Studera i Kanada

Studera i Kanada. Information om college & universitet i Kanada. Hur fungerar det att studera i Kanada? Utbildningar, kostnader och ansökan till universitet

Studera i Kanada

Kanada är ett av världens mest populära länder för internationella studenter som vill studera utomlands. Anledningarna är många:

För många internationella studenter har Kanada blivit ett attraktivt alternativ till studier i USA. Jämfört med grannlandet i söder har skolor i Kanada generellt lägre undervisningsavgifter.

Kanada är också avsevärt mer frikostigt när det gäller möjligheter för studenter att jobba under studietiden, samt att stanna kvar i landet efter en examen.

studera i kanada

Utlandsstudier i Kanada

Kanada är en världens ledande studiedestinationer. Universitet och college i Kanada håller generellt en mycket hög standard. Utbildningarna är i världsklass, undervisningskvaliteten hög och faciliteter och campus är moderna och välutrustade.

De mest populära kanadensiska provinserna för internationella studenter är Ontario, British Columbia och Quebec, där också de flesta skolorna och universiteten i Kanada finns.

Plugga i Kanada

Om du vill studera i Kanada så finns det en rad olika möjligheter. Du kan bl.a:

Utbildningssystemet i Kanada

Högre utbildning i Kanada regleras på provinsnivå vilket gör att utbildningssystem, typer av skolor och universitet skiljer sig något mellan de olika provinserna.

Generellt är utbildningssystemet inte helt olikt det amerikanska:

Typer av skolor och universitet i Kanada

I Kanada finns en rad olika typer av skolor för högre utbildning, bl.a:

Praktiska utbildningar i Kanada – Co-operative Education

Praktiska utbildningar, yrkesutbildningar och yh utbildningar finns på de flesta högskolor. Dessutom är praktiska inslag i form av praktikterminer ofta integrerade även i utbildningar på universitet.

Så kallad co-operative education (ibland bara co-op) i Kanada innebär att en eller flera längre perioder av utbildningsprogrammet består av praktik på ett företag eller annan organisation inom ett relaterat bransch- eller ämnesområdet.

Under praktikperioderna arbetar du vanligtvis fulltid och många gånger är praktiken fullt betald, dvs du erhåller lön. Praktikperioderna ger credits, högskolepoäng, som räknas in i din utbildning.

Stanna kvar och jobba i Kanada efter examen

En viktig anledning till Kanadas popularitet för utlandsstudier är de generösa reglerna kring möjligheten att stanna kvar i landet och jobba efter en examen.

Kanadas Post-Graduation Work Permit Program ger möjligheter att jobba i Kanada från 8 mån upp till 3 år efter en avslutad examen.

Längden på hur länge du kan bli kvar i landet och arbeta beror på bl.a vilken typ av examen eller utbildning du genomfört, längden på studierna samt vilken skola eller universitetet du har studerat på.

Varför studera i Kanada

Vad krävs för att komma in på ett college eller universitet i Kanada?

Generellt krävs att du har en gymnasiexamen eller motsvarande för att vara behörig att ansöka till ett program på grundnivå, en yrkesutbildning eller en study abroad termin i Kanada.

För att ansöka till ett masterprogram eller annan utbildning på avancerad nivå krävs i regel en kandidatexamen. I vissa fall kan det vara nödvändigt att läsa en pre-master course.

Vilken nivå på engelska krävs för att studera i Kanada?

Alla universitet och college har olika krav på engelskanivå och det kan även bero på vad du skall studera. Alla skolor accepterar IELTS och TOEFL test och en del skolor har även egna test. Möjlighet finns även att läsa förberedande språkkurser i Kanada för att nå upp till rätt engelskanivå.

Hur fungerar det att ansöka?

Ansökan behandlas av respektive universitet eller skola, de flesta skolor tillämpar löpande antagning vilket innebär att du kan ansöka och få ett preliminärt antagningsbesked året om, även för terminstarter längre fram i tiden.

STUDIN hjälper dig studera i Kanada

När du vill studera i Kanada utgår vi från dina mål, din profil och just dina förutsättningar. Genom ett nära samarbete med universiteten och skolorna kan vi hjälpa dig till rätt utbildning.

Du kan studera fristående kurser en termin (study abroad), läsa ett program till examen eller en yrkes- eller yh-utbildning.


Studera i Kanada med STUDIN på