Sabina läste Vet Nursing på Middlesex University London

Quang fick sig en liten pratstund med Sabina från Hudiksvall som pluggat Veterinary Nursing på Middlesex University, London.

Hej Sabina, Hur kommer det sig att du valde just MDX? Hur fick du reda på om skolan? 

Jag hade många år försökt ansöka om att komma in på utbildningen för att bli utbildad djursjukskötare i Sverige men det var praktiskt taget omöjligt, det närmaste jag någonsin kom var 50:e reserv. Medans jag ansökte valde jag att spendera ett år i USA som aupair, efter mitt år i USA bestämde jag att vidga min sökning till andra länder och hittade Middlesex University via Study International (Studin).

Det som fick mig att välja Middlesex University var mestadels att utbildningen var upplagd med så mycket praktik, jag lär mig bäst av att få utföra uppgifter i praktiken än att läsa från en bok. När jag sedan läste mer om utbildningen och att de var en av de första utbildningarna för veterinary nursing, så bestämde jag mig för att ansöka direkt. Att utbildningen var placerad i London var ett stort plus också då jag alltid varit fascinerad av England och de möjligheter som kommer med att bo i en stor stad som London. En stor faktor var också att jag kunde ansöka genom Studin, vilket innebar att jag fick support genom hela processen.  

 

Kan du berätta lite om hur det var att plugga i London? Och kring hur din utbildning var upplagd?

London är en stad full med möjligheter och folk från hela världen. Du kan spendera din fritid längs Londons gator, shopping, teater, film premiärer, mat från hela världen, museum osv. Från London kan du ta dig vidare och utforska resten av England på din fritid, varför inte spendera en helg i Brighton, Cambridge eller Oxford.

Förbered dig på en del kulturkrockar initialt men det engelska folket är väldigt välkomnande och trevliga. En stor fördel med London är att väldigt många svenskar bor här permanent vilket gör att du kan hitta dina favoriter hemifrån, du har det svenska bageriet i Convent garden, du kan köpa svensk mat på Scandikitchen och totally Swedish. Dom dagar hemlängtan är extra stor är dessa ställen en räddare i nöden. 

 

Veterinary nurse utbildningen är varvad 50/50 teori och praktik. Hur utbildningen är upplagd är att du gör ett block med teori (vanligtvis 10veckor) där du har lektioner varje dag. Under dom 10 veckorna spenderar du mestadels av din tid på universitetet i Middlesex och vi spenderade ca en dag i veckan på College of animal welfares campus i Potters Bar.

Efter ditt teori block spenderar du mellan 10-12 veckor på praktik ute på kliniker runtom i landet där du jobbar på din nursing progress log(NPL), vilket är där du kommer behöva logga vissa praktiska moment du gör på praktiken for att påvisa att du är kompetent att utföra dessa uppgifter när du är avklarad med din utbildning. Under året har du även praktiska och teoretiska prov samt att du konstant arbetar mot att klara av alla moment på din NPL.

Första året spenderas mestadels att lära sig grunderna i veterinary nursing och anatomi och fysiologi, andra året går utbildningen in på mer avancerad nursing care och patologin av olika sjukdomar, tredje året lärde vi oss om anestesi, röntgen och farmakologi. Tredje året får du även välja en modul, (eftersom den svenska licensen kräver att du har kunskap om hästar valde jag equine modulen), du kan fördjupa dig i exotics och wildlife, business management, professional developmentequine  eller animal behaviour 

vet-nursingvet-nursing

 

För folk som har tankar om att studera på MDX, vad skulle du säga till dem?

Var 100% säker på att detta är vad du vill göra. Det är en tuff utbildning varvat med mycket praktik och du kommer bo i ett annat land borta från dina vänner och familj. Även om England inte är så långt borta från Sverige är det bra att vara förberedd på att du inte kommer kunna åka hem så ofta som du kanske önskar och vissa dagar kommer hemlängtan vara stor. Om veterinary nursing är något du verkligen brinner för så go for it, du kommer inte ångra en sekund och du kommer bilda nya vänskaper och erfarenheter du kommer ha med dig hela livet.

Det är ett stort äventyr och du får lära dig ditt framtida yrke i en stor och kulturrik stad som London. Se till att du gjort work experience hos några olika veterinär kliniker då detta kommer hjälpa dig med ditt beslut om detta är något du verkligen brinner för samt de hjälper extremt mycket med din ansökan till skolan. Ju mer varierad erfarenhet du har med djur desto bättre. 

vet-nursing
 

Hur bodde du i London? 

Under första året bodde jag på universitetets elevhem Usher Hall, det var en skön säkerhet att ha ett boende innan skolan började och så nära innan jag lärt mig hur saker och ting funderade i London. Mitt andra och tredje år hyrde jag rum i hus genom privata uthyrare. London är extremt dyrt för boende och de vanligaste är att man delar hus med flera olika människor men har sitt eget privata rum. Enklaste är att hitta boende när man är på plats och många går ihop och hyr ett hus tillsammans.  

 

Har du några tips för folk som skall studera utomlands?

Om du ska studera i England, börja jobba på era te bryggande färdigheter redan nu, (trust me on this one). Mitt största tips är att njut av tiden du spenderar utomlands, upptäck landet/staden du kommer kalla ditt hem. Det kommer vara det bästa beslutet du gjort och du kommer få minnen för livet. 

 

Hur löste du det ekonomiskt att studera på MDX?

CSN. Lån, bidrag och merkostnads lån för att täcka tuition fee.

 

Hur kan STUDIN hjälpa dig med ansökan till MDX? 

Studin var där för mig varje steg på vägen med min ansökan till skolan. De var alltid bara ett mail bort från att besvara alla miljoner frågor jag hade angående ansöknings processen, intervju, och antagningsprocessen. De även hjälpte mig med dokument och saker jag behövde för min ansökan för CSN. 

 

Skulle du rekommendera MDX till andra studenter? 

Absolut! Det bästa valet jag gjort i mitt liv. 

 

Vad gör du idag?

Under mina studier träffade jag min fästman och det slutade med att jag blev kvar i England.

Jag jobbar just nu på en liten privat klinik i en charmig liten by strax utanför Cambridge. Min vardag spenderas med att ta hand om allt från katter, hundar, kaniner, marsvin till vilda djur så som igelkottar, hjortar och duvor ( en dag stor det ett par får på parkeringen). Ingen dag är den samma och inom mitt yrke är varje dag en chans att lära sig något nytt och utvecklas. Fritiden spenderas att njuta av den vackra engelska landsbygden och avnjuta ett pint eller två på den lokala puben. 

sabina-vet-nursing

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare