LIPA – Liverpool Institute for Performing Arts

LIPA – Liverpool Institute for Performing Arts

Studera scenkonst, skådespeleri, teater, dans, musik, film & drama på scenskolan LIPA. Kandidatutbildning på Liverpool Institute for Performing Arts i England 

Skolan

LIPA Liverpool Institute for Performing Arts

LIPA – The Liverpool Institute for Performing Arts

LIPA – The Liverpool Institute for Performing Arts är ett av Storbritanniens främsta specialistuniversitet för utbildningar inom scenkonst.

LIPA ger träning och utbildning i de viktigaste färdigheterna inom Performing Arts, både för artister och för många av de olika yrkesroller som finns omkring eller bakom scenen och som gör scenkonst möjlig.

LIPA erbjuder kandidatutbildningar och masterprogram i bl.a skådespeleri, drama, dans, musik, underhållning, film, creative technologies, music management, teater & evenemang, ljudteknik, teaterteknik och teaterdesign och kostymdesign.

LIPA Liverpool Institute for Performing Arts

Studera inom scenkonst på LIPA i Liverpool, England

LIPA grundades 1996 av bl.a Sir Paul McCartney som även är scenskolans beskyddare och huvudsponsor. Idag är LIPA en erkänd del av Storbritanniens högre utbildning för scenkonst och rankas högt vid sidan av scenskolor som är mycket äldre.

Till LIPA kommer studenter från hela världen för att utbildas inom scenkonst och utveckla sin egen personliga karriär såväl konstnärligt och artistiskt som tekniskt.

På skolan studerar omkring 900 studenter varav en fjärdedel är internationella studenter.

LIPA Liverpool Institute for Performing Arts

Utveckla din egen karriär som artist

I en konkurrensutsatt och ofta osäker bransch, ligger LIPA:s fokus på att utrusta dig med teknik, kunskaper, färdigheter och kontakter för att du skall få arbete och kunna bygga upp en egen karriär som artist.

Du stöttas och uppmuntras att hitta din egen väg och att utveckla dina färdigheter, att vidga dina vyer, nätverka, experimentera och blomstra såväl personligt som professionellt.

Skolans praktiska, målmedvetna och projektbaserade metodik är utformad för att bygga upp ditt självförtroende och din karriär.

LIPA Liverpool Institute for Performing Arts

Dina lärare är yrkesverksamma proffs

Till stöd finns LIPA:s lärare som alla har arbetat med ledande namn inom scenkonst och inom the creative arts industries.

På LIPA finns många lärare som idag är aktiva på de viktigaste scenerna i Storbritannien och internationellt och under läsåret besöker framstående artister LIPA för att delge sina erfarenheter genom masterclasses.

LIPA Liverpool Institute for the Persorming Arts

Starten på en internationell karriär

LIPA:s utexaminerade studenter arbetar internationellt som skådespelare, arrangörer, koreografer, kompositörer, dansare, regissörer, filmskapare, pedagoger, facilitatorer, instrumentalister, producenter, sessionsmusiker, sångare, soloartister, låtskrivare, script writers, set designers, kostymdesigners, attributmakare, ljus- och ljuddesigners, artist managers och mycket mer.

Under de senaste tre åren var i genomsnitt 91 % av LIPA:s utexaminerade i arbete, 82 % inom scenkonster.

LIPA Liverpool Institute of Performin Arts

Frilansande och egenföretagande

Många av de som arbetar inom de kulturella och kreativa sektorerna och scenkonst är egenföretagare, så det är ganska troligt att du kommer att hamna i den kategorin någon gång under din karriär. Affärs- och entreprenörskapsförmåga är därför inbyggda kompononenter i alla program.

Du uppmuntras att utveckla en egen karriärplan och lär dig praktisk self-management. Du uppmuntras också att utveckla dina egna projekt och LIPA backar upp detta genom att erbjuda finansiering och stöd för shower och företagsetableringar.

Ett antal olika fonder finns tillgängliga både när du studerar på skolan och i olika skeden efter att du tagit examen.

LIPA Liverpool Performing Arts

LIPA Campus

LIPA ligger i två historiska byggnader, det tidigare Liverpool Institute for Boys (Paul McCartney’s och George Harrison’s gamla skola) och Liverpool College of Art (där John Lennon studerade).

Lokalerna är toppmodernt utrustade med allt som krävs för en utbildning inom scenkonst. Här finns ett auditorium med 400 sittplatser, en teaterstudio, film- TV- och dans studios, 6 stycken inspelningsstudios, inspelnings- och live sound kits, replokaler och andra utrymmen för att repetera och öva.

Här finns även verkstäder och avdelningar för attributmakare och annan tillverkning av rekvisita, kostymer etc. På skolan finns även en matsal och en mycket populär bar.

Alla faciliteter är toppmoderna och håller samma standard som används i industrin. LIPA stöds av sponsorer och tillverkare men investerar även 500 000 GBP årligen för att ligga i framkant inom utrustning, teknik och faciliteter.

Varje år sätts mer än 50 föreställningar upp på LIPA, allt från dans till musikaler, kostymdrama, spelningar, gigs och festivaler.

studera i liverpool

Studera i Liverpool

Liverpool är en livlig stad och världsberömd för kultur. Här finns otaliga möjligheter att engagera sig i kulturlivet. Detta innebär att du kan omsätta ditt lärande i praktiken och få ovärderlig erfarenhet utanför skolan.

Liverpool är en fartfylld och rolig stad med en mängd barer, pubar, klubbar, livemusik, konstgallerier, museer, teatrar och nöjesställen. Liverpool är en UNESCO City of Music och har blivit utsedd till ‘World Capital of Pop’.

Liverpool är en liten stad, där allt finns på gångavstånd. I Liverpool finns tre universitet och mer än 50 000 studenter från över 100 länder. Det finns gott om bra studentboenden och kostnaderna är lägre än på andra håll i Storbritannien (särskilt London).

Kurser

Utbildningar LIPA

Kandidat / Bachelor, 3 år

 • Acting (BA)
 • Acting (Screen & Digital Media) (BA)
 • Applied Theatre & Community Drama (BA)
 • Dance (BA)
 • Filmmaking & Creative Technologies (BA/MArts)
 • Management of Music, Entertainment, Theatre and Events (BA)
 • Music (BA)
 • Music (Songwriting & Performance) (BA)
 • Music (Songwriting & Production) (BA)
 • Sound Technology (BA)
 • Theatre & Performance Design (BA)
 • Theatre & Performance Technology (BA) 

Master, 1 år 

 • Acting (Company) (MA)
 • Costume Making (MA)
 • Music Industry Professional Management (specialism) (MA)
 • Professional Practice: Theatre and Drama Facilitation (MA) 

Foundation Certificate, 1 år

Dessa 1-åriga program räknas som gymnasiala och ger grundfärdigheter inom ämnesområdet. De ger inte högskolepoäng och berättigar ej till CSN. 

 • Acting (Foundation Certificate)
 • Dance (Foundation Certificate)
 • Popular Music & Music Technology (Foundation Certificate)

Mer info om alla utbildningar finns på LIPA webbsida här!

Boende

Studentboende Liverpool – LIPA

LIPA erbjuder inga egna studentbostäder men Liverpool är en stad med många studenter och det finns ett bra utbud av prisvärda studentbostäder. Du kan bl.a välja att bo i delad lägenhet med andra studenter eller i studentresidens.

När du blivit antagen till ett program på LIPA får du vägledning och hjälp av skolan kring studentboende under studietiden.

Du kan läsa mer om studentboende på LIPA webbsida här

Priser & Datum

Undervisningsavgifter

Alla avgifter betalas direkt till skolan.

STUDIN hjälper dig helt kostnadsfritt!

Bachelor / kandidat: 17 200 GBP/ läsår
Master: 17 200 GBP
Foundation Certificate, 1 år: 9 250 GBP (ej CSN berättigat)

CSN & Finansiering

Studierna berättigar till studiemedel från CSN.

Du kan låna för terminsavgifter och uppehälle/boende.
Du kan även låna för resa t o r, samt studentförsäkring.

Kursstarter

Programmen startar i oktober varje år.
Läsåret består av 3 terminer: okt – dec, jan – apr, apr – juni

Förkunskaper & Ansökan

Förkunskaper

Gymnasiexamen, högskolebehörighet.

Engelska

LIPA accepterar en rad olika engelska tester. Du behöver inte göra engelskatest för att ansöka men du kommer att behöva visa upp engelska testresultat på minst den nivå som satts av UK Visas and Immigration (UKVI) för studentvisum.

Audition / Intervju

Antagning baseras på auditions och intervjuer. Vi vägleder och hjälper dig i samband med din ansökan.

Ansökan

Studievägledning

STUDIN är representant för LIPA och hjälper dig med information, studievägledning och ansökan helt utan kostnad. Kontakta oss för studievägledning!

UCAS

Ansökan kommer att ske genom brittiska UCAS.
STUDIN är UCAS Center och kan ta hand om hela din ansökan genom UCAS.

Anmälan

Du anmäler dig genom att välja Ansök här på vår website.
Vi kontaktar dig då och hjälper dig vidare.

Översättning av betyg

För ansökan till någon av de universitet och skolor vi representerar kan vi utföra översättningar av svenska gymnasiebetyg till engelska. Om du önskar få dina gymnasiebetyg översatta så ange detta när du ansöker. Översättningskostnad 500 SEK.

Intresserad av LIPA – Liverpool Institute for Performing Arts ?

Kostnadsfritt, Icke bindande

Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt.

Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  När vi fått in din intresseanmälan kontaktar vi dig inom 48 timmar (kontorstid mån-fre) för studievägledning eller med svar på dina frågor. Vi kommer att försöka ringa till dig på det telefonnummer du uppger, alternativt skickar vi ett e-mail till dig.
  Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Meddelande*

  Din ansökan är inte bindande.
  När vi mottagit din ansökan kontaktar vi dig, du får en personlig kontaktperson på STUDIN som hjälper dig med ansökan.

  Din kontaktperson på STUDIN kommer att skicka e-mail till dig samt eventuellt kontakta dig per telefon på det telefonnnummer du anger här.

  Du bör se efter i din skräppost / spam så att e-mail från oss inte hamnat där

  Universitet/College

  Ämne/Inriktning/typ av utbildning

  Önskad start, termin / år

  Dina uppgifter

  För- och efternamn*

  Kön

  ManKvinnaAnnan

  Födelsedatum

  Nationalitet

  Adress

  Postnummer

  Ort

  Land

  Mobilnummer*

  Epost*

  Studiebakgrund, välj i listan


  Annat:

  Övrigt

  Jag avser att söka CSN för studierna:

  JaNej

  Hur kom du i kontakt med Studin

  Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt (oftast inom 48 timmar, kontorstid mån-fre) för att boka in ett möte. Vi kommer att försöka ringa till dig på det telefonnummer du uppger, alternativt skickar vi ett sms samt ett e-mail till dig.
  Vi kan ge dig personlig studievägledning på telefon, zoom, chat, e-mail eller genom ett personligt möte på vårt kontor i Stockholm eller Göteborg.

  Om du inte hör av oss, se efter i din skräppost / spam så vårt e-mail inte hamnat där.

  För- och efternamn*

  Mobilnummer

  Epost*

  Skriv gärna här om du har några särskilda frågor om t.ex utbildningar, ämnesområden, skolor, destinationer, antagningskrav, CSN och stipendier

  Jag har läst och accepterat Study Internationals Personuppgiftspolicy* och Allmänna Villkor Högre Studier*

  När vi mottagit denna anmälan kommer vi att kontakta dig