Prague Film School

Studera film, regi och skådespel – Prague Film School

Studera film, regi och skådespel på Prague Film School – ledande filmskola med praktiska filmutbildningar i regi, filmproduktion och skådespelarutbildning.

Prague Film School är en av Europas ledande praktiska filmskolor. Genom en filmutbildning eller skådespelarutbildning på Prague Film School kan du förvandla din passion för film och skådespel till ett yrke för livet.

Skolan

prague film school

Filmmaking och skådespelare på Prague Film School

För dig som vill jobba inom film, med regi, filmproduktion eller som skådespelare så är filmutbildningarna på Prague Film School en fantastisk möjlighet.

Här lär du dig filmyrket genom mycket praktiska hands-on utbildningar i filmproduktionens hantverk. Utbildningarna är intensiva och korta, från en termin till två år och fokuserar på filmskapandets kärnområden.

Prague Film Schools professionella utbildningar, de internationella lärarna och skolans faciliteter, som är i absolut världsklass, attraherar talangfulla filmstudenter från hela världen.

prague film school

Intensiva och praktiska utbildningar inom film och skådespel

Prague Film School utbildar dig till att bli professionell inom film. Detta sker genom en mycket praktisk läroplan i kombination med teori och analys i klassrummet.

Du lär dig filmproduktion genom att göra filmer och arbeta praktiskt med i alla viktiga delar av filmarbete. Som elev på filmskolan är du inblandad i upp till 30 filmproduktioner på ett år, flera av elevernas filmer hamnar på internationella filmfestivaler.

prague film school

En professionell utbildning inom film och skådespel

Utbildningarna på Prague Film School är mycket intensiva och praktiskt inriktade. Utöver analys och teori i klassrummet kommer du att ha fullt upp med det praktiska filmarbetet.

Målet är att du skall vara ett yrkesskickligt proffs redo för att kunna arbeta inom film när du lämnar skolan.

prague film school

Praktiska filmutbildningar på Prague Film School

Filmskolan ger praktiska hand-on utbildningar inom:

 • Filmmaking
 • Acting for Film / Skådespelare för film
 • Dokumentärfilm

prague film school

Varför studera film och skådespel på Prague Film School

 • Professionell och praktisk utbildning, hög undervisningskvalitet
 • Du utbildas av internationella lärare som alla är proffs inom film
 • Du arbetar med det absolut senaste inom teknik och utrustning för filmproduktion
 • Internationell atmosfär med studenter och lärare från mer än 30 olika länder
 • Prag som studentstad – filmskolan ligger mitt i Prags gamla stad

prague film school

Internationella lärare i toppklass

Lärarna på Prague Film School är alla etablerade filmarbetare med en aktiv yrkeskarriär inom filmindustrin.
Dina lärare är experter inom områden som t.ex screenwriting/manus, regi, cinematography, dokumentärfilm, fotografi, editing, acting/skådespel och film business.

Lärarna handleder dig och ger dig mycket personlig uppmärksamhet och stöd i din kreativa, konstnärliga och professionella utveckling.

prague film school

Tillgång till filmutrustning i världsklass

När du studerar film är tillgången till den rätta tekniska utrustningen och faciliteterna grundläggande. För att du skall lära dig behärska filmskapandets tekniska sida krävs regelbunden träning med kamera, ljus- och ljudutrustning.

På Prague Film School har du tillgång professionell utrustning i världsklass som är tillräcklig för de flesta tänkbara situationer. Skolans utrustning kan användas av varje elev när som helst.

prague film school

Toppnivå på studios, filmlab och faciliteter

Du kommer att arbeta med dina filmprojekt på Prague Film School i faciliteter som är på toppnivå. Här finns lab för postproduction, inspelningsstudios och studios för ljudbearbetning.

Skolan har ett filmarkiv och bibliotek där du som student har tillgång till över 2000 filmer samt teknisk och teoretisk litteratur om film, regi, acting, screenwriting, cinematography, ljussättning och filmarbete i allmänhet.

prague film school

Prague Film School campus

Prague Film School har ett fantastiskt läge mitt i Gamla Stan i Prag. Skolan är inrymd i en byggnad som är ett UNESCO märkt världsarv från 1000 talet. Här finns all den expertis och support du behöver för att lyckas med dina filmarbeten. Prague Film School är en personlig filmskola och du kommer att lära känna och praktiskt arbeta tillsammans med skolans övriga elever och lärare.

prague film school

Alla förutsättningar för att göra film

Prague Film School har ett stort och välutvecklat nätverk av partners som hjälper dig som student med att arrangera inspelningsplatser, anlita skådespelare, ta fram kostymer och rekvisita.

Filmskolan hjälper dig med tillstånd från myndigheter så att du kan spela in på platser som t.ex Tjeckiens järnvägar, tunnelbanan i Prag, Prags flygplats, sjukhus, museum och gallerier etc. Man har avtal med filmstudios för kostymer och rekvisita, databaser med skådespelare och avtal med casting agenturer

prague film school

Att vara elev på filmskola i Prag

Som elev på Prague Film School kommer du att umgås i en mycket internationell, intensiv och kreativ miljö. Skolan är liten, mellan 40 – 70 nya elever accepteras varje år och de kommer från nästan lika många olika länder. Vissa arbetar redan inom filmindustrin, andra är begåvade studenter eller oberoende filmskapare.

Du kommer att ha ett nära och tätt samarbete med skolans övriga elever och med dina lärare.

Alla är på plats för att lära sig att göra film och filmarbete är mycket socialt. Samtidigt som du jobbar med dina egna filmprojekt kommer du att vara medarbetare i dina kurskamraters filmer. Du kommer att ha långa intensiva dagar som ofta fortsätter in på kvällen och avslutas på Prags många barer och ölcaféer eller på fester efter avslutade filmarbeten.

Läs mer om Prague Film School här

prague film school

Video Prague Film School

Kursorten

studera film skådespel prag

Studera film i Prag

Tjeckiens vackra huvudstad Prag förtrollar lätt sina besökare med medeltida kullerstensgränder, kyrkokupoler och slottens alla tinnar och torn. Känslan av magi och romantik är stark men Prag är också en mycket levande storstad med över en miljon invånare.

Prag är en färgstark och livlig stad som lockar turister året om. Den sceniska staden är perfekt för dig som skall studera film. Här finns välbevarad arkitektur och miljöer från alla stilar och epoker från medeltiden till nutid: gotik, barock, renässans och jugend samsas med byggnader från det sena 1900-talets misslyckade socialistiska experiment och postmodernism.

plugga utomlands prag

Kulturell stad med stort utbud av nöjen

Prag är en mycket kulturell stad och har ett rikt kulturellt arv. Stadens långa historia av litteratur, konst, musik och teater är i allra högsta grad levande. Till Prag kommer unga människor från hela världen för att studera och arbeta. Prisläget i Tjeckien är mycket attraktivt och du kan leva bra som student. I Prag kommer du att uppleva ett livligt socialt liv på barer och ölcaféer och stadens pulserande nattliv lämnar ingen besviken.

Kurser

filmutbildningar prague film school

Utbildningar Prague Film School

Utbildningarna är intensiva och inlärningskurvan är mycket brant. Du kommer att göra snabba framsteg.
Du kan välja mellan att läsa ett terminsprogram eller 1-2 år.
På skolan finns även sommarkurser i form av 4 veckors intensiva workshops i Filmmaking.

Filmmaking, 1 år

Under året lär du dig filmproduktion, från grunderna fram tills att du kan göra en riktig film. I varje steg under utbildningen handleds du och utvecklas i både teoretiska och tekniska ämnen. Du utvecklar de praktiska färdigheterna genom att parallellt med undervisningen göra egna filmer och delta som filmarbetare i andra studenters filmprojekt.

Utbildningen är uppdelad i två terminer. Kurserna under första terminen är grundkurser inom screenwriting/manus, regi/ directing, cinematografi och redigering. Du har två tillvalskurser samt utbildas i ljud, ljussättning och kamerahantering.

Den praktiska delen av läroplanen innebär att du regisserar fyra egna filmer samtidigt som du deltar i arbetet med 16 – 20 av de andra elevernas filmprojekt.

Under andra terminen specialiserar du dig inom 1-2 valfria områden. Som en del av specialiseringen skriver och regisserar du 2 – 3 filmer och arbetar med ytterligare 12 – 14 filmproduktioner. Under denna termin läggs stor vikt på din diploma film som skall vara av sådan kvalitet att den kan delta på filmfestival.

Filmmaking, 1 termin

Terminsutbildningen på Prague Film School är identisk med första terminen på den 1-åriga utbildningen. Utbildningen är mycket intensiv, praktiskt orienterad och med en mycket brant inlärningskurva. Målet är att ge dig konkret färdigheter i hantverket att göra film. Detta görs genom grundläggande produktionsarbete. Du utvecklar teknik och filmspråk.

Filmmaking, 2 år

Det tvååriga programmet har som mål att förfina och bredda dina färdigheter från första året främst genom master classes och heltidsarbete på professionella filminspelningar. Det tvååriga programmet är också inriktat på du som elev arbetar fram ett större projekt, till exempel en långfilm under andra terminen. Välj inriktning mot Cinematography eller Auteur Directing under andra året.

Acting for Film, 1 år

Skådespelarutbildningen är intensiv och har fokus på skådespel för film. Att agera för kamera och film är både en konst och ett hantverk. Du utbildas i naturalistisk skådespelarteknik, i Screen Acting, filmproduktion, i rörelse för scen och film och i röstteknik. Under utbildningen lär du dig även hur du marknadsför dig själv som skådespelare bl.a genom kurser i Audition Technique och Business of Acting. Du kommer att ha en professionell demo när du lämnar skolan.

Under hela utbildningen agerar du framför kameran genom att delta i de filmer som görs av skolans elever i Filmmaking.

Documentary, 1 år

Du utvecklar de viktiga färdigheterna inom dokumentärt filmskapande genom en mängd praktiska filmuppdrag. Du lär dig praktiskt och teoretiskt dokumentärt filmspråk, kamerateknik och redigering. Fältarbetet kompletteras genom föreläsningar, demonstrationer, filmvisningar och analys. Du producerar och regisserar en 7 minuters dokumentär i valfritt ämne samt deltar som crew i dina klasskamraters dokumentärfilmer. Specialiserade kurser i redigering och cinematography är viktiga komponenter för att du skall hitta din egen unika röst som dokumentärfilmare.

Utbildningens andra termin fokuserar på din diploma film, en 15 minuters dokumentärfilm som skall vara av sådan kvalitet att den kan sändas på TV. Under terminen deltar du även i filmarbetet med dina kurskamraters filmer. I utbildningen ingår också seminarier och workshops med speciellt inbjudna internationellt erkända dokumentärfilmare.

Läs mer om utbildningarna på Prague Film School här 

Boende

Studentboende Prag

Prague Film School hjälper till med boende i delad eller egen lägenhet. Du kan också välja att söka boende på egen hand. Alla skolans lägenheter ligger i Prags centrum på 5 – 30 minuters avstånd från skolan till fots eller med kollektivtrafik. Lägenheterna är möblerade. Du erbjuds skolans boende i samband med att du blir antagen.

Prisexempel skolans boende:
1-semester program (fall, housing for 4 months, Sept-Dec): 3,120 Euro
1-semester program (spring, housing for 5 months, Jan-May): 3,900 Euro
1-year film school (housing for 9 months, Sept-May): 7,020 Euro
2-year film school (housing for 9 + 9 months, excluding summer): 14,040 Euro
2-year film school (housing for 21 months, including summer): 16,380 Euro

Vi hjälper till med mer information om boendemöjligheter i samband med studievägledning och ansökan.

