Elin studerar i Korea

Elin läser en intensivkurs i koreanska i Seoul. Här berättar hon om sin vardag på andra sidan jorden!

Min främsta anledning till att  studera utomlands var att lära mig och uppleva en ny kultur, samt kunna öva mina nya språkkunskaper med lokala befolkningen. Valet föll på en intensivkurs i Koreanska i Seoul. Det absolut bästa med detta är att jag träffar människor från hela världen som delar mitt intresse.

Egentligen är det kanske inte så stor skillnad på att plugga här och i Sverige, men på grund av att det är en intensivkurs så ställs det lite högre krav på hur vi presterar och hur mycket vi pluggar utanför skoltid. Och det är lite strängare med hur våra resultat i kurserna påverkar hur vi kan studera vidare nästa termin.

seoul

Campuset är väldigt trevligt och rymligt. Finns olika typer av restauranger, ett kafé, convinience store mm. Jag bor i ett av skolans dormitories som jag fick hjälp av Studin att ordna. Jag har eget rum, men många av mina kompisar delar rum.

En vanlig skoldag har  jaglektion kl.14-18, med tre pauser under lektionen när vi umgås lite med klasskompisarna och 10 minuters raster där vi endast får tala koreanska och läraren konverserar med oss. Lektionen är undervisat helt på koreanska, så det gäller att ha koncentrationen på topp. Efter lektionen har vi varje dag en läxa som skall göras eller prov att studera till.

 
 

Seoul är en fantastisk stad, jag tycker jättemycket om den! Alla människor här är väldigt trevliga och hjälpsamma, och uppskattar verkligen när man försöker kommunicera på koreanska. Staden i sig är väldigt vacker med dem höga skyskraporna och bergig vy, väldigt annorlunda och stort i jämförelse med Sverige. Rekommenderar starkt att plugga här!

På den fritiden som finns när man går intensivkurs så pluggar jag på kaféer med mina kompisar, mysigaste som finns!!  Det blir i mitt fall väldigt mycket promenerande, dels för att jag anser att det är det bästa sättet att upptäcka en stad istället för att se den från insidan av ett fordon. Men det är även väldigt vanligt att du går mycket, så är du väldigt lat kanske Seoul inte är stället för dig. Många trappor, massvis med uppförsbackar.

Vi äter väldigt mycket god mat, av alla dess olika slag. Pasta, pizza, koreanskt kök, kinesiskt, finns till och med en o annan svensk resturang om man tycker det är intressant. Vi är ofta ute och dricker öl på helgerna och äter kyckling, eller 치맥 som det kallas. Kan vara den bästa kombinationen som finns. Jag har även träffat och skaffat massvis med nya vänner från runt om i världen som jag umgås med.
För att sammanfatta: shopping, god mat, kompisar och utforska. Kan det bli bättre?

seoul

Om jag ska ge tips om vad man ska uppleva i Seoul är självfallet  ”Han river” en stark rekommendation, väldigt vackert, perfekt promenad slinga och väldigt fridfullt. Sedan skulle jag säga att det är kul att åka runt lite med tunnelbanan, de har väldigt bra kollektivtrafik i Seoul, går att ta sig nästan överallt.

Någon man ska tänka på när det gäller studier utomlands är att ha en budget för hur mycket pengar du bör spendera i veckan/månaden. Det är lätt att spendera mer pengar än tänkt när det finns så mycket roligt att spendera pengar på.

Även om du ska studera koreanska på nybörjare nivå så rekommenderar jag starkt att du kan lite grunder av språket innan du anländer. Personligen har jag studerat en del koreanska på egen hand innan jag valde att ta mig hit, så för mig var detta inget större problem. Däremot så är det endast en kort ”pre-korean” kurs som undervisas på engelska. Efter det är hela kursen undervisad på koreanska och då underlättar det definitivt att ha lite förkunskap.

Studin gav mig otroligt bra och mycket hjälp. Dels med ansökan till skolan, kursen och även hjälp med ansökan för boendet. Jag fick snabba svar på alla mina 100 frågor och funderingar, vilket gjorde min resa mycket smidigare än om jag skulle försökt mig på detta ensam. Om ett tag åker jag hem, men jag hoppas absolut komma tillbaka hit för vidare studier!

 

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare