Studentvisum England – Storbritannien

Studentvisum England, Storbritannien

Hur fungerar studentvisum till England, Storbritannien? Här får du svar på vanliga frågor om studentvisum till England, när & hur du ansöker & vad det kostar

Studentvisum England, Storbritannien

När du skall studera i England eller annan del av Storbritannien behöver du ett studentvisum. Det kan verka krångligt men här nedan får du svar på de vanligaste frågorna om studentvisum till England.

Nedan är en förenklad sammanfattning. Observera att reglerna kan ändras och vi hänvisar till de brittiska myndigheternas information på Gov.uk för de exakta nu gällande reglerna. 

När du blivit antagen till en skola eller ett universitet i England genom STUDIN kommer din kontaktperson att hjälpa dig med visumansökan. 

När behövs studentvisum för att studera i England & Storbritannien? 

Ett studentvisum behövs för alla studier som varar längre än 6 månader. studentvisum england storbritannien

När behövs inte ett studentvisum? 

Om du skall studera en termin (upp till 6 mån) t.ex fristående kurser på universitet (study abroad), en utbytestermin eller språkkurs i engelska på en språkskola. 

Vad är ett Short term study visa? 

För språkkurser som varar från 6 mån upp till 11 mån kan du ansöka om ett sk. Short-term study visa. 

Vad kostar ett studentvisum till England? 

Kostnaden för studentvisum till Storbritannien är 348 GBP när du ansöker om studentvisumet utanför Storbritannien och 475 GBP när du ansöker om visumet på plats i Storbritannien.

Vad är Healthcare surcharge?

Du kan även behöva betala en hälso- och sjukvårdsavgift (Healthcare surcharge eller immigration health surcharge) som en del av din ansökan. Healthcare surcharge ger dig rätt att använda dig av den statliga brittiska hälso- och sjukvården NHS (National Health Service) under studietiden.  

Hur mycket du betalar beror på hur länge ditt visum är giltigt.  

Hur lång tid tar det att få studentvisum till England? 

Du kan ansöka om studentvisumet som tidigast 6 månader innan du skall påbörja dina studier.
Du får vanligtvis ett visumbesked inom 3 veckor från visumansökan.
 

När ansöker du om ett studentvisum till England? 

Du kan ansöka om ett studentvisum till England först när du erbjudits en plats på ett universitet eller en skola och fått ett ovillkorligt antagningsbesked (unconditional offer of acceptance) som du tackat ja till.  

Ditt universitet eller skola utfärdar då ett Confirmation of Acceptance for Studies (CAS) 

Vad är ett CAS? 

Confirmation of Acceptance for Studies (CAS) utfärdas av ditt universitet när du är ovillkorligt antagen och har bekräftat din plats.
Med CAS referensnumret kan du ansöka om studentvisumet.
 

För att kunna utfärda ditt CAS kan din skola eller universitet även behöva se att du kan finansiera dina studier och uppehälle.
De måste även säkerställa att din engelska är på tillräcklig nivå på CEFR, den gemensamma europeeiska referensramen för språk.
 

Hur länge gäller ett studentvisum i England/Storbritannien? 

Hur länge du kan stanna beror på längden av ditt program och vilka studier du redan har slutfört i Storbritannien.
Om du är över 18 år och ditt program är på degree level (t.ex bachelor, master) kan du vanligtvis stanna i Storbritannien i upp till 5 år.
Om det är under degree level kan du oftast stanna i Storbritannien i upp till 2 år.  

Hur ansöker du om studentvisumet? 

Ansökan är enkel och görs online. Du behöver inte besöka en ambassad eller ett konsulat. Om du är EU medborgare och har ett pass med ett biometriskt chip kan du scanna ditt pass och ladda upp ett foto på dig själv när du gör visumansökan online.  

När kan du resa till England med ett studentvisum? 

Du kan resa till Storbritannien upp till 1 månad innan ditt program startar. 

Kan man arbeta vid sidan av studierna på studentvisum? 

Ja, men den högskola eller det universitet du skall studera på kan ha särskilda regler kring omfattning och yrkesområden. 

I de flesta fall kan du arbeta deltid upp till 20 timmar per vecka och heltid på lov och ledigheter. Det är dock reglerat vilka yrkesområden och branscher du kan arbeta inom.  

Du kan läsa mer om möjligheterna att arbeta vid sidan av studierna på The UK Council for International Student Affairs webbsida

När du ansöker till en skola eller ett universitet i England eller Storbritannien får du hjälp av din kontaktperson på STUDIN med alla frågor om visumansökan. 

Kontakta gärna STUDIN om du vill veta mer om hur studentvisum till England fungerar.

Boka studievägledning

Kostnadsfritt, Icke bindande

Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt med mer information.

Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Jag är intresserad av:

  Om du har en speciell fråga skriv här

  Jag tagit del av, samt samtyckt till Study International Personuppgiftspolicy* avseende vår behandling av dina personuppgifter

  Kostnadsfri tjänst

  STUDINS tjänst är kostnadsfri. Vi hjälper dig med information, studievägledning, ansökan, rådgivning om boende, CSN ansökan, samt studentvisum. Allt tills du är på plats!