Priser & Datum

Terminsavgifter

STUDIN är officiell representant i Sverige och hjälper dig helt kostnadsfritt med hela ansökningsprocessen.
Alla avgifter betalas direkt till skolan.

Filmmaking / Acting, 1 år  16 400 EUR + 980 EUR equipment
Terminsprogram: 10 800 EUR + 490 EUR equipment fee
Workshop program, 4 veckor: 2 960 EUR + 120 EUR equipment fee
Filmmaking år 2: 14 900 EUR + 980 EUR equipment fee

Finansiering

Studier vid Prague Film School berättigar till studiemedel från CSN.
Du kan låna för uppehälle under hela utbildningstiden.
Du kan även låna för kursavgifter samt för resa tur o retur och försäkring.

Startdatum

1 års programmen startar i september varje år
Terminsprogrammen startar:
Vår: januari – maj
Höst: september – december

Vi tar emot ansökningar löpande. Du kan ansöka för starter långt i förväg och tidigt få ett antagningsbesked.

Förkunskaper & Ansökan

Förkunskaper

Utbildningarna på Prague Film School är öppna för alla att söka. Det viktiga är att du är motiverad, självständig och beredd att satsa tid och arbete. Studierna är intensiva och krävande och du skall ha personlig disciplin för att kunna genomföra dem.

Bland sökande och antagna till Prague Film School finns allt från avancerade filmmakare och skådespelare, sökanden som arbetat inom film/teater men inte har formell utbildning till motiverade studenter som ännu inte har någon praktisk erfarenhet.  

Engelska

All undervisning på skolan sker på engelska. Du bör ha en god engelska.

Ansökan

Studievägledning

STUDIN är officiell representant för Prague Film School i Sverige och hjälper dig kostnadsfritt med information, studievägledning och ansökan.
Kontakta oss för kostnadsfri studierådgivning!

Anmälan

Du anmäler dig genom att välja Ansök här på websidan. Vi kontaktar dig då och hjälper dig vidare!

Studin Stories

Intresserad av Prague Film School ?

Kostnadsfritt, Icke bindande

Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt.

Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  När vi fått in din intresseanmälan kontaktar vi dig inom 48 timmar (kontorstid mån-fre) för studievägledning eller med svar på dina frågor. Vi kommer att försöka ringa till dig på det telefonnummer du uppger, alternativt skickar vi ett e-mail till dig.
  Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Meddelande*

  Din ansökan är inte bindande.
  När vi mottagit din ansökan kontaktar vi dig, du får en personlig kontaktperson på STUDIN som hjälper dig med ansökan.

  Din kontaktperson på STUDIN kommer att skicka e-mail till dig samt eventuellt kontakta dig per telefon på det telefonnnummer du anger här.

  Du bör se efter i din skräppost / spam så att e-mail från oss inte hamnat där

  Universitet/College

  Ämne/Inriktning/typ av utbildning

  Önskad start, termin / år

  Dina uppgifter

  För- och efternamn*

  Kön

  ManKvinnaAnnan

  Födelsedatum

  Nationalitet

  Adress

  Postnummer

  Ort

  Land

  Mobilnummer*

  Epost*

  Studiebakgrund, välj i listan


  Annat:

  Övrigt

  Jag avser att söka CSN för studierna:

  JaNej

  Hur kom du i kontakt med Studin

  Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt (oftast inom 48 timmar, kontorstid mån-fre) för att boka in ett möte. Vi kommer att försöka ringa till dig på det telefonnummer du uppger, alternativt skickar vi ett sms samt ett e-mail till dig.
  Vi kan ge dig personlig studievägledning på telefon, zoom, chat, e-mail eller genom ett personligt möte på vårt kontor i Stockholm eller Göteborg.

  Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Skriv gärna här om du har några särskilda frågor om t.ex utbildningar, ämnesområden, skolor, destinationer, antagningskrav, CSN och stipendier

  Jag har läst och accepterat Study Internationals Personuppgiftspolicy* och Allmänna Villkor Högre Studier*

  När vi mottagit denna anmälan kommer vi att kontakta dig