Vanessa och Vendela i London

Tvillingarna Vanessa och Vendela har verkligen gjort flera resor! Från Sverige till Storbritannien. Från svenskt gymnasium till Middlesex University. Och från Middlesex till Cambridge! Så här berättar de:

middlesex-kaffe

Vi har alltid älskat att resa så att studera utomlands har varit en dröm så länge vi kan minnas, så valet att studera utomlands var inte svårt!

På Middlesex University läste vi båda  ”LLB Law with Human Rights” som är 3 år. Vi studerade:

År 1: English Legal System; Legal Method; Contract Law; Public Law.
År 2: European Union Law; Tort Law; UK & European Human Rights Law; Criminal Law.
År 3: International Human Rights Law; Advanced Mooting & Advocacy; Land Law; Equity & Trusts.

Advanced Mooting & Advocacy var en kurs man valfritt kunde välja till under sista året. Det var en av de mest intressanta kurserna då vi fick arbeta på ett case och göra väldigt mycket egen research för att sedan presentera våra argument. Kursen avslutades med en ’moot’, vilket var ett rättegångsspel där man får argumentera för sin klients sida och sedan få frågor av ’domarna’. Detta var verkligen ett exempel på hur man kan använder lagen ’i praktiken’. Väldigt utmanande men givande kurs!

vendela-vanessa

Vårt första intryck av campus, som vi kommer ihåg det, är att det är ett väldigt fint och ‘modernt’ universitet. Ett annat första intryck var även att många av lärarna var väldigt engagerade och ville verkligen att man skulle göra bra ifrån sig.

Vi har inte pluggat på universitetet i Sverige då vi flyttade till London efter gymnasiet, så har inte så mycket at jämföra med. Enligt oss, det man får när man studerar utomlands är inte ‘bara’ en utbildning, utan även en massa extra: språket, ett annat lands kultur etc. Vi skulle även säga att om du kämpar och gör bra ifrån dig så kommer det verkligen att synas, uppskattas och belönas – exempelvis, efter vårt första år blev vi utsedda till två av kursens högst presterande elever, då blev vi belönade med en varsin livscoach.

Under andra året blev vi utsedda till två av de högst presterande eleverna i Criminal Law – då vann vi en varsin intervju för praktik med en law firm i London. Vi blev också inbjudna till den årliga universitets middagen på Lincoln’s Inn (Englands motsvarighet till det svenska Advokatsamfundet).

middlesex-law-dinner

En vanlig skoldag såg annorlunda ut år till år, men varje år hade vi fyra föreläsningar, fyra seminarier och fyra workshops i veckan. Exempel på hur en skoldag kunde se ut: föreläsning i Criminal Law på morgonen innan lunch, sedan föreläsning i Tort Law följt av workshop och seminarium i Tort Law. Efter skolan brukade vi träna på universitetets gym!

Innan vi flyttade trodde vi inte att vi skulle tycka om London – många i Sverige målar upp staden som en tråkig plats där det bara regnar. Men, det är långt ifrån sant och vi älskar London, det finns så otroligt mycket möjligheter att lyckas om du jobbar hårt. London är verkligen platsen vi ser oss själva på i framtiden.

Vi bodde tillsammans i Marylebone i centrala London där vi hyrde en lägenhet. På Zoopla.co.uk hittade vi vår lägenhet och det var en väldigt enkel process (för oss i alla fall) att hyra boende i London!

För den som letar boende i London skulle  vi verkligen tipsa om att kolla in Zoopla eller Right Move  (finns hela lägenheter eller bara ett rum). Det är väldigt enkelt att hitta boende att hyra i London i jämförelse med Sverige! Ett tips är dock att ta hjälp av en pålitlig mäklarfirma för att undvika att bli lurad.

vanessa-vendela

Vi har ett väldigt stort intresse för mat och restaurangupplevelser så vi älskar att utforska mat-och restaurangutbudet i London (vi har faktiskt aldrig varit i en stad där det finns så många bra restauranger!). Under det sista 1,5 året av utbildningen var allt online på grund av pandemin, och det var lockdowns under den största delen av tiden. Då fanns det inte mycket annat att göra än att plugga, men vi brukade då ta långa promenader i någon av Londons fina parker (vår favorit är Regent’s Park och toppen av Primrose Hill).

Om du är intresserad av juridik skulle vi verkligen rekommendera att besöka en court för att få en riktig inblick i hur en rättegång går till. The Old Bailey är en väldigt känd court som vi besökt – där har flera av de mest ökända brottslingarna i Englands historia prövats. Mer generella härliga saker att göra i London är:
Drick en kopp te i trädgården på Chiltern Firehouse.
Om du gillar böcker är det ett tips att besöka Daunt Bookshop på Marylebone High Street – en fantastiskt mysig bokaffär där man kan drömma sig omkring i timmar…
Gå på bio! Everyman eller Electric Cinema för en bioupplevelse utöver det vanliga.

vanessa-vendela

vanessa-vendela-mdx

Vårt främsta tips skulle nog vara att våga ta steget och ge det tid. Det tog oss några månader att vänja oss vid att bo i ett helt annat land, gå i skolan och lära sig på ett annat sätt än innan, skaffa nya vänner, att kolla åt andra hållet när man går över gatan… Acceptera att det är okej att känna sig ensam och lost innan man har kommit in i sitt nya liv. Att verkligen ge det en chans för att studera utomlands kan vara en sådan otrolig livsförändrande möjlighet.

 

 

vanessa-vendela

Nu gör vi våra Masters of Laws med inriktning i International Law på University of Cambridge, som vi är klara med i vår/sommar. Vad som är drömmen då är att jobba något år på en law firm/NGO för att få mer experience (i London eller någon annanstans!) innan vi studerar det sista som krävs för att kvalificera som advokater i England. I framtiden hoppas vi på att jobba mycket internationellt och vi tror att en juridik-utbildning i England är en bra grund att stå på! En dröm längre fram i framtiden skulle vara att bygga upp en advokatfirma tillsammans som enbart skulle anställa kvinnor för att bidra till större inkludering i advokatyrket.

 

 

vanessa-vendela

Vår utbildning på MDX var verkligen det bästa och mest perfekta första steget för oss när vi ville studera utomlands – det var verkligen ett ställe som tillät oss att växa och utvecklas. Lärarna är otroligt engagerade och om man själv visar att man vill satsa högt så kommer de att hjälpa dig att nå nästa mål, vilket för oss var att söka in till Cambridge!

 

vanessa-vendela

Vi vill tacka STUDIN för den hjälp vi fick att hitta den utbildning som passade precis oss! Sedan hjälpte Studin oss med våra ansökningar till MDX, vilket gjorde hela processen mycket enklare – att söka in till en utbildning utomlands första gången kan vara en riktig utmaning om man ska göra det helt på egen hand! Vi skulle verkligen rekommendera att ta hjälp av Studin om du drömmer om att utbilda dig utomlands och aldrig innan har gått igenom den processen.

Är ni nyfikna på att se hur det går för oss nu? Följ oss gärna på sociala medier: TikTok: @_identicals och Instagram: @vanessalaukkanen och @vendelalaukkanen

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare