Studentbostad utomlands – Tips & Råd

Studentbostad vid utlandsstudier

Tips & råd och saker att tänka på när du skall hitta boende vid utlandsstudier. Om studentbostäder i England, London, USA, Australien…

Saker att tänka på & tips när du söker studentbostad utomlands

När du börjar fundera kring studentboende bör du överväga vad som är viktigast för dig: läget, standarden eller din budget. 

Många studenter väljer att resa till studieorten några veckor innan terminsstart för att på plats leta efter boende. Det finns flera fördelar med detta eftersom du på plats under orientation week kommer att träffa och lära känna andra studenter som precis som du letar efter boende, och andra studenter som redan hittat sitt boende och kan ge dig tips.  

De vanligaste typerna av studentboende vid utlandsstudierstudentbostad utomlands tips och råd

 • Universitetets eget boende i studentkorridor och studentresidens 
 • Boende i privata studentresidens 
 • Eget rum eller delat rum i lägenhet som delas med andra studenter 
 • Egen studio eller lägenhet 
 • Boende i värdfamilj 

Universitetets eget boende i studentkorridor och studentresidens 

De flesta större universitet och högskolor har egna studentbostäder, ibland ligger dessa direkt i anslutning till campus eller på kort avstånd från campus. Studentbostäderna kan vara i studentkorridorer med eget eller delat rum och tillgång till gemensamma rum och köksfaciliteter.  

 • Att bo i skolans studentresidens (college dorms, residence halls etc) kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha ordnat med boende innan du reser iväg.
 • Många gånger har internationella studenter och förstaårsstudenter förtur till studentbostäderna. Eftersom boende på campus eller i skolans egna studentresidens är populärt så är det viktigt att vara ute i god tid med ansökan till studentbostäderna.
 • Det brukar vara möjligt att ansöka om boende i universitetets egna studentbostäder först när du blivit antagen till universitetet och tackat ja till din plats. 

Att bo på campus är sällan det mest prisvärda boendealternativet på studieorten men det är ett bekvämt boende för dig som vill ha säkrat ditt boende innan avresa. 

Boende i privata studentresidens 

I de flesta större städer finns privata studentresidens av skilda slag och med olika standard, alltifrån enkel standard till lyx. Privata studentresidens kan ibland även erbjuda måltider. Många privata studentresidens erbjuder faciliteter som gym och swimming pool. 

Privata studentresidens är ofta ganska dyra men ger dig som student å andra sidan mycket bekvämligheter och trygghet.   

Eget rum eller delat rum i lägenhet som delas med andra studenter  

Att hyra ett rum i en lägenhet eller ett hus som delas med andra studenter (shared student house) är ett av de vanligaste boendeformerna bland studenter i hela världen. Det brukar också vara ett av de mest prisvärda alternativen.  

 • Att bo i delad lägenhet är ett utmärkt val om du vill bo tillsammans med andra studenter men ändå mer självständigt än i ett studentresidens eller på en studentkorridor. Du har ditt eget sovrum samtidigt som du delar kök, badrum och vardagsrum med dina lägenhetskamrater.  
 • Privatbostäder som delas av studenter ligger ofta i typiska studentområden där många studenter och yngre människor bor. Utbudet på både nöjen samt prisvärda matställen och andra serviceinrättningar brukar vara stort.    

De flesta universitet har ett Housing Office som hjälper internationella studenter med information om privata boendealternativ på egen hand utanför campus.   

Egen studio eller lägenhet 

Att hitta en egen lägenhet eller studio kan vara ett utmärkt alternativ för dig som har en budget som tillåter det, eller om ni är flera som skall studera utomlands tillsammans och kan dela på hyran.  

 • Det är viktigt att noggrant gå igenom alla hyresvillkor innan du skriver på ett hyreskontrakt. Många gånger vill hyresvärden att du hyr en längre tid och det kan även krävas större depositioner.
 • Du bör ha sett lägenheten och träffat hyresvärden innan du skriver på ett avtal om det inte sker genom en etablerad förmedlare som t.ex Student.com
 • Du måste också tänka på att om du hyr en lägenhet på egen hand så kan de vara helt eller delvis omöblerade. Du måste också kontrollera tillkommande avgifter som t.ex el, värme, vatten, internet, och eventuell hemförsäkring. 

Boende i värdfamilj 

Att bo i värdfamilj är ett utmärkt sätt att lära känna ett nytt land, en ny stad och en ny kultur. Du har eget rum (och ibland eget badrum) men delar övriga utrymmen med värdfamiljen.

När du bor i värdfamilj ingår ibland både frukost och middag (om du vill). Andra fördelar med att bo i värdfamilj är att du snabbare lär känna den lokala kulturen och direkt får ett socialt sammanhang genom din värdfamilj.  

 • Att bo i värdfamilj under den första månaden kan vara ett bra temporärt boende medan du plats letar efter ett mer självständigt boende.
 • Många universitet och college i bl.a USA, Kanada och Australien har tips på lokala värdfamiljsorganisationer.

Att tänka på när du väljer studentboende utomlands  

 • Din budget för hyra och vad som ingår i hyran 

Gör en budget och överväg vilka aspekter som spelar roll för dig: läget, närhet till centrum eller skola, standarden, delade faciliteter, delat sovrum etc.  

Glöm inte heller att kontrollera tillkommande kostnader för t.ex. el och vatten. 

Tillkommande kostnader (el, värme, wifi, vatten, kabel, tvätt) är vanligt när du hyr på egen hand, så du måste ha det i åtanke när du jämför kostnaderna. På campusboenden ingår detta i allmänhet i månadshyran. 

Som internationell student måste du också se till att bostaden är åtminstone delvis möblerad så att du inte behöver köpa möbler när du anländer. Kolla upp så att bekvämligheter som tvättmaskin, kyl/frys etc ingår i boendet du tittar på.  

Vissa boendealternativ erbjuder till och med sängkläder för internationella studenter som reser in från utlandet. I USA och Australien är det inte  ovanligt att studentresidens erbjuder tillgång till både swimmingpool och gym.  

 • Läget 

Om det är i en storstad du skall bo och studera i så är det viktigt att utforska området i förväg. Det kan finnas stadsdelar och kvarter där priset är avsevärt lägre men området kanske inte är särskilt trevligt eller roligt att bo i. 

Områden där många studenter bor brukar vara livliga och trygga och ha ett stort utbud av prisvärda livsmedelsaffärer, enklare restauranger och trevliga caféer, barer och andra faciliteter. 

 • Deposit   

Vanligtvis måste du betala in en deposition på 1-2 månaders hyra som du får tillbaka när du flyttar ut om bostaden är i samma skick som när du började ditt hyresavtal.   

 • Hyresvillkor och hyresavtal 

Det är viktigt att du noga läser igenom och ser till att du förstår kontraktsvillkoren avseende bl.a hyrestiden.

Även boenden som hyrs ut månadsvis kan ha en klausul där du förbinder dig att betala hyra under en längre hyrestid än den överenskomna. Du kan då t.ex bli av med din deposition om du säger upp avtalet.  

Du bör vara försiktig med privata hyresvärdar som vill ha betalt i förskott. Om du inte går genom en förmedlare som t.ex student.com så bör du inte betala något innan du inspekterat ditt boende och fått nyckeln. Bedrägerier förekommer tyvärr.  

Hur hittar studenter på universitet i USA boende?   

Det enklaste sättet att hitta boende som internationell student i USA är att ansöka om boende på universitetets campusboende. Dessa brukar ligga på campus och vanligast är att bo i delade eller privata rum i sk. halls of residence eller student dorms.

Dessa studentkorridorer brukar innebära att du har ett eget sovrum med skrivbord samt ibland eget badrum/kokvrå och tillgång till gemensamt kök.  Många amerikanska universitet erbjuder också möjlighet att välja mellan meal plans (där flera måltider ingår) eller self-catered, självhushåll, dvs du står för din egen mat. 

Det fina med att bo på campus är att du har nära till universitetet och dina klasser. Eftersom bostäderna är gemensamma är det vanligtvis alltid ganska livligt och det är enkelt att träffa människor.   

Du kan i regel ansöka om ett rum på campus genom universitets housing office och anger då dina önskemål avseende bl.a måltider eller självhushåll, typ av studentkorridor, eget eller delat badrum, eget eller delat sovrum etc. Universitetet försöker sedan matcha dina önskemål.

Bland amerikanska studenter är det vanligt att dela rum med en annan student, vilket gör att du kan komma ned i boendekostnader.  

Är studentbostäderna bara för förstaårs studenter?  

Det vanligaste är studenter flyttar till delade lägenheter eller hus efter att ha bott i studentresidens under första året. Förstaårsstudenter (freshmen) och internationella studenter brukar ha förtur till bostäderna på campus. 

Att hitta studentbostad i London 

De flesta högskolor och universitet i London som STUDIN företräder erbjuder studentbostäder på eller i anslutning till campus i universitetets egna studentbostäder.

Studentlägenheterna håller i regel en bra och modern standard. Vanligast är att du har ett eget rum med eget badrum och delar kök, matplats och vardagsrum med 5-10 andra studenter.

Ett flertal universitet kan även erbjuda studios, där du har en egen lägenhet med eget kök/kokvrå i studentresidenset. 

Studentbostad i Australien 

I Australien finns det gott om studentboenden av alla slag. Universiteten kan vanligtvis erbjuda mycket bekväma och prisvärda studentbostäder i anslutning till campus. Utöver detta finns en uppsjö av boendemöjligheter i privata studentresidens och shared houses (delade studentlägenheter) mm. STUDIN kan hjälpa dig med bra studentresidens i Australien, kontakta oss gärna om du vill veta mer. 

Vill du veta mer om studentboende utomlands?

Kontakta STUDIN så hjälper vi dig vidare!

Boka studievägledning

Kostnadsfritt, Icke bindande

Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt med mer information.

Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Jag är intresserad av:

  Om du har en speciell fråga skriv här

  Jag tagit del av, samt samtyckt till Study International Personuppgiftspolicy* avseende vår behandling av dina personuppgifter

  Kostnadsfri tjänst

  STUDINS tjänst är kostnadsfri. Vi hjälper dig med information, studievägledning, ansökan, rådgivning om boende, CSN ansökan, samt studentvisum. Allt tills du är på plats!