Lithuanian University of Health Sciences LSMU

STUDERA TILL LÄKARE PÅ LITHUANIAN UNIVERSITY OF HEALTH SCIENCES LSMU

Studera till läkare utomlands. På Lithuanian University of Health Sciences LSMU – kan du utbilda dig till läkare, tandläkare, veterinär och apotekare. En examen från LSMU gäller i Sverige och de eftertraktade utbildningarna håller en mycket hög nivå.

Skolan

studera till läkare litauen

Studera medicin utomlands

LSMU är Litauens största medicinska universitet och landets främsta medicinska forskningscenter. Utbildningarna till läkare, tandläkare, veterinär och apotekare håller mycket hög kvalitet, universitetets faciliteter och campus är mycket modernt.

studera till läkare utomlandsEXAMEN GODKÄND I SVERIGE

Programmen till läkare, tandläkare, veterinär och apotekare ges på engelska och följer helt europeiska riktlinjer för medicinska utbildningar. Examen är godkänd i Sverige och hela EU. Utbildningarna är mycket populära bland svenska studenter och berättigar till studiemedel från CSN. LSMU har en stor andel internationella studenter främst från Sverige, Tyskland, Spanien och Israel.

medicinutbildning utomlands

INTERNATIONELLT UNIVERSITET

På LSMU studerar cirka 6 000 studenter varav 500 är internationella. Lärarna består av framstående forskare och läkare och här finns över 70 proffesurer.

Lithuanian University of Health Sciences samarbetar med medicinska fakulteter över hela världen. I Sverige samarbetar man med Karolinska Institutet, Malmö Universitetssjukhus, Göteborgs Universitet, Uppsala Universitet, Linköpings Universitet samt Lunds Universitet.

plugga till läkare veterinär tandläkare utomlands

MODERNT UNIVERSITETSSJUKHUS

Universitet är beläget i centrala Kaunas och utbildning bedrivs även vid Kaunas University Hospital och Kaunas Red Cross Hospital. Kaunas University Hospital är Litauens största sjukhus, med fem olika forskningsinstitut som bedriver forskning inom Biomedical, Cardiology, Endocrinology, Physiology och Rehabilitation. Universitet är  bl.a forskningscenter för WHO –(World Health Organisation)

läkarutbildning utomlands tandläkarprogrammet utomlands veterinärutbildning utomlandsNÄRA SVERIGE

Kaunas ligger endast 20 mil från svenska gränsen, det finns direktflyg till Vilnius från flera städer i Sverige och därifrån går det bussar direkt till Kaunas.

studera till läkare litauen

GÄLLER UTBILDNINGEN I SVERIGE?

Utbildningarna uppfyller både EU:s och USA:s krav på medicinska utbildningar. Examen uppfyller de höga krav som krävs för att ta en läkarlegitimation i USA (United States Medical Licensing Examination). All undervisning sker på engelska men språkstudier i litauiska ingår för att du ska kunna ha kontakt med patienter under din studietid.

studera till läkare tandläkare veterinär utomlands

Litauen har, precis som Sverige, undertecknat Lissabon Konventionen. Konventionen reglerar ömsesidigt akademiskt erkännande av utbildning, det vill säga tillträde till utbildning, tillgodoräknande av studieperioder och antagning till fortsatta studier vilket innebär att du kan fortsätta din utbildning i Sverige.

kaunas-night

LSMU:S ACKREDITERINGAR

LSMU är listade i World Directory of Medical Schools (WHO) och universitetet ingår i bl.a:
Association of Schools of Public Health in the European Region (ASPHER)
Association of Medical Schools in Europe (AMSE)
Association for Medical Education in Europe (AMEE)
Organisation for PhD Education in Biomedicine and Health Sciences in the European System (ORPHEUS)
European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE)
World Veterinary Association

Läs mer om universitetet på LSMU website 

Video om LSMU

Kurser

lsmu-students-demo

Utbildningar vid Lithuanian University of Health Sciences

LÄKARE, 6 ÅR

Faculty of Medicine
Läkarutbildningen omfattar 6 års studier och leder till en M.D (Medical Doctor). Utbildningen ger dig den kompetens som behövs för att du ska kunna arbeta som läkare i Sverige eller något annat land efter examen. AT genomförs på vanligt sätt. För att få svensk legitimation görs en formell ansökan till Socialstyrelsen.

Läs mer på LSMU website om läkarutbildningen

odontology-students

TANDLÄKARE, 5 ÅR

Faculty of Odontology
LSMU är Litauens största institution för tandläkarutbildning. Fakulteten har vunnit internationellt erkännande för sin forskning och utbildning av specialister.
Tandläkarutbildningen omfattar 5 års studier och leder till en Master degree i Dentistry (motsvarar Doctor of Dental Science, DDS). Utbildningen ger dig den kompetens som behövs för att du ska kunna arbeta som tandläkare i Sverige eller något annat land efter examen. För att få svensk legitimation görs en formell ansökan till Socialstyrelsen.

Läs mer på LSMU website om tandläkarutbildningen 

lsmu-students-1

VETERINÄR, 5,5 ÅR

Faculty of Veterinary Medicine
LSMU:s veterinärskola har över 75 års erfarenhet av professionell undervisning och är medlem i European Association of Establishments for Veterinary Education. På fakulteten finns djurkliniker, forskningscenter och forskningslaboratorier, där studerar omkring 1300 studenter idag.

Veterinärutbildningen omfattar 5,5 års studier och leder till Master of Veterinary Medicine, Veterinary Surgeon. Veterinärexamen, som är godkänd inom EU. För att få svensk legitimation som veterinär görs en formell ansökan till Jordbruksverket.

Läs mer på LSMU website om veterinärutbildningen 

lsmu-students-3

APOTEKARPROGRAMMET, 5 ÅR

Faculty of Pharmacy

Master of Pharmacy (Pharmacist). Masterutbildningen till apotekare/farmaceut är en bred utbildning som förbereder dig för apotekaryrket. Som apotekare arbetar du i ledande roll som t.ex chef på apotek, inom läkemedelsgrossistföretag, i läkemedelsindustrin, på laboratorier som sysslar med läkemedelsforskning. Utbildningen till apotekare på LSMU är godkänd inom EU och USA och flera andra länder.

För att få svensk legitimation görs en formell ansökan till Socialstyrelsen.

Läs mer på LSMU website om apotekarprogrammet

Sjuksköterska, 4 år

BSc in Nursing, Kandidatprogram till sjuksköterska är europeiskt godkänt och ges på engelska.

Läs mer på LSMU website om utbildningen till sjuksköterska

Boende

plugga till läkare tandläkare veterinär utomlands litauen

Campusboende

STUDENTRESIDENS

Universitetet har boende på studenthem under första studieåret. Under dina senare studieår anordnar du boende själv. Många hyr in sig i privata lägenheter eller går ihop och delar på en lägenhet

Om du bor på universitetets studenthem ingår vatten, värme, el, delat kök och badrum i hyran. Tillgång till internet kan erhållas mot extra kostnad. Du bör söka i god tid då antalet platser är begränsade.

Pris för boende på studentresidenset är:

Small room cirka 140 EURO/månad
Large room cirka 170 EURO/månad

EGEN/DELAD LÄGENHET

Om du vill hyra en lägenhet eller dela en lägenhet med andra studenter finns det olika websidor där du kan gå in och söka efter lämpligt boende. När du är antagen hjälper universitetet med kontakt till olika företag som hyr ut rum till studenter.

Kontakta oss gärna för mer information om boende.

kaunas-view

Priser & Datum

Terminsavgifter 2018/2019

STUDIN är officiell svensk representant för Lithuanian University of Health Sciences (LSMU) och hjälper med ansökningsprocessen helt kostnadsfritt.
Alla terminsavgifter betalas direkt till LSMU.

Läkare: 10 000 Euro/ år
Tandläkare: 12 000 Euro/ år
Veterinär: 6 000 Euro/ år
Apotekare: 6 000 Euro / år
Sjuksköterska: 3 500 Euro / år

FINANSIERING

Studier vid LSMU berättigar till studiemedel från CSN.

Du kan låna till uppehälle, resor, försäkring och terminsavgifter.

Levnadsomkostnaderna i Litauen är generellt avsevärt lägre än i Sverige. Man bör räkna med cirka 350-450 Euro/månad samt kostnad för studentboende 150 – 210 Euro/månad.

TERMINSDATUM 2018- 2019

Programmen startar varje höst i september

Förkunskaper & Ansökan

Förkunskaper

Fullständiga avgångsbetyg från gymnasiet. Du skall även ha betyg i Kemi, Biologi.

ENGELSKA

Du bör ha en god nivå på engelska, helst VG/C i Engelska A eller B/5 eller 6 . Har du inte VG/C kan du göra universitetets egna test i engelska.

 

Pre-Med – Förberedande kurs i medicin

Om du inte har tillräckliga förkunskaper så kan du läsa en premed vid Berlin Medical College.
Pre-medical kurserna är förberedande kurser i medicin och ger dig de nödvändiga kunskaperna för att klara av antagningsproven till de flesta engelskspråkiga medicinutbildningar i bl.a Polen, Litauen, Tjeckien, Ungern och Rumänien.

Pre-med kurserna i Berlin leder till direkt antagning vid flera medicinska universitet i Polen.

Läs mer om Berlin Medical College här

lsmu-students-4

Ansökan

STUDIEVÄGLEDNING

Vi är officiell representant för LSMU och hjälper dig kostnadsfritt med hela ansökningsprocessen.
Det är viktigt att du kontaktar oss i god tid för ansökan till LSMU.

ANMÄLAN

Du gör en online ansökan här på vår websida, vi återkommer då direkt med instruktioner och hjälper dig vidare.

LSMU:s avgift för att skriva antagningsprovet är 150 EURO.
Denna betalas direkt till LSMU och är inte återbetalningsbar.

ANTAGNINGSPROV / INTRÄDESPROV

Antagning till LSMU baseras på skolans antagningsprov som består av flervalsfrågor inom biologi och kemi samt en kortare intervju. Antagningsprovet arrangeras av LSMU och STUDIN. Hör av dig till oss för mer info om nästa tillfälle.

Observera att ansökan måste ha inkommit till oss för att du skall få skriva antagningsprov. Antalet platser är begränsade så ansökan måste skickas in i god tid för att du skall få möjlighet att göra testet.

Antagningsprov arrangeras i Göteborg och i Stockholm i januari och maj/juni.

 •  

  studera utomlands ansökan

  vagledning utlandsstudier

  examen-i-sverige

  forsakring

  visum

  spraktest

  csn

 • Karta

  Map of trip location