Studera utomlands med CSN

Studera utomlands med CSN. Du kan söka studiemedel från CSN för utlandsstudier och terminsavgifter. Vi hjälper dig med CSN berättigade utbildningar utomlands. Här nedan finner du förenklad information om studiemedel från CSN vid utlandsstudier på universitet, colleges, språkresor och språkkurser utomlands.

Du kan låna för uppehälle och boende samt merkostnadslån för undervisningsavgifter, utlandsstudier, resa till studieorten och försäkring under studietiden.

 

studera utomlands med csn

Studera utomlands med CSN

Du som ska studera utomlands genom oss kan söka studiemedel från CSN – en fantastisk möjlighet.

CSN:s nya regler för studier utomlands är mycket förmånliga. Du kan ansöka om merkostnadslån för att täcka hela eller stora delar av undervisningsavgiften, tuition fee, även på skolor och universitet där terminsavgiften är relativt hög.

Du kan dessutom studera språk på språkresor och språkkurser utomlands i hela världen i upp till 2 år utan att det påverkar din kvot för högre studier på universitet och högskola!

Studiemedel från CSN vid utlandsstudier

Det är viktigt att du känner till CSN:s regler. När du ansöker till en skola genom oss hjälper vi dig att förstå hur det fungerar.

Nästan alla som studerar utomlands med oss väljer att finansiera sina studier med lån och bidrag från CSN.

Vi rådger kring CSN lån och ansökan om studielån men det är endast CSN själva som fattar beslut och som kan ge dig exakt information i samband med din CSN ansökan.

Här nedan är en förenklad överblick av CSN:s lånebelopp för studier utomlands. För exakt gällande regler se CSN.SE

Du kan låna för:

Lån och bidrag för uppehälle

3 064 SEK/ vecka

Består av ett studiebidrag, ett studielån och ett merkostnadslån för utlandsstudier. Beloppen är samma oavsett vilket land du ska studera i och vad du skall studera.

Räkneexempel:
Studiebidrag per vecka SEK 712
Studielån per vecka SEK 1 792
Merkostnadslån för utlandsstudier per vecka SEK 560
Totalt per vecka SEK 3 064

Utbetalning:

Detta lån utbetalas vanligtvis en gång i månaden. Din första utbetalning görs i samband med terminsstarten och sedan kommer du att få pengarna runt den 25:e varje månad.

Maximal tid du kan låna för:

max 240 veckor för eftergymnasiala studier på universitet och högskolor

max 80 veckor för gymnasiala studier (bl.a språkkurser utomlands och språkresor)

Du kan alltså studera på universitet under cirka 6 år och dessutom på språkskolor i nästan 2 år.

Lån för undervisningsavgift

Du har ett maxbelopp (lånepott) för undervisningsavgifter som du kan fördela under hela din studietid utomlands.

Detta innebär att du kan ha möjlighet att låna till hela undervisningsavgiften om du ska gå en utbildning med hög terminsavgift under ett begränsat antal terminer.

Om du ska du gå en längre utbildning kan du fördela dina uttag under utbildningstiden.

Maxbeloppet för studier på eftergymnasial nivå/universitet och högskolor i hela världen:

349 440 SEK (2018)

Maxbeloppet för studier på gymnasial nivå/t.ex språkskolor i hela världen:

116 480 SEK (2018)

* Om du saknar treårig gymnasieutbildning och har rätt till 120 veckor med studiemedel på gymnasial nivå är ditt maxbelopp i stället 174 720 kronor.

De två lånepotterna är separerade. Du kan alltså låna för språkresor och språkkurser utomlands och ändå ha kvar hela din lånepott för studier på universitet.

Detta är bra för dig som t.ex vill läsa en språkkurs som förbereder dig för studier på universitet utomlands.

Lånebeloppen är beroende av vad du tidigare studerat och hur du tidigare använt dig av CSN. Därför skall du alltid kontakta CSN för ett besked om vad just du är berättigad att låna till.

Du skall vara minst 20 år för språkkurser

De flesta språkkurser är på gymnasial nivå och ger rätt till studiemedel från och med den 1 juli det år du fyller 20 år.

Utbetalning av lånet för studieavgiften:

Om du kan visa att du behöver betala undervisningsavgiften per termin kommer CSN att betala ut det merkostnadslånet i förskott en gång per termin, innan terminsstart.

Lån för resor och försäkring:

Du kan ta merkostnadslån för en flygresa T/R till studieorten per kalenderhalvår samt till försäkring under hela studietiden.

Läs mer på CSN:s hemsida eller kontakta oss om du har frågor eller funderingar om hur du kan använda CSN.

För mer information läs på CSN:s sida här

När söker jag studiemedel?

Du bör söka studiemedel i god tid, men tänk på att det inte kan beviljas förrän CSN har fått ditt slutgiltiga antagningsbesked från skolan.

Hur söker jag studiemedel?

När du har anmält dig och blivit antagen till en utbildning på en skola utomlands skickar vi dig antagningsbeskedet.
Du kan då påbörja din ansökan online genom att skapa en personlig profil på CSN:s hemsida / Mina Sidor.

Tänk på att det tar ett tag för CSN att behandla din ansökan så det är bra att vara ute i god tid.

Vid ansökan till vissa utbildningar måste du skaffa CSN:s intyg om studiefinansiering redan i samband med ansökan till skolan.

Detta intyg ansöker du om genom att sända in CSN:s blankett 5514 till CSN.

Studieförsäkran och utbetalningar

För att få ditt studiemedel utbetalat måste du göra en studieförsäkran, dvs försäkra att du avser att påbörja dina studier.
Du gör en studieförsäkran cirka 1 månad innan studierna påbörjas.
Den första utbetalningen sätts in på ditt bankkonto cirka en vecka efter den dag CSN fått och godkänt din studieförsäkran, men tidigast tre veckor före periodens början.

Klarar man sig på studiemedel från CSN?

Det beror helt på studieort, skola och utbildning. Du bör ha gjort en riktig kalkyl innan du bestämmer dig. Vi hjälper dig med detta.

Hjälp med CSN ansökan

När du ansöker till de universitet och skolor vi samarbetar med så hjälper vi dig med din CSN ansökan. STUDIN arbetar aktivt för att underlätta CSN vid utlandsstudier och de skolor och universitet vi samarbetar med hålls uppdaterade om CSN:s låneregler. Vi ser till att du får rätt underlag från universiteten och skolorna för din CSN ansökan.

Alla universitet och skolor vi samarbetar med har utbildningar som berättigar till CSN. Välj bland alla universitet och skolor här.

Alla våra språkkurser utomlands och språkresor berättigar till CSN. Välj bland alla språkresor och destinationer här.

När du blir antagen till en utbildning utomlands eller anmäler dig på en språkresa eller språkkurs hjälper vi dig med CSN.