Stipendiat 2021: Irma på Vancouver Film School

2021 års STUDIN Open World Scholarship går till Irma Brohagen som studerar Writing for Film, Television and Games på Vancouver Film School i Kanada. 

Grattis Irma till Stipendiet!

Superstort tack, jag uppskattar det otroligt mycket!

Kan du berätta lite om vem du är och varför du älskar filmskapande?

Absolut! Jag heter Irma, är 21 år gammal och studerar just nu Writing for Film, Television and Games på Vancouver Film School i Kanada.

Mitt intresse för film började när jag var mindre och fick en stort fascination för kreativa datorprogram. Jag började tidigt leka runt och skapa egna projekt, särskilt i iMovie när jag var runt 9 år. Därefter sparade ihop till min första videokamera och har sedan dess varit förälskad i filmskapande. Det ledde till att jag startade en YoutubeKanal vid 11 års ålder. Jag gjorde egna humorsketcher och vloggar under ca. 8 år. Arbetet med YouTube var bland de roligaste åren i mitt liv. Jag älskade att underhålla och får ut mina tankar och idéer i mitt favoritformat.

 

Samtidigt upptäckte jag snabbt att manus och redigering var min grej. Jag älskade att påverka innehållet och se hur man kunde berätta en historia på flera olika kreativa sätt. När jag är i ett skrivar-flow känns det ibland som att mina fingrar jobbar på egen hand, man kommer in i en fantastisk bubbla och kastar ut idé efter idé.

Jag har alltid sökt mig till olika filmjobb och har arbetat med allt från reklam och programledarjobb till kort- och långfilm. Både jobb framför och bakom kameran har lockat mig, men jag har alltid dragits mest till de kreativa delarna, särskilt att få skriva egna manus.

 

Under mitt år på VFS får jag lära mig hur man kan jobba med manusskrivning professionellt inom filmbranschen, hur man kan skapa en framtid full med skrivande och kreativitet, drömmen! VI får lära oss vad filmbolag söker efter och hur man säljer in sig själv och sina ideér i pitch, samt de otroligt viktiga delarna att kunna formatera på rätt sätt samt locka in läsarna på de första sidorna av ett manus.

Jag sökte Open World stipendiet för att göra dessa studier möjliga. Vancouver är en dyr stad men den är full med möjligheter. Jag uppskattar all hjälp på vägen  för att få ett så roligt och lärorikt år här som möjligt (och kanske unna mig en flaska bubbel efter denna underbara vinst ?). Jag sökte stipendiet genom min handledare Quang på STUDIN. Jag fyllde i en ansökan där jag fick berätta om mig själv och mina mål och hade turen att bli en av de lyckliga vinnarna!

Jag valde att studera utomlands för att få se nya delar av världen, träffa människor med helt olika liv än jag själv, få öva på min engelska och starta om på ett blankt blad. VFS är dessutom en högt rankad skola med proffsiga lärare som alla jobbat inom branschen på ett eller annat sätt. Det är dessutom så spännande att få upptäcka en häftig, modern stad, där man vandrar förbi en filminspelning minst en gång i veckan.

De olika kurserna jag läser på VFS är varierade, några exempel är: Långfilmsmanus, Kortfilm, TV-spel, Film och TV-genrer, Manusformat, Struktur och Film och TV-historia. Vi arbetar mycket i mindre grupper via workshops, en plats för feedback och diskussion. Workshop-klasserna måste vara mina favoriter, man skapar starka band med sina klasskompisar och får värdefulla åsikter i en grupp som känns trygg och personlig.

 

Mitt första intryck av skolan och campus var att det var mysigt och hemtrevligt. Mitt campus är lite mindre än de andra VFS-programmen (vilka vi dock har tillgång till). Men fördelen med mitt är att det känns vänligt och nära till alla lärare/lärarassistenter och klasskompisar. De är ett lite äldre campus, inte det modernaste men mysigt. Det bästa med VFS i allmänhet måste vara alla fantastiska lärare, de är alla motiverade, passionerade kring sina ämnen och man kan alltid maila eller boka mentorships för att på personlig hjälp eller ställa frågor kring allt mellan himmel och jord.

