Studera i Spanien

Vill du studera i Spanien? Info om universitet i Spanien. Hur fungerar det att studera i Spanien? Guide om utbildning och universitet i Spanien

Studera i Spanien

Spanien är ett av världens mest populära länder för studier utomlands. Här möts du av en blomstrande och livlig kultur fylld av traditioner, en rikedom av konst, musik, dans och arkitektur, gastronomiska höjdpunkter på tapasbarer och ett milt klimat med flest solskensdagar i hela Europa.

I Spanien finns en rad universitet, både privata och statliga, samt några av världens främsta handelshögskolor.

I Spanien finns även ett flertal universitet och högskolor med utbildningsprogram helt på engelska inom bl.a design, mode/ fashion, creative arts, business, hotell och turism.

Det finns en rad olika möjligheter för dig som vill studera i Spanien, oavsett om du vill studera en termin eller läsa ett helt program till en examen.

Du kan bl.a:

Varför ta hjälp av STUDIN när du vill studera i Spanien? 

STUDIN är utsedda av spanska universitet och högskolor att företräda dem.
I vårt uppdrag ingår att 

  • besvara frågor och lämna information om program och kurser 
  • ge studievägledning och utvärdera potentiella studenter 
  • assistera med ansökningar 

STUDIN är en helt kostnadsfri tjänst! 

Vår tjänst finansieras av de universitet vi företräder och är därför helt kostnadsfri.
Om du är intresserad av något av de universitet vi företräder skall du därför alltid vända dig till oss med dina frågor, ansökningshandlingar mm. 

  • Du får en snabb, pålitlig och personlig service  
  • Du får en direktkontakt med ditt valda universitet 
  • Du förbinder dig inte till någonting


UNIVERSITET I SPANIEN

Guide Studera i Spanien

Utlandsstudier i Spanien

Kandidat och master – examensprogram i Spanien

Spanska examensprogram på grundnivå är i regel 4 år långa och leder till en spansk Grado (Spaniens motsvarighet till kandidatexamen).

Många universitet erbjuder även 3-åriga kandidatprogram som leder till en Bachelor examen.

Här kan du läsa mer om vad en bachelor examen innebär

Ett masterprogram på universitet i Spanien tar normalt 1-2 år att genomföra.

Mer om masterprogram på universitet utomlands här

Study abroad termin i Spanien

Det går utmärkt att studera fristående kurser 1-2 terminer på universitet i Spanien.

Eftersom Spanien är en favoritdestination för utbytesstudenter från främst Europa och USA erbjuder de flesta universitet i Spanien möjligheten att läsa fristående kurser under en eller två terminer, så kallad study abroad termin.

Vem kan göra en study abroad termin?

För att läsa fristående kurser en termin krävs i regel att du har en gymnasiexamen.

Om du studerar på högskola eller universitet kan du göra en study abroad termin istället för den utbytestermin som ditt universitet erbjuder.

Läs mer om att göra en utbytestermin som freemover här

Att lära sig spanska på universitet i Spanien

Spanska är världens näst största talade språk och flera universitet erbjuder internationella studenter möjligheten att studera spanska.

På många universitet erbjuds språkkurser i spanska med möjlighet att starta året om, flera gånger per månad.
Många universitet erbjuder även terminsprogram i spanska språket och den spansktalande kulturen, sk cursos hispanicos eller hispanic studies.

Språkkurserna och terminsprogrammen ger normalt högskolepoäng (ECTS).

Universitet i Spanien

I Spanien finns närmare hundra olika universitet, varav 50 är statliga universitet och omkring 40 är privata universitet.
Universiteten håller en hög kvalitet och är internationellt erkända. De flesta examensprogram ges på spanska men även på de regionala språken som t.ex katalanska i Barcelona.

Många universitet och högskolor är internationella och erbjuder kurser och examensprogram som undervisas helt på engelska.

Studera på engelska i Spanien

En rad kandidatprogram, masterprogram och kurser undervisas helt på engelska på universitet i Spanien. Det finns även program som är tvåspråkiga vilket innebär att du undervisas på både spanska och engelska, vilket gör att du kan lära dig det spanska språket under din utbildning.

För att kunna bli antagen till ett examensprogram som undervisas helt på spanska krävs i regel att dina kunskaper i spanska är på minst B2 nivå på den gemensamma europeiska språkskalan.

Att plugga i Spanien

Spanien är ett land fyllt av fantastiska platser: underbara stränder, snötäckta bergskedjor, en pittoresk landsbygd med små vackra byar och magnifika städer rika på historia, arkitektur och lokala traditioner.

Varje region och provins i Spanien har sina egna distinkta traditioner och den brokiga historien hålls levande genom en mängd olika lokala fiestas och ferias.

Längs den soliga medelhavskusten ligger vackra städer som Barcelona, Valencia, Alicante och Malaga, alla välbesökta turistdestinationer men även populära studieorter med egna universitet och högskolor.

I Andalusien i södra Spanien är Granada, Sevilla och Cordoba viktiga studentstäder.

Huvudstaden Madrid mitt på spanska höglandet är en verklig metropol och ett kulturella centrum för hela den spansktalande världen. I Madrid finns Spaniens största universitet, Universidad Complutense, men även en rad andra viktiga universitet och högskolor.

I universitetsstaden Salamanca, cirka 2 timmar nordväst om Madrid, finns Spaniens historiskt mest kända universitet.

Studentliv i Spanien

Livet som student i Spanien är i allra högsta grad socialt, roligt och fartfyllt. Det är lätt att träffa andra studenter, både spanska studenter och andra internationella studenter. Och för den som vill ha roligt finns det alltid någonting på gång…

Levnadskostnader i Spanien

Som student i Spanien kan du leva förhållandevis bra på en studentbudget. Socialt umgänge, uteliv med mat, dryck och nöjen är en viktig del av den spanska kulturen och därför också möjligt med en studentbudget…

Att hitta ett prisvärt studentboende i Spanien är förhållandevis enkelt. Spanska universitetetstudenter brukar bo i delade lägenheter och det är ganska lätt att hitta och hyra ett rum i delad lägenhet.

Priset för studentboende i storstäder som Madrid och Barcelona är något högre än i övriga Spanien, men det går ändå att hitta prisvärda studentboenden centralt även i dessa storstäder.

Många skolor och universitet har avtal med privata studentresidens och organisationer för värdfamiljer i den mån de inte erbjuder egna studentbostäder.

Mer om studentboende utomlands här

Varför studera i Spanien?

  • Ett fantastiskt studentliv med studenter från hela världen
  • Utmärkta universitet med program som undervisas på engelska
  • Upplev den rika spanska kulturen och njut av soliga dagar året om
  • Ett tryggt och säkert land med levnadskostnader som är lägre än många europeeiska länder

Vad krävs för att komma in på ett universitet i Spanien?

Generellt krävs att du har en gymnasieexamen eller motsvarande för att vara behörig att ansöka till fristående kurser,  study abroad termin eller ett kandidatprogram i Spanien.

För att ansöka till ett masterprogram krävs i regel en kandidatexamen.