Ebba på IED

STUDIN fick en pratstund med Ebba som läst  Foundation Course in Interior Design, som nu kallas för Interior Design – One Year Course på IED i Madrid. 

Hur kom det sig att du valde att plugga på IED?

Jag ville bo utomlands ett år och gärna studera något som jag tycker är roligt och intressant. Jag hade hört talas om Studin tidigare och visste att de hade ett bra rykte med utlandsstudier. På Studins hemsida såg jag att IED erbjöd ett inredningsprogram på engelska i Madrid, då jag redan tidigare bott i Spanien kändes det som ett självklart val att välja just IED.  

 

Hur var det att studera i Madrid och Spanien?

Det var ett intensivt år i Madrid. Tyvärr på grund av pandemin så hade jag online studier andra terminen.  

Jag hade lektioner varje dag från 08:00 till 13:00. Vissa kurser studerade jag två gånger i veckan medan andra var bara en gång. Under kurserna gjorde vi besök på flera olika museum, bland annat, Museo Reina de Sofía, Museo ABC och fick även besöka våra lärares studios.  

Nästan allt arbete vi gjorde var praktiskt. Vi ritade både för hand, digitalt och byggde modeller. Vi skapade projekt av alla möjliga slag. Vi ritade designs till hus, kontor och lägenheter. Vi skapade skulpturer och husmodeller. Vi fick även ta del av de arbeten som våra lärare har gjort. Alla lärare är fortfarande aktiva som designers eller arkitekter utöver lärandet, vilket gör deras undervisning aktuell.  

ebba -ied
 

Att studera i Spanien var speciellt. Huvudstaden är väldigt innovativ och skapande. Om man gillar design av alla olika slag så är Madrid staden för en.  

 
 

Hur löste du det ekonomiskt att studera på IED?

Jag fick både bidrag och lån från CSN. Jag hade också sparpengar sedan tidigare och fick även bidrag från en stiftelse.  

ied

 

Skulle du rekommendera IED till andra studenter?

Jag skulle rekommendera IED till studenter som är villiga att arbeta hårt. Om du inte har ett större intresse för design så är inte IED skolan för dig. Om du väljer att studera på engelska kommer du att få träffa människor från hela världen. I min klass var det elever från Frankrike, Tyskland, Ryssland, Marocko, Inden och Colombia. Jag har än idag kontakt med mina klasskamrater, fast vi bor i olika länder. 

 

För folk som har tankar om att studera på IED, vad skulle du säga till dem?

Var beredda på att lägga ner mycket tid på studierna. Det är ett intensivt program och sena kväller samt helgarbete kommer förekomma.  

Var även beredd på att införskaffa dig mycket verktyg och material. Under året behöver du inte köpa någon litteratur, men pennor, penslar, papper, kartong eller annat material kommer du behöva köpa. Vissa lärare är väldigt noga med vad för typ av material som ska köpas, vilket i vissa fall kan vara svårt att hitta. Men under året kommer du att få så otroligt mycket kunskap samt erfarenhet, att det kommer kännas värt det i slutändan. Universitetet har kunniga och erfarna lärare samt bra miljö att arbeta i. Förutom klassrummen finns det tillgång till datorrum, verkstäder samt bibliotek som har kommit till bra användning under studierna.  

ied-madrid
 
ied

Processed with VSCO with hb2 preset

 

Hur kan STUDIN hjälpa dig med ansökan till IED?

Studin hjälpte mig under hela ansökningsprocessen. Från själva ansökan till betalning och kontaktperson. Jag fick stöd ända tills jag satte mig på flyget och åkte ner till Madrid, då klarade jag mig själv! 

 

Hur bodde du i Madrid?

Jag hyrde en lägenhet via Spotahome, vilket var smidigt och bra.  

ebba-balkong
 

Har du några tips för folk som skall studera utomlands?

Kolla upp noga i förhand om eventuella visum eller likande tillstånd för att få bo samt studera i landet. I Spanien måste man ett NIE-nummer för att få studera. Har du möjligheten skulle jag rekommendera att innan du börjar studierna åka till den platsen där du ska studera för att utforska områdena. Kolla upp vart skolan ligger, vart du kan tänka dig bo, vart matbutiker och annat viktigt finns. Det är skönt att göra detta innan man hyr boende eller likande, då det kan vara svårt att få sig en bild om hur det ser ut, innan man varit där. En annan viktig sak är att kolla upp hur du ska ta dig till skolan. Åker du kommunalt kan det vara skönt att bo nära en tunnelbane- eller busstation och inte behöva byta för ofta. När det kommer till själva bostaden kan det vara skönt att hyra något som är möblerat och som känns hemtrevligt. Det kan komma stunder under dina studier där man känner en hemlängtan och då är det skönt att bo i en bostad som man känner sig hemma vid.  

 

Vad gör du idag?

Idag jobbar jag i en inredningsbutik och har planer att söka vidare till andra inredningsutbildningar i Stockholm.  

ebba-ied
 
 

Stort lycka till i framtiden Ebba!

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare