Här får du svar på dina frågor om studentvisum till Japan, hur visumansökan fungerar och när du kan ansöka om studentvisum
Ledande i Sverige på utlandsstudier
Mer än 30 års erfarenhet
Kostnadsfritt
Fyll i vårt korta formulär (tar mindre än 1 minut)
Vi kontaktar dig inom 48h och bokar ett möte
Vi ger dig personlig studievägledning helt kostnadsfritt
För att studera i Japan behöver du ett studentvisum. Här får du svar på vanliga frågor om hur och när du ansöker, vilka dokument som krävs och mera.
Nedan är en förenklad sammanfattning. Observera att reglerna kan ändras och vi hänvisar alltid till japanska myndigheters information för exakta nu gällande regler.
När du blivit antagen till en skola i Japan genom STUDIN kommer din kontaktperson att hjälpa dig med visumansökan
Ja: Om du ska studera längre än 90 dagar, exempelvis på en språkskola eller ett universitet.
Nej: För studier upp till 90 dagar räcker ett turistvisum.
Du kan ansöka om studentvisum först efter att du fått ett Certificate of Eligibility (CoE), vilket utfärdas av de japanska myndigheterna. Din skola i Japan ansöker om CoE åt dig.
Ett kort motivationsbrev och ibland ett CV.
Kopia på gymnasieexamen (översatt till engelska) och eventuella högskolestudier.
Bevis på att du kan finansiera din vistelse, t.ex. bankintyg eller studiemedel.
Ansök till skolan i tid: Börja minst 6 månader innan kursstart.
CoE-processen: Japanska myndigheterna tar cirka 2 månader på sig att godkänna och utfärda ett CoE.
Kurssavgiften: Skolan skickar CoE till dig först efter att du betalat kursavgiften eller en del av den.
När du fått ditt CoE ansöker du om studentvisum på den japanska ambassaden eller konsulatet i ditt land.
I Sverige: Ansökan görs på Japanska ambassaden i Stockholm.
Ansökningsmetoder: Personligt besök eller via post (rekommenderat brev).
Behandlingstid: Vanligtvis 1–2 veckor.
Ansökningsformulär från ambassaden.
Ditt CoE.
Pass och passfoto.
Observera att du måste hämta ditt pass personligen när visumet är klart.
Visumets giltighetstid beror på hur länge du ska studera.
Maximal giltighet är 2 år, men det går att förlänga på plats i Japan eller ansöka om ett nytt studentvisum.
Ja, det är möjligt att jobba upp till 28 timmar per vecka vid sidan av studierna. Detta är vanligt bland internationella studenter.
Ansökan görs på plats i Japan.
Du kan ofta ansöka redan vid ankomsten på flygplatsen.
Observera att vissa typer av arbeten är reglerade.
När du blir antagen till en skola i Japan genom STUDIN får du hjälp med hela processen, från skolans ansökan om CoE till din egen visumansökan.
Kontakta gärna STUDIN för mer information om att studera i Japan!
Ett studentvisum behövs för alla studier på universitet och språkskolor i Japan som varar mer än 90 dagar.
Det tar cirka 2 månader för de japanska myndigheterna att godkänna och utfärda ett Certificate of Eligibility, CoE, så du bör du vara ute i god med din ansökan till en skola i Japan (minst 6 månader innan du planerar att starta din kurs).
Studentvisumet gäller för den tid du skall studera. Maximala tiden för ett studentvisum i Japan är 2 år men det går att förlänga på plats eller ansöka om nytt studentvisum.
Ja! När du ansöker till en skola i Japan får du hjälp av din kontaktperson på STUDIN med alla frågor om visumansökan till Japan. Vi hjälper dig att navigera genom den ibland komplexa visumprocessen och ser till att allt är i ordning inför din resa. Vi gör dina studier i Japan till en smidig och spännande upplevelse!
Du kan vanligtvis studera på vanligt turistvisum i upp till 90 dagar utan studentvisum. Det går att resa ut ur Japan och sedan resa in i igen för att kunna stanna 90 dagar till men detta är inget som rekommenderas. Språkkurser i Japan är vanligtvis uppdelade i perioder om 10 veckor och många väljer att studera 2 perioder (20 veckor) bland annat för att kunna få studiemedel för studierna. Ett studentvisum är därför bättre även om du skall studera japanska på en språkskola.
Du måste få ett CoE, Certificate of Eligibility för dina studier i Japan. Det varierar mellan olika skolor vad som krävs för att få ett CoE. Vanligt är bland annat att du måste skriva ett kort motivationsbrev om varför du vill studera i Japan och ibland bifoga ett CV, samt skicka in din gymnasieexamen översatt till engelska. Du måste även intyga att du kan finansiera din vistelse i Japan genom ett bankintyg eller bevis på studiemedel och studielån.
Ja, du kan jobba vid sidan av studierna i upp till 28 timmar i veckan. Det är mycket vanligt bland internationella studenter att jobba i Japan. Du kan ansöka om arbetstillstånd (Permission to Engage in Activity Other Than That Permitted by the Status of Residence Previously Granted) när du är på plats i Japan. Du kan göra denna ansökan redan på flygplatsen när du anländer. Det finns regler kring vilka slags arbeten du kan ta.
Vi kan besvara alla dina frågor om utlandsstudier t.ex funderingar kring finansiering, CSN, boende samt ge gratis studievägledning om universitet utomlands. Vi ser fram emot att prata med dig!
Kostnadsfritt
Ledande i Sverige på utlandsstudier
Mer än 30 års erfarenhet
STUDIN är en helt kostnadsfri tjänst! Vi sponsras av universitet och är därför helt gratis för dig som vill studera utomlands.
” Det här äventyret hade inte varit möjligt utan Studin, jag fick hjälp med allting, från ansökan till visum! ”
Fristående kurser, study abroad termin
Hanyang University, Seoul
Studentberättelser, bloggar, artiklar, recensioner
Studera utomlands på universitet och högskolor. Info om utlandsstudier på universitet i hela världen. Kurser, kostnader, CSN, stipendier
Generellt krävs att du har en gymnasieexamen eller motsvarande för att vara behörig att ansöka till fristående kurser, en study abroad termin eller ett kandidatprogram.
För att ansöka till ett masterprogram krävs i regel en kandidatexamen.
För att läsa språkkurser utomlands krävs inga förkunskaper.
Ja, en study abroad termin är ett utmärkt alternativ för dig som vill göra ett gap year efter gymnasiet. Du kan resa och upptäcka ett annat land, lära dig om en ny kultur och träffa mängder av nya vänner från hela världen.
Samtidigt skaffar du dig nya kunskaper och akademiska meriter som kommer att vara till nytta oavsett vad du bestämmer dig för att göra i framtiden.
Du kan studera inom alla olika slags ämnesområden, precis som hemma.
Om du vill studera på engelska så finns det kurser och program inom business, ekonomi, design, mode, hotell och turism, samhälls och naturvetenskap, data och teknik på universitet i hela världen, inte bara i engelskspråkiga länder…
Nej, man kan inte studera gratis utomlands. Nästan alla universitet utomlands har studieavgifter. Ett fåtal länder i EU har offentliga, statliga universitet som inte har några studieavgifter alls men programmen är då normalt på det inhemska språket. Privata universitet har alltid avgifter, dessa varierar avsevärt mellan olika skolor och länder..
En study abroad termin är när du studerar en eller två terminer på ett universitet utomlands utan att läsa till en examen. Du kan göra en study abroad termin direkt efter gymnasiet som ett gap year eller sabbatsår.
Du kan också göra en study abroad termin när du studerar på högskola, vanligtvis under år 2 i ett examensprogram. Du gör då en study abroad termin istället för den utbytestermin som din högskola kan erbjuda dig. Du kan själv bestämma skola och land, det finns inga begränsningar!
Ja, du kan ha studiemedel (bidrag och lån) för uppehälle och boende precis som när du studerar hemma. Du kan även få extra studielån för resa och skolavgifter och försäkringar.
” STUDIN hjälpte mig med allt från första steget till när jag var på plats. Superbra organisation, skulle absolut rekommendera till en vän”
Fristående kurser, study abroad termin
Santa Monica College, Los Angeles
Vi kan besvara alla dina frågor om att studera utomlands t.ex funderingar om olika slags kurser och program, ansökan, CSN, kostnader, boende samt ge gratis studievägledning om universitet utomlands. Vi ser fram emot att prata med dig!
Kostnadsfritt
Ledande i Sverige på utlandsstudier
Mer än 30 års erfarenhet