Min planer efter mitt år här är att jobba på egna manus, försöka få en fot in i branschen, knyta kontakter och göra min röst hörd. Jag vill gärna jobba inom film och TV-branschen i Sverige, helst av allt med barn och ungdoms-media.

irma
 

Skillnader mellan att studera utomlands och i Sverige innebär bland annat förväntningarna på dig som elev. I Sverige jobbar man mycket med eget ansvar men här är deadlines, professionalism och deltagande en stor del av betygen, då alla delar är viktiga för att lyckas inom branschen. Betygssystemen är dessutom annorlunda då vi här blir rankande på en skala från 0-100. Den största skillnaden måste också bra möjligheten att fåt träffa människor från hela världen. Jag har fått lära känna fantastiska människor från Indien, Mexico, Frankrike, El Salvador, Luxemburg, Jordanien, Brasilien och mycket mer! Det bästa med min klass är just mångfalden av människor som alla brinner för film och skrivande. En vanlig skoldag består av 3h lektioner. Ibland har vi två stycken, en heldag och ibland har vi endast morgon eller eftermiddagsklasser. Då klassen ofta är indelad in mindre grupper träffar man olika personer från klassen varje dag.

Det bästa men Vancouver eller Kanada i allmänhet är hundra procent naturen. Vart man än går ser man bergen runt omkring sig, havet omger staden och det finns fantastiska vandringsleder och skidorter ett stenkast bort. Vancouver är dessutom en modern, multikulturell och levande stad, det finns så mycket att uppleva, och i Downtown där jag bor har jag gångavstånd till precis allt. Fördelen med Downtown är närhet och livfullhet, men man får vara beredd på höga priser och stadsljud, öronproppar är ett tips. En nackdel man får ta hänsyn till är att Vancouver har rätt stora problem med hemlösa i vissa stadsdelar. Det kan därför vara bra att läsa på lite om olika områden för att se var man kan känna sig trygg, det är sällan hotfullt men kan vara bra att känna till.

Jag hittade mitt boende via skolans housing service som gav mig olika förslag att titta på. Jag bor själv i en studio som jag trivs superbra i, den är lagom stor, modern och byggnaden har gemensamma rum + gym man kan vistas i. Då jag har två klasskompisar som bor i samma hus, umgås vi ofta om kvällarna, det är som att rumskompisar men också ett privatliv. Ett tips innan man bestämmer boende är antingen att hålla sig uppdaterad kring de olika delarna av stan, eller komma hit på plats för att leta runt. Mitt första boende var inte idealt och jag hade önskat att jag läst på mer om stadsdelen och läst recensioner kring byggnaden innan jag valde det. Skolans Student Services var dock väldigt hjälpsamma och förstod min situation. Efter en måndag bytte jag boende.

På min fritid träffar jag mycket vänner. De flesta är sociala och nyfikna då många är nya till Vancouver. Vi kollar ofta på film tillsammans, går runt och upptäcker stan (när det inte regnar), hajkar, går på karaoke och på skolans olika event som Trivia Night och Komedishower. Jag fick vänner väldigt snabbt och umgås med dem varje dag. Vad jag skulle rekommendera att uppleva i Vancouver måste vara Downtown och dess olika stadsdelar, man bör även ta en lång promenad vid vattnet som omger staden, vandra i Stanley Park, gå på museum och ta en utflyktsdag till bergen som omger staden. Jag har så mycket kvar att uppleva och jag kan knappt vänta till vintersäsongen då man kan åka upp till Kanadas bästa skidort, Whistler.

Ett tips till andra som funderar på att studera utomlands, GÖR DET! Våga, det kommer vara bland det bästa du gjort. Man får upptäcka nya vyer, öva på språk, träffa nya spännande människor och för första gången klara sig på egen hand, det kommer bli en upplevelse för livet.

STUDIN var en stor hjälp till mig när jag för 1,5 år sedan hade en dröm, utan en aning om hur jag skulle ta mig dit. Quang på STUDIN hjälpte mig med min ansökan till skolan, tog hand om mina betyg, kontakter samt hjälpte till med CSN. Jag uppskattade all hjälp för att göra det här året möjligt.

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare