Riga Stradins University – RSU

RIGA STRADINS UNIVERSITY- RSU

Studera till läkare utomlands på Riga Stradins University. Läkarprogram & tandläkarprogram på universitet i Lettland. Medicinutbildning godkänd i EU & världen

Skolan

 

riga stradins university

Studera till läkare på Riga Stradins University i Lettland

Riga Stradins Universitet är ett av de mest populära medicinska universiteten för de som vill studera till läkare utomlands. Riga Stradins har lång erfarenhet av att erbjuda läkarprogrammet och tandläkarprogrammet helt på engelska för internationella studenter.

Läkarexamen är godkänd i EU och flera andra länder i världen och utbildningen inkluderar AT tjänst.

riga stradins university läkarprogrammet lettland

Riga Stradins University

Riga Stradins University (RSU) är Lettlands främsta medicinska universitet och ett av de mest moderna universiteten i hela Baltikum. Utöver läkarutbildningen och tandläkarutbildningen erbjuder Riga Stradins University även en stor bredd av program inom social- och hälsovetenskaper.

Riga Stradins University grundades 1950 och är ett offentligt universitet som är nära integrerat i Lettlands hälso- och sjukvårdssystem, något som också säkerställer den höga utbildningskvaliteten.

Utbildning och forskning på Riga Stardins bedrivs inom nio fakulteter. Den medicinska fakulteten grundades redan 1919 som en del av Lettlands universitet och är sedan 1990 hörnstenen i Riga Stradins University.

Riga Stradins examen är godkänd inom EU och flera andra länder och motsvarigheten till AT tjänst ingår i läkarprogrammet vilket gör att du kan ansöka om läkarlegitimation och direkt börja jobba efter utbildningen.

riga stradins university lettland

En medicinskola med många internationella studenter

Riga Stradins universitet har totalt över 9 000 studenter inskrivna på de olika fakulteterna. Universitet har mer än 30 års erfarenhet av att utbilda internationella studenter och växer i popularitet år efter år.

Idag studerar omkring 2 500 internationella studenter från mer än 60 olika länder på universitet. Huvuddelen av dessa är studenter inom medicin från Sverige, Tyskland och Finland.

studera till läkare i riga

RSU ger praktisk undervisning i små grupper

På Riga Stradins Universitet studerar du i små grupper, 8-14 studenter per klass. Lärartätheten är hög (1 lärare per 10 studenter ) och många av lärarna har en internationell bakgrund. Riga Stradins håller en hög akademisk standard och de kliniska och praktiska delarna av utbildningen genomförs i moderna anläggningar och laboratorier på universitetets olika campus i Riga.

Den praktiska medicinska träningen görs på flera olika sjukhus, RSU har bl.a campus på Rigas största sjukhus.

riga stradins university

Studera medicin utomlands – Riga Stradins i Lettland

Riga Stradins University erbjuder ett aktivt studentliv med flera olika studentklubbar, bl.a en svensk studentförening. Här finns goda möjligheter till sport och idrott, universitet har ett antal starka idrottslag. RSU deltar i ERASMUS samarbeten vilket ger möjligheter till en utbytestermin i ett annat land.

Riga Stradins har två starter per år, höst och vår. Antagning till läkarprogrammet och tandläkarprogrammet baseras helt på gymnasiebetyg, inga antagningstest.

Mer på Riga Stradins University webbsida här

Kursorten

studera riga lettland

Att studera i Riga

Riga är huvudstad i Lettland och med omkring 650 000 invånare är det den största staden i de baltiska länderna. Riga grundades i början av 1200 talet och är ett viktigt kulturellt centrum i Östersjön och för hela den baltiska regionen.

Den charmiga staden är ovanligt rik på arkitektoniska höjdpunkter och sevärdheter: alltifrån de medeltida gränderna i Gamla staden till Jugendkvarterens fantastiska fasader och de lummiga stadsdelarna med stora trähus från 1800 talet…

Flera delar av Riga har klassats som världsarv av UNESCO. Samtidigt är Riga en dynamisk och modern stad i snabb förändring och utveckling. Här hålls en rad internationella festivaler, mässor och evenemang.

studera riga stradins

Riga som studentstad

I Riga finns utöver RSU ett flertal viktiga universitet och högskolor. Totalt studerar omkring 80 000 studenter i Riga, något som bidrar till den ungdomliga atmosfären. Nöjeslivet och nattlivet är livligt och inbjudande och främst centrerat till alla restauranger, caféer och barer i Gamla stan.

Att vara student i Riga är bekvämt och säkert. Prisläget i Lettland och Riga är dessutom mycket fördelaktigt; kostnaderna för boende, uppehälle, nöjen etc är betydligt lägre än i t.ex Sverige och många andra länder i Europa. Detta gör att du kan finansiera utbildning och uppehälle i stort sett helt genom studiemedel.

Kurser

Utbildningar

Läkarprogrammet, medicin, 6 år, 360 ECTS

Examen: MD (Medical doctor)
Utbildningen till läkare genomförs helt på engelska men du kommer att lära dig lite lettiska för att kunna ha patientkontakt under de praktiska delarna av utbildningen. Motsvarigheten till AT tjänst ingår i läkarutbildningen vilket gör att du kan ansöka om läkarlegitimation och börja jobba direkt efter utbildningen.

Läkarprogrammet är utformat för att ge dig de färdigheter och kompetenser som krävs för att arbeta som läkare och möjlighet att utveckla dig vidare till specialistläkare.
Medicinsk kunskap och praktiska kliniska färdigheter uppnås genom att du arbetar med patienter från och med det tredje året.

Studierna i medicin sker i små grupper om max. 12 personer och är indelade i tre block:

Basic subjects (år 1 – 2)
Preclinical subjects (år 3)
Clinical subjects (år 4 – 6)

Tandläkarprogrammet, Dentistry, 5 år, 300 ECTS

Examen: Doctor of Dental Surgery, DDS
Tandläkarutbildningen genomförs helt på engelska och är utformad för att ge dig de färdigheter och kompetenser som krävs för att kunna arbeta som tandläkare. Det femåriga studieprogrammet till tandläkare omfattar flera studieformer – föreläsningar, workshops, laborationer, praktiska lektioner, klinisk praktik, anamnes, presentationer av kliniska fall, förberedelse och presentation av forskningsprojekt. Särskild uppmärksamhet ägnas åt den praktiska utbildningen av blivande tandläkare genom ett omfattande och varierat stöd för förvärv av praktiska färdigheter och kompetenser – konsultationer, klasser, individuellt arbete med 3D-simuleringsapparater och simuleringsdockor.

Boende

Studentboende på campus

Riga Stradins erbjuder boende i studentrum på campus och på student hostels. Du kan även välja att hitta boende på egen hand. I Riga finns goda möjligheter att hitta alla slags boende: i egen lägenhet, rum i lägenhet som delas med andra studenter etc.

Läs mer om studentbostäder på Riga Stradins webbsida här

Priser & Datum

Undervisningsavgifter

Alla avgifter betalas direkt till skolan.
STUDIN hjälper dig helt gratis.

Medicin/ läkare: 13 500 EUR/ läsår
Dentistry/ tandläkare: 15 500 EUR/ läsår

CSN & Finansiering

Studierna berättigar till studiemedel från CSN.

Du kan låna för undervisningsavgifter och uppehälle/boende.
Du kan även låna för resa t o r, samt studentförsäkring.

Startdatum

2 starter per år: sep och feb
Skolan har 2 terminer

Förkunskaper & Ansökan

Förkunskaper

Fullständig gymnasieexamen / högskolebehörighet med betyg i 2 kurser i Kemi och Biologi/Naturkunskap.
STUDIN vägleder dig i samband med ansökan.

Engelska

Minst engelska 6 krävs. Om du har minst C i den mest avancerade engelskakursen du läst krävs inget engelskatest.
Annars krävs: IELTS 6.5 / TOEFL 85 / Cambridge Exam: C

Studievägledning

STUDIN är representant för Riga Stradins University och hjälper dig med information, studievägledning och ansökan helt utan kostnad.
Vi håller direktkontakt med skolan genom hela din ansökan.
Kontakta oss för gratis studievägledning!

Anmälan

Du anmäler dig genom att välja Ansök här på websidan. Vi kontaktar dig då och hjälper dig vidare!

Översättning av betyg

För ansökan till de universitet och skolor vi representerar kan vi utföra översättningar av svenska gymnasiebetyg till engelska. Om du önskar få dina gymnasiebetyg översatta så ange detta när du ansöker. Översättningskostnad 500 SEK.

Studin Stories

Intresserad av Riga Stradins University – RSU ?

Kostnadsfritt, Icke bindande

Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt.

Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  När vi fått in din intresseanmälan kontaktar vi dig inom 48 timmar (kontorstid mån-fre) för studievägledning eller med svar på dina frågor. Vi kommer att försöka ringa till dig på det telefonnummer du uppger, alternativt skickar vi ett e-mail till dig.
  Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Meddelande*

  Din ansökan är inte bindande.
  När vi mottagit din ansökan kontaktar vi dig, du får en personlig kontaktperson på STUDIN som hjälper dig med ansökan.

  Din kontaktperson på STUDIN kommer att skicka e-mail till dig samt eventuellt kontakta dig per telefon på det telefonnnummer du anger här.

  Du bör se efter i din skräppost / spam så att e-mail från oss inte hamnat där

  Universitet/College

  Ämne/Inriktning/typ av utbildning

  Önskad start, termin / år

  Dina uppgifter

  För- och efternamn*

  Kön

  ManKvinnaAnnan

  Födelsedatum

  Nationalitet

  Adress

  Postnummer

  Ort

  Land

  Mobilnummer*

  Epost*

  Studiebakgrund, välj i listan


  Annat:

  Övrigt

  Jag avser att söka CSN för studierna:

  JaNej

  Hur kom du i kontakt med Studin

  Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt (oftast inom 48 timmar, kontorstid mån-fre) för att boka in ett möte. Vi kommer att försöka ringa till dig på det telefonnummer du uppger, alternativt skickar vi ett sms samt ett e-mail till dig.
  Vi kan ge dig personlig studievägledning på telefon, zoom, chat, e-mail eller genom ett personligt möte på vårt kontor i Stockholm eller Göteborg.

  Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Skriv gärna här om du har några särskilda frågor om t.ex utbildningar, ämnesområden, skolor, destinationer, antagningskrav, CSN och stipendier

  Jag har läst och accepterat Study Internationals Personuppgiftspolicy* och Allmänna Villkor Högre Studier*

  När vi mottagit denna anmälan kommer vi att kontakta dig