Varför studera utomlands

Varför studera utomlands?

Fördelar och nackdelar med utlandsstudier. Att studera utomlands är en utmaning men ger dig erfarenheter som berikar och utvecklar dig för din framtida karriär

Varför studera utomlands?

Vad finns det för fördelar och nackdelar med utlandsstudier? Studenter i hela världen rör sig över gränser och kontinenter för att studera på ett universitet i ett annat land.
Det är populärt med utlandsstudier och att studera utomlands är i allra högsta grad en global företeelse.

Vanliga anledningar eller skäl till att studera utomlands är:

 • Tillgång till fler universitet och bättre utbildningsmöjligheter
 • Att hitta attraktiva anställningsmöjligheter
 • Att leva i ett annat land och lära sig ett nytt språk
 • Att lära känna en ny kultur och träffa nya vänner

Vad är värdet med utlandsstudier?varför studera utomlands?

Internationalisering av högre utbildning är prioriterat av många länder. Inom EU finns ett mål om att 20 % av alla studenter skall ha studerat utomlands.

Internationella erfarenheter genom utlandsstudier anses som avgörande för studenters framtida möjligheter på arbetsmarknaden, för länders och regioners konkurrenskraft samt även för de inhemska högskolornas kvalitet.

Fördelar och nackdelar med utlandsstudier

Att det generellt och i ett större perspektiv anses ligga ett stort värde i utlandsstudier och internationalisering av utbildning behöver ju inte betyda något särskilt för dig som person.

Vad finns det för värde och fördelar för just dig som person med att studera utomlands?

Fördelen med utlandsstudier för dig

Att studera utomlands kan hjälpa dig karriärmässigt till ett bra jobb men även till att förbättra ditt sociala liv. Genom utlandsstudier lär du känna nya kulturer och förbättrar dina språkkunskaper. Du skaffar dig interkulturella kompetenser och sk. soft skills, eller mjuka färdigheter, som värderas i yrkeslivet och karriären men också i andra sociala sammanhang.

Du utmanar dig själv

Det är inte alltid lätt att studera utomlands. Det finns unika utmaningar med att åka utomlands för att studera, men dessa är också en del av det roliga och upplevelsen. Att lämna hemlandets trygga vanor, sin familj, sina vänner och hela sitt sociala nätverk bakom sig för en tid är ett stort steg att ta…

Men att ta utmaningen är mycket belönande, du kommer att utvecklas och växa som person på många olika plan.

Du blir självständig

Åren som student är den kanske viktigaste tiden i livet för många. Det är tiden när du blir oberoende och vuxen på riktigt, du får nya vänner och formar din egen tillvaro på ett nytt sätt. Detta gäller ännu mer när du studerar på ett universitet i ett annat land!

Att bo och studera i ett nytt land kommer att forma dig till en självständig, oberoende och modig person, vuxen att anta utmaningar och redo att lyckas i din framtida karriär.

Att uppleva och lära känna en annan kultur

En av de största fördelarna med att studera utomlands för många internationella studenter är möjligheten att bli delaktig i en helt annan miljö och kultur.

Denna erfarenhet är berikande på många sätt, du lär dig se och göra saker på ett nytt sätt och du träffar människor som har vuxit upp i en annan kultur.

Akademiska skäl att studera utomlands

Större utbud av skolor och program

Många väljer att studera utomlands av främst akademiska skäl. Utbudet av kurser, program och examina är mycket större när du har en hel värld av universitet och högskolor att välja bland…

Många universitet utomlands har specialiseringar och inriktningar som du inte kan hitta på högskolan i din hemstad och kanske inte på något universitet alls i ditt hemland.

Hög kvalitet på utbildning

Oavsett var du studerar är ju målet alltid att få högsta möjliga kvalitet på utbildningen. Som internationell student breddar du dina möjligheter och alternativ. Varför begränsa dig till ett universitet i ditt hemland när en utbildning som verkar ännu mer passande finns på ett universitet utomlands?

Kvalitet på undervisningen samt själva utbildningens kvalitet kanske är viktigare än att bara ta en examen på högskola. Många gånger är kanske det bästa valet att studera vid ett universitet utomlands.

Karriärmöjligheter

I en alltmer globaliserad ekonomi värdesätter arbetsgivare i allt högre grad akademiker med internationella erfarenheter och utbildning.

En examen från ett universitet utomlands kan stärka din konkurrenskraft på arbetsmarknaden men även studier utomlands under en termin gör att ditt CV sticker ut i mängden.

När du studerar utomlands lär du dig språk och att uppskatta och förstå andra kulturer och nya sociala sammanhang. Allt detta är saker som moderna företag och organisationer letar efter när de anställer. Cultural competences och soft skills är egenskaper som blir allt viktigare på framtidens arbetsmarknad.

Nya vänner och ett internationellt kontaktnät

Var du än studerar, hemma eller utomlands, kommer du att träffa många nya människor och få nya vänner under din universitetstid. Många knyter vänskapsband som varar genom hela livet under åren som student. Att känna människor i olika länder runt om i världen kan också vara en stor fördel – speciellt efter att du tagit examen och skall söka dig ut på arbetsmarknaden.

På många universitet ges möjligheter att nätverka professionellt redan under studietiden genom ett internationellt kontaktnät inom branscher, industri, organisationer eller akademi.

Upptäck världen!

Förutom att uppleva kulturen i din nya hemort utomlands så kommer du att kunna resa runt i landet och även besöka omkringliggande länder. Att studera utomlands ger dig unika möjligheter att se mer av världen medan du studerar.

Vad är nackdelarna med utlandsstudier?

Nyttan och värdet av utlandsstudier är stort men visst kan det finnas nackdelar med utlandsstudier också…

Kostnader

Lite beroende på var du väljer att studera så kan det bli dyrt att studera utomlands. Dina studieskulder kan bli högre än om du hade studerat på din hemort. Även om det finns många länder där det är billigare att leva som student kan terminsavgiften på vissa universitet vara svår att betala…

Hemlängtan

Du kommer att bo långt bort från din familj och dina vänner och det kan ta ett tag att vänja sig och anpassa sig i det nya landet. För de flesta kommer perioder av saknad och hemlängtan att dyka upp till och från under studietiden utomlands…

Reglerade yrken

Om du planerar att studera till en yrkesexamen utomlands i ett yrke som är reglerat och kräver legitimation i ditt hemland så måste du räkna med att kanske läsa extra kurser när du kommer hem och skall börja arbeta. Du kan behöva komplettera med olika kurser för att kunna få en licens eller legitimation.

Att komma hem igen

Även om många väljer att fortsätta sina utlandsstudier under flera år och kanske jobbar utomlands några år efter avslutade studier så kommer de flesta att återvända hem igen…

Ibland kan det innebära en utmaning att komma hem. Det sociala umgänge och de vanor du skaffat dig utomlands är annorlunda än hemma och det kan ta en tid att anpassa sig till hemlandet igen…

Å andra sidan har du skaffat dig ”ett andra hemland” som du alltid kan återvända till, på semester eller för ytterligare en utlandsvistelse…

Boka studievägledning

Kostnadsfritt, Icke bindande

Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt med mer information.

Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Jag är intresserad av:

  Om du har en speciell fråga skriv här

  Jag tagit del av, samt samtyckt till Study International Personuppgiftspolicy* avseende vår behandling av dina personuppgifter

  Kostnadsfri tjänst

  STUDINS tjänst är kostnadsfri. Vi hjälper dig med information, studievägledning, ansökan, rådgivning om boende, CSN ansökan, samt studentvisum. Allt tills du är på plats!