IELTS

IELTS

Här kan du läsa mer om IELTS. Vad det engelska språktestet IELTS innebär, hur testet är utformat, hur du förbereder dig. Var du gör IELTS & vad det kostar

IELTS testet i engelska

IELTS är ett av de mest erkända testen i engelska språkkunskaper och accepteras av de flesta universitet i Storbritannien, Australien, USA, Kanada och en rad andra platser i världen.  Det mäter dina engelska språkfärdigheter bl.a för antagning till universitet i USA, England och Australien.   

Här kan du läsa mer om IELTS testet, hur det fungerar och hur du kan förbereda dig för IELTS.ielts

Vad är IELTS?  

IELTS betyder International English Language Testing System och utvärderar alla dina engelska färdigheter – läsa, skriva, hörförståelse och tal.  

IELTS-testet är utvecklat av Cambridge Assesment English vid University of Cambridge och har ett utmärkt internationellt rykte.   

Ett IELTS test visar engelskakunskaperna hos dig som inte har engelska som modersmål och används för att avgöra om din engelskanivå är tillräcklig för att kunna studera en eftergymnasial utbildning där engelska är undervisningsspråk. 

Vad innebär IELTS testet? 

IELTS använder ett one-on-one muntligt test för att bedöma din engelska kommunikationsförmåga. Det innebär att du utvärderas genom att ha en verklig konversation med en riktig person. Detta är det mest effektiva och naturliga sättet att testa din talade engelska.  

Vilka accepterar IELTS testet?  

IELTS accepteras av över 10 000 universitet och organisationer i hela världen. Även arbetsgivare, myndigheter och yrkesorganisationer accepterar IELTS test för att bedöma engelska språkkunskaper.  

Hur är IELTS testet utformat? 

Testet varar totalt i 2 timmar och 45 minuter och består av fyra delar:  

 • Listening (30 minutes)
 • Reading (60 minutes)
 • Writing (60 minutes)
 • Speaking (11–14 minutes)  

Hur fungerar IELTS poängen?  

Du får IELTS-poäng på en skala från 1 – 9 baserat på var och en av testen i de fyra språkfärdigheterna. Du får även ett övergripande sk. band score.   

Du kan få hela poäng (t.ex. 5,0) eller halva (t.ex. 5,5) i varje del av testet. Resultaten sammanvägs till ditt så kallade overall band score.
Ditt overall band score är avgörande men ett universitet kan även ha ett krav om en lägsta nivå i varje del.
  

För antagning till högre utbildning är det alltid ett Academic IELTS som skall göras 

Vilken poäng skall jag ha på IELTS testet?  

Varje högskola har satt ett poängvillkor (band score) för vad du skall uppnå i IELTS testet för att bli antagen till skolan, eller till ett särskilt program på skolan.

Vanligtvis är det IELTS 5.5 – 6.5 för utbildningar på kandidatnivå och 6.5 – 7.0 för masterprogram men detta varierar mellan universitet och typ av utbildning.

För en study abroad termin med fristående kurser eller en utbytestermin är kravet ibland lägre. 

Var kan jag göra IELTS testet?  

IELTS testet kan endast göras på plats på auktoriserade IELTS test center som finns över hela världen.

I Sverige ges testet ett flertal gånger varje år genom Folkuniversitet i Stockholm, Göteborg och Lund. Men du kan göra IELTS testet på vilket test center som helst i hela världen.   

Hur länge gäller IELTS resultatet?  

Ditt test resultat, score, gäller i 2 år.   

Vad kostar det att göra ett IELTS test?  

Kostnaden för IELTS testet varierar mellan olika länder och testcenter.
I Sverige är kostnaden mellan 2 500 – 3 500 SEK.
 

Hur förbereder jag mig för IELTS?  

I samband med att du anmäler dig för att göra IELTS test får du tillgång till övningsmaterial och informationsmaterial som hjälper dig att förbereda dig för testet.  

IELTS förberedande kurser   

De flesta av de språkskolor STUDIN samarbetar med har IELTS preparation courses, specialutformade kurser som förbereder dig inför IELTS testet.

Kurserna förbereder dig för testet dels genom att utveckla din engelskanivå i alla fyra språkfärdigheter (tala, läsa, skriva, hörförståelse) men även genom att du förbereds genom att göra övningstest (mock exams) för att lära känna examensformatet.    

Genom en förberedande IELTS kurs brukar de flesta klara av att nå det eftersträvade IELTS resultatet.    

IELTS kurser online  

Att göra en IELTS förberedande kurs online är ett mycket bra sätt för att förbereda sig inför testet. Online kurserna är ofta mycket prisvärda.

STUDIN samarbetar med Net Languages som har lång erfarenhet av online kurser i engelska. En IELTS kurs online ger dig stor flexibilitet och gott om tid att förbereda dig inför ditt IELTS test.  

Läs mer om IELTS kurser online här 

Var kan jag hitta mer information om IELTS och anmäla mig? 

Mer info om IELTS och hur du anmäler dig hittar du på IELTS webbsidor här 

Vill du veta mer om olika språktester i engelska?

Kontakta STUDIN så hjälper vi dig vidare! 

Boka studievägledning

Kostnadsfritt, Icke bindande

Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt med mer information.

Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Jag är intresserad av:

  Om du har en speciell fråga skriv här

  Jag tagit del av, samt samtyckt till Study International Personuppgiftspolicy* avseende vår behandling av dina personuppgifter

  Kostnadsfri tjänst

  STUDINS tjänst är kostnadsfri. Vi hjälper dig med information, studievägledning, ansökan, rådgivning om boende, CSN ansökan, samt studentvisum. Allt tills du är på plats!