga praktik ingår som ett krav och är en del av kursplanen i den utbildning du genomför.

Vill du veta mer om att studera i USA och möjligheten att jobba i USA på ett OPT?

Kontakta STUDIN så hjälper vi dig vidare!

Boka studievägledning

Kostnadsfritt, Icke bindande

Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt med mer information.

Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Jag är intresserad av:

  Om du har en speciell fråga skriv här

  Jag tagit del av, samt samtyckt till Study International Personuppgiftspolicy* avseende vår behandling av dina personuppgifter

  Kostnadsfri tjänst

  STUDINS tjänst är kostnadsfri. Vi hjälper dig med information, studievägledning, ansökan, rådgivning om boende, CSN ansökan, samt studentvisum. Allt tills du är på plats!