Studera i Spanien

Vill du studera i Spanien? Info om universitet i Spanien. Hur fungerar utlandsstudier i Spanien? Utbildningar i Spanien & att ansöka till universitet i Spanien

Studera i Spanien

Spanien är ett av världens mest populära länder för utlandsstudier. Här möts du av en blomstrande och livlig kultur fylld av traditioner, en rikedom av konst, musik, dans och arkitektur, gastronomiska höjdpunkter på tapasbarer och ett milt klimat med flest solskensdagar i hela Europa.

I Spanien finns en rad universitet, både privata och statliga, samt några av världens främsta handelshögskolor.

I Spanien finns även ett flertal universitet och högskolor med utbildningsprogram helt på engelska inom bl.a design, mode/ fashion, creative arts, business, hotell och turism.

studera i spanien

Utlandsstudier i Spanien

Det finns en rad olika möjligheter för dig som vill studera i Spanien, oavsett om du vill göra en utbytestermin eller läsa till en examen. Du kan bl.a:

Examensprogram i Spanien

Spanska examensprogram på grundnivå är i regel 4 år långa och leder till en spansk Grado (Spaniens motsvarighet till kandidatexamen).

Många universitet har på senare år även infört 3-åriga kandidatprogram som leder till Bachelor examen.

Ett masterprogram på universitet i Spanien tar normalt 1-2 år att genomföra.

Study abroad termin i Spanien

Det går utmärkt att studera fristående kurser 1-2 terminer på universitet i Spanien, sk. study abroad.

Eftersom Spanien är en favoritdestination för utbytesstudenter från Europa och för amerikanska studenter erbjuder de flesta universitet i Spanien terminsprogram med fristående kurser.

En study abroad termin kan göras genom Erasmus och andra utbytesavtal men även som freemover eller andra som vill studera en termin på ett universitet efter gymnasiet.

Att lära sig spanska på universitet i Spanien

Spanska är världens näst största talade språk och flera universitet erbjuder internationella studenter möjligheten att studera spanska.

På många universitet ges spanska språkkurser med möjlighet att starta året om, samt terminsprogram, cursos hispanicos eller hispanic studies.

Språkkurserna och terminsprogrammen ger normalt högskolepoäng (ECTS).

Universitet i Spanien

I Spanien finns närmare hundra olika universitet, varav 50 är statliga universitet och omkring 40 är privata universitet. Universiteten håller en hög kvalitet och är internationellt erkända. De flesta program ges på spanska men även på de regionala språken som t.ex katalanska i Barcelona.

Men flera universitet är mycket internationaliserade och erbjuder examensprogram som undervisas helt på engelska.

Studera på engelska i Spanien

En rad program (kandidat och master) samt kurser undervisas helt på engelska på spanska universitet.

Det finns även program som är tvåspråkiga där du undervisas på både spanska och engelska, vilket gör att du kan lära dig det spanska språket under din utbildning.

Om du vill studera ett examensprogram helt på spanska krävs i regel att du har minst B2 eller C1 nivå på din spanska.

Att plugga i Spanien

Spanien är ett land fyllt av fantastiska platser: underbara stränder, snötäckta bergskedjor, en pittoresk landsbygd med små vackra byar och magnifika städer rika på historia, arkitektur och lokala traditioner.

Varje region och provins i Spanien har sina egna distinkta traditioner och den brokiga historien hålls levande genom en mängd olika lokala fiestas och ferias.

Längs den soliga medelhavskusten ligger vackra städer som Barcelona, Valencia, Alicante och Malaga, alla välbesökta turistdestinationer men även populära studieorter med egna universitet och högskolor.

I Andalusien i södra Spanien är även Granada, Sevilla och Cordoba viktiga studentstäder.

Huvudstaden Madrid mitt på spanska höglandet är en verklig metropol och ett kulturella centrum för hela den spansktalande världen. I Madrid finns Spaniens största universitet, Universidad Complutense, men även en rad andra viktiga universitet och högskolor.

I universitetsstaden Salamanca, cirka 2 timmar nordväst om Madrid, finns Spaniens historiskt mest kända universitet.

Studentliv i Spanien

Livet som student i Spanien är i allra högsta grad socialt, roligt och fartfyllt. Det är lätt att träffa andra studenter, både spanska studenter och andra internationella studenter. Och för den som vill ha roligt finns det alltid någonting på gång…

Levnadskostnader i Spanien

Som student i Spanien kan du leva förhållandevis bra på en studentbudget. Socialt umgänge, uteliv med mat, dryck och nöjen är en viktig del av den spanska kulturen och därför också möjligt med en studentbudget…

Att hitta ett prisvärt studentboende i Spanien är förhållandevis enkelt. Spanska universitetetstudenter brukar bo i delade lägenheter och det är ganska lätt att hitta och hyra ett rum i delad lägenhet.

Priset för studentboende i storstäder som Madrid och Barcelona är något högre än i övriga Spanien, men det går ändå att hitta prisvärda studentboenden centralt även i dessa storstäder.

Många skolor och universitet har avtal med privata studentresidens och organisationer för värdfamiljer i den mån de inte erbjuder egna studentbostäder.

Du kan läsa mer om studentboende utomlands här

Varför studera i Spanien

Vad krävs för att komma in på ett universitet i Spanien?

Generellt krävs att du har en gymnasieexamen eller motsvarande för att vara behörig att ansöka till ett program på grundnivå eller en study abroad termin i Spanien.

För att ansöka till ett masterprogram krävs i regel en kandidatexamen.

STUDIN hjälper dig att studera i Spanien

När du vill studera i Spanien utgår vi från dina mål, din profil och just dina förutsättningar. Genom ett nära samarbete med universiteten och skolorna kan vi hjälpa dig till rätt utbildning.


Studera i Spanien med STUDIN på