Studentvisum Australien

Studentvisum Australien

Hur fungerar studentvisum till Australien? Här får du svar på vanliga frågor om studentvisum till Australien, kostnader, hur & när du ansöker om studentvisum

Studentvisum Australien

När du skall studera i Australien behöver du ett studentvisum. Det kan verka krångligt men här nedan får du svar på de vanligaste frågorna om studentvisum till Australien.

Nedan är en förenklad sammanfattning. Observera att reglerna kan ändras och vi hänvisar till Australiens myndigheters information  för de exakta nu gällande reglerna. 

När du blivit antagen till en skola eller ett universitet i Australien genom STUDIN kommer din kontaktperson att hjälpa dig med visumansökan. 

När behövs ett studentvisum för att studera i Australien? 

Ett studentvisum behövs för alla studier i Australien som är längre än 3 månader. Studentvisumet heter visa subclass 500. studentvisum australien

Hur lång tid tar det att få studentvisum till Australien? 

Det tar vanligtvis mellan 3 och 6 veckor från visumansökan till dess att du har ett godkänt studentvisum. Ofta beror det på vad du skall studera samt om myndigheterna behöver kompletterande uppgifter för att behandla din visumansökan. 

När kan man ansöka om studentvisum för Australien? 

För att kunna ansöka om studentvisumet krävs att du har ett bekräftat antagningsbesked, ett sk. Confirmation of Enrolment (CoE), från en skola eller ett universitet i Australien samt ha tecknat sjukvårdsförsäkringen OSHC.

Vad är OSHC – Overseas Student Health Cover?

Du måste ha tecknat en sjukvårdsförsäkring Overseas Student Health Cover (OSHC) innan du startar din visumansökan. OSHC är en obligatorisk sjukvårdsförsäkring som måste tecknas av alla internationella studenter.

Läs mer om Overseas Student Health Cover (OSHC) och hur du tecknar den här 

Vad är ett Confirmation of Enrolment (CoE)? 

Endast när du är antagen och inskriven på heltidsstudier på en kurs eller ett program som är registrerat i CRICOS (Commonwealth Register of Institutions and courses for Overseas Students) kan ett Confirmation of Enrolment (CoE) utfärdas.
Det är viktigt att den skola du blivit antagen till är registrerad i CRICOS.

Med ditt CoE kan du påbörja din visumansökan. 

Hur fungerar visumansökan? 

Ansökan görs genom Australiens ansvariga myndighet för immigration. Du skapar ett sk. ImmiAccount och gör sedan hela ansökan online. 

Utöver ditt CoE behöver du bl.a ett giltigt pass, en kopia av ditt födelsebevis, ID kort eller körkort för att styrka din identitet.

Du behöver även göra ett GTE statement (Genuine Temporary Entrant statement) och ibland kan det även krävas en hälsoundersökning.  

När du betalat visumansökan får du ett kvitto med ett TRN-nummer (Transaction Reference Number). 

När studentvisumet blivit godkänt knyts det digitalt till ditt pass. 

Vad innebär Genuine Temporary Entrant requirement? 

I din ansökan måste du intyga att du tänker stanna tillfälligt i Australien för att studera.

Detta görs genom ett personal statement (personligt brev) där du förklarar ditt syfte och intygar att din avsikt är att lämna Australien efter att du slutfört dina studier.

Du kan även inkludera dokument för att stödja detta som t.ex CV, meritförteckning, tidigare studier, anställningar etc.  

När krävs en hälsoundersökning? 

En hälsoundersökning kan krävas t.ex om du vistats en längre tid i ett land där det finns folkhälsoproblem som t.ex polio eller ebolavirus (EVD). Det kan också krävas en hälsoundersökning om du skall studera inom t.ex medicin eller hälsa.
Du blir kontaktad om du behöver göra en hälsoundersökning.
 

Vad kostar ett studentvisum till Australien? 

Kostnaden för studentvisum till Australien är för närvarande 710 AUD (1/7/2023) 

Hur länge gäller ett studentvisum för Australien? 

Visumets giltighet baseras på det program eller den kurs du skall studera. Beroende på programmets längd kan du stanna kvar ytterligare en tid i Australien efter studierna.

Utgångsdatumet för ditt Overseas Student Health Cover (OSHC) beaktas också. För att få ett studentvisum som gäller längre än studietiden måste du ha tecknat OSHC för den längre tiden.

Du bör tänka på detta när du tecknar OSHC eftersom ditt visums slutdatum inte kan ändras när det har beviljats. 

Hur länge kan du stanna kvar i Australien med ett studentvisum? 

 • Om ditt program eller kurs är 10 månader eller längre och slutar i slutet av det australiska läsåret (november till december) beviljas vanligtvis ytterligare tid till 15 mars följande år
 • Om ditt program eller kurs är 10 månader eller längre och slutar från januari till oktober beviljas vanligtvis ytterligare 2 månaders vistelse
 • Om din kurs varar mindre än 10 månader kan du vanligtvis stanna kvar 1 månad utöver studietiden

Maximal tid för ett studentvisum är i regel 5 år. 

Stanna kvar längre i Australien och jobba 

Om du tar en examen i Australien kan du ansöka om ett sk. Temporary Graduate Visa som tillåter internationella studenter att bo, studera och arbeta i Australien efter avslutade studier.

Det finns flera olika visum för detta, det vanligaste är Post-Study Work stream som tillåter dig som nyligen har tagit en examen att stanna kvar i Australien 2 – 4 år. 

När kan du resa in till Australien med ett studentvisum 

Du kan resa in till Australien upp till 90 dagar före ditt program eller kurs startar.

Kan man arbeta vid sidan av studierna på ett studentvisum i Australien? 

Ja, du kan jobba i Australien i upp till 40 timmar per varje 2 veckors period, alltså 20 timmar i veckan under terminen samt heltid under lov och studieuppehåll. 

När du ansöker till en skola eller ett universitet i Australien får du hjälp av din kontaktperson på STUDIN med alla frågor om visumansökan. 

Kontakta gärna STUDIN om du vill veta mer om studier i Australien.

Boka studievägledning

Kostnadsfritt, Icke bindande

Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt med mer information.

Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Jag är intresserad av:

  Om du har en speciell fråga skriv här

  Jag tagit del av, samt samtyckt till Study International Personuppgiftspolicy* avseende vår behandling av dina personuppgifter

  Kostnadsfri tjänst

  STUDINS tjänst är kostnadsfri. Vi hjälper dig med information, studievägledning, ansökan, rådgivning om boende, CSN ansökan, samt studentvisum. Allt tills du är på plats!