Pari i Brisbane

Australiens tredje största exportprodukt är utbildning. Landet satsar mycket på att underlätta tillvaron för internationella studenter. Pari Hame vet, hon är klar och examinerad efter tre år på plats i Brisbane. En livsresa som började med Studin.

Hur kom du i kontakt med STUDIN?

– Jag har alltid drömt om att studera utomlands och sedan nionde klass har jag besökt mässor från olika organisationer som sysslar med utlandsstudier. Så när jag såg Studins event på Facebook angående deras mässa så anmälde mig direkt! På plats gillade jag verkligen hur genuina alla studievägledare på Studin var jämfört med mina tidigare erfarenheter av andra organisationer.

 

Vilken hjälp har du fått?

– Haha, vilken hjälp har jag inte fått? De har varit så underbara redan från början och hjälpt mig med alltifrån att hitta rätt utbildning på rätt skola i rätt land till att hjälpa mig med ansökningar, visum och CSN. Jag har sett teamet på Studin som mina mentorer och har alltid kontaktat dem när jag har haft funderingar, behövt hjälp med skolan och så vidare. Jag är deras största fan skulle man kunna säga och vårt samarbete har fungerat jättebra! Så jag blev Studins ambassadör på plats i Brisbane för att hjälpa till här i Australien och jag har alltid varit öppen att svara på frågor från nya studenter som är på väg ner hit.

Varför Australien?

– Torrens University satsar väldigt mycket på Sverige, de ger bra stipendier för att svenska elever ska kunna fixa finansieringen av utbildningen. När jag ansökte fick jag ett stipendium på 30 procent som hjälpte enormt. Eftersom universitetet är privat har de inga ’’international student fees’’ som de statliga skolorna har där internationella studenter betalar mer än dubbelt.

Stämmer det att du egentligen ville till USA?

– Ja, efter Studin-mässan klickade jag med ett college i Seattle och var helt säker på att jag ville dit. Men ungefär två månader innan jag skulle flytta kändes det inte rätt längre, av olika anledningar. Min studievägledare på Studin berättade då om en skola i Australien de precis hade börjat samarbeta med. Jag fick massa broschyrer och information om skolan, åkte hem, pratade med pappa om allting, dagen efter skickade jag in min ansökan och två månader senare var jag i Brisbane. Jag brukar säga att Australien valde mig hehe.

Vad var det som lockade?

– Ett riktigt bra stipendium och värmen så klart! Idén att studera där solen skiner varje dag och uppleva ett nytt land och en ny kultur på andra sidan jorden!

pari-australien

Hur är det att vara svensk student i utlandet?

– Det är bara bra! Världen nu är så blandad och internationell så det spelar inte sån stor roll var man kommer ifrån. Även om jag ofta fortfarande får kommentaren ’’how can you be Swedish, you’re not blonde?’’ haha!

Många väljer att studera en termin för att få ta de av upplevelsen som sådan, men du har varit ute i över tre år nu. Hur har du finansierat det?

– Utöver mitt stipendium har jag tagit hjälp av CSN och även jobbat vid sidan om mina studier som barista och servitris. Jag var även svensklärare för svenskaustralienska barn i Brisbane under ett år. Här har jag kunnat jobba deltid under terminerna och heltid på mina lov. Det har ju underlättat mycket både ekonomiskt och socialt. Som internationell student i USA får man bara jobba på campusområdet.

Vad gör du nu?

– Efter min examen tog jag det lite lugnt och fortsatt jobba på caféet i väntan på att mitt post-study visum skulle bli godkänt. Det är ett tvåårigt jobbvisum man har rätt att söka när man har studerat i minst två år. Mitt blev godkänt i slutet av december så nu söker jag PR-jobb och arbetar med frilansprojekt för att hålla mina kunskaper vid liv.

– Jag har även funderat lite på att kanske ta en paus och resa lite innan jag börjar ta livet alltför allvarligt. Man får ju passa på medans man kan, haha, men vi får se vad som händer!

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare