Besök på BI -Norweigan Business School

En grå oktoberdag sätter jag, STUDIN-Elisabeth, mig på bussen och drar till Norge. Varför då? För att hälsa på våra kompisar på BI Norweigan Business School i Oslo så klart!

Först och främst, hur fräckt är det inte att det faktiskt går att plugga utomlands även i våra grannländer? Bara för att man är ute efter högkvalitativ utbildning med internationella influsenser måste man inte resa jorden runt -om man inte vill… BI Norweigan Business School är verkligen beviset på detta! Här samlas världen!

 

 

 

Efter några timmar på en überbekväm buss ( sa någon extrabrett säte, stort benutrymme och gratis wifi?) når jag den norska huvudstaden. En snabb kaffe på centralen och en nedtankning av Ruterappen (för att köpa biljett till Oslos kollektivtrafik) senare hoppar jag på tunnelbanan västerut.

 

Eftersom jag faktiskt inte besökt BI tidigare är jag en smula osäker på hur jag ska hitta, men det visar sig verkligen inte vara något problem. Svårt att missa skylten och ännu svårare att missa skolan tvärs över vägen när jag kommer upp från tunnelbanan!

tunnelbana-bi-oslo
 

bi

 

Det första man slås av när man kommer till BI är att allt, precis allt, ser sprillans nytt ut. Detta är dock inte riktigt fallet. Skolan grundades redan på 40-talet, men det var först 2007 som dessa byggnader togs i bruk. Och sedan dess har man utvecklat och hållit efter sina lokaler!

 

Idén på skolan är att allt ska finnas under samma tak -och vilket tak sen?! Allt är uppbyggt runt en innergård med extrem takhöjd och massor av glas. Till och med en regnig höstdag som idag fullkomligt badar skolan i ljus. Här finns föreläsningssalar, reception, caféer, bibliotek, gym, restaurang,  bokhandel, international centre, ”room for reflection” ( ett stilla rum öppet för alla religioner och trosinriktningar -eller om du bara vill ta det lugnt en stund), studentpub, och massor av utrymme för studier och grupparbeten. Allt smidigt samlat! Men hur orkar man ta sig mellan dessa våningar då? Det behöver du inte! Norges längsta rulltrappa står till din tjänst!

 

bi
 

bi     bi

 

Men vad är det då som gör studierna på BI så speciella? Det går inte att undvika att de är stolta över att vara rankade som Norges bästa handelshögskola (de 8 meter långa banderollerna som hänger i taket förklarar detta på ett mycket pedagogiskt sätt), men viktigare än så är att de är en sk Triple Crown skola. Detta innebär att de är ackrediterade av  EQUIS (European Quality Improvement Systems), AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business) och AMBA (The Association of MBAs), något som bara 1% av världens handelshögskolor lyckats med!

 

Personligen skulle jag dock säga att det är något annat som verkligen särskiljer Bi från andra skolor. Det sitter något i de fräscha väggarna här. Alla professorer har en open-door-policy, vilket innebär att de rent konkret visar att de är här för studenternas skull. Undrar du något är det alltid bara att knacka på.

Detsamma gäller med studieutrymmena runt omkring på skolan. Pluggar du bäst i ett tyst mörkt rum utan distraktioner? Det finns det. Passar ljusa lokaler med panoramautsikt över Oslo dig bättre? Det finns det. Behöver du ett grupprum NU, utan att boka? Det finns det. En liten ljudisolerad låda där ingen stör? Det finns det. Vill du krypa upp i en bekväm fåtölj och gå igenom dina anteckningar? Det finns det. På BI har man verkligen ansträngt sig för att ge alla studenter bästa möjliga förutsättningar utifrån deras personliga preferenser och behov.

 
 

Trots att det hinner bli sen fredagseftermiddag när jag lämnar BI reagerar jag över hur många studenter som fortfarande sitter utspridda och pluggar på campus. En del på egen hand och en del i små grupper. Man märker verkligen att de trivs med att vara här. Eller så förbereder de sig bara för en tur till studentpuben -den är ju trots allt i samma byggnad….

 

Efter min rundvandring på skolan, där jag korkat nog tackar nej till ett paraply (glastaket visar att det slutat regna så jag tänker att jag klarar mig -men uppehållet varar inte särskilt länge ska det visa sig…) ger jag mig ut för att leka turist på Oslos gator.

bi
 
 

En tur på Karl-Johan är väl nästan obligatoriskt, liksom ett snabbt besök på det fantastiska operahusets tak.

Slutsats: BI Norweigan Business School är en grym skola. Hit hittar studenter från världens alla hörn i jakt på en förstklassig utbildning -men också ett härligt studentliv!

Och Oslo ÄR en härlig stad. Till och med i ösregn och halv storm!

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare