Lily pluggar på NYFA

Lily läser på New York Film Academy i Los Angeles. Quang tog sig en pratstund med henne för att höra hur hon har det…

Hej Lily, kul att du vill berätta lite om ditt liv i LA! Hur kom det sig egentligen att du valda att plugga utomlands?

Jag har alltid velat studera utomlands, dels för att jag älskar det engelska språket men även för att USA har en större marknad när det kommer till filmindustrin. Jag växte upp i en mindre ort utanför Göteborg där jag alltid kände mig ganska instängd och ville därför så långt bort som möjligt, vilket jag tror många tonåringar kan känna igen sig I!

 

Först läste du en ettårig utbildning och sedan fortsatte du mot en bachelors degree, hur gick det till?

Ja, När jag först sökte in till NYFA kunde jag enbart finansiera ett ett-årigt program. Det var inte förrän jag började jobba i filmindustrin och blev erbjuden ett stipendium av skolan som jag hade råd att fortsätta studera och kunde därför inte tacka nej!

 

 Fantastiskt! Vad studerar du för kurser nu?

Programmet jag studerar är inriktat på manus, främst långfilm och TV. Några utav kurserna jag har läst inkluderar “Adaptation,” “Feature Film,” “TV Pilot,” “Critical Film Studies,” “Thesis & Character Development,” “The Great Screenplays” och “Scene Studies”! 

 

Vad är den mest spännande / givande kursen?

Våra thesis-lektioner tycker jag har varit mest givande eftersom vi spenderar ett helt år på ett och samma manus, vilket ger oss mer tid att utveckla tredimensionella karaktärer. Varje elev blir även tilldelad en thesis advisor, och jag blev på något sätt tilldelad en advisor som tidigare nominerats till fyra Emmys! 

 

Tycker du att det är stor skillnad mellan att studera utomlands och i Sverige?

Det är mycket som är annorlunda i USA, på ont och på gott. Los Angeles är en av de dyraste städerna i världen och arbetskulturen här lägger mycket fokus på kvantitet före kvalitet. Ju fler manus du har sålt, desto bättre – det spelar ingen roll om de är bra eller inte. Att gå in i väggen ses också som ett bra tecken på ambition, vilket är helt galet.

 

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

På onsdagar börjar jag kl 08:30 och har en “Rewriting Workshop” fram tills 11:10, där vi skriver om manus ifrån tidigare kurser. En timme senare, vid 12:10, har jag “Thesis & Character Development” tills 14:50 där vi bygger och utvecklar karaktärer för antingen pilotavsnitt eller långfilmsmanus. Efter det brukar jag ha möten med min thesis advisor som slutar ca 17:30 på kvällen!

 

Vad tycker du om Los Angeles, hur är det att bo där?

Detta kan bli ett långt svar, haha! Först och främst blev jag väldigt förvånad över hur litet Hollywood är – det är bara en pyttedel utav Los Angeles. Som stat är Kalifornien dessvärre väldigt glamouriserat, då det finns mycket våld, extremt mycket droger, och många fler Trump-supportrar än vad jag föreställt mig. 2020 var ett extremt år eftersom jag var här på plats under Covid-pandemin, Black Lives Matter-protesterna, valet mellan Trump och Biden och skogsbränderna som sträckte sig över hela västkusten. Det var verkligen ett skumt år! Däremot finns det många delar av staten som är väldigt vackra, och miljontals kreativa och genuina människor. Folk kommer hit ifrån hela världen, och jag älskar att lära mig om andra kulturer. Som HBTQ-person så är LA också en väldigt välkomnande stad – West Hollywood är troligtvis den mest liberala platsen i hela världen!

 

Var bor du och hur hittade du boende? Bor du själv eller med andra?

Just nu bor jag själv i min hyresvärdinnas gästhus i North Hollywood, ca en timmes gångväg ifrån NYFA. Det har varit jättesvårt att hitta boende eftersom min budget är så liten – en okej studio apartment i LA kostar ca $1300 i månaden om inte mer, och då ingår sällan ugn eller spis. Jag lyckades hitta mitt nuvarande boende genom NYFA som har ett nätverk av hyresvärdar, och min hyresvärdinna var snäll nog att sänka min hyra till $700 i månaden istället för $1400. Jag har verkligen haft tur!

 

Har du några tips om boende du kan dela med dig av till andra?

Träffa rumskamraterna i person innan du flyttar in! Jag har behövt flytta ut två gånger vid olika tillfällen för att jag inte trivdes eller kände mig säker runt mina rumskamrater. NYFA kan också hjälpa till om det skulle behövas.

 

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag brukar sitta på ett kafé som heter ”Republic of Pie” i North Hollywood och skriva! Det är jättemysigt och nästan alla som fikar där är konstnärer ifrån hela världen.

 

Finns det något speciellt i NYFA/Los Angeles du kan rekommendera andra? Vad får man absolut inte missa?

Det finns en jättevacker vandringsslinga bakom Hollywood-skylten som jag absolut skulle rekommendera! Sen tycker jag att Santa Monica och Venice är väldigt mysiga att besöka.

 

Har du några tips till andra som är intresserade av att studera utomlands?

Det är jättesvårt att få arbetsvisum i USA, så det gäller verkligen att vara ambitiös. Plugga hårt, boka så många möten som möjligt och träffa folk ifrån industrin!

 

Vad har du för planer efter dina studier utomlands?

Jag ska söka nya jobb i filmindustrin och förhoppningsvis pitcha massa manus till olika studior! Sedan vill jag även försöka finansiera ett Masters-program och fortsätta studera manus.

 

Vad fick du för hjälp av Studin?

Gud, jag fick hjälp med allt – skolansökan, CSN och hela visum-processen. Det var en enorm hjälp! 🙂

 

Vad har du lärt dig och känner du dig förberedd branschen?

Jag har lärt mig sjukt mycket om manus samt film- och TV-industrin. Alla mina lärare är etablerade manusförfattare med agents och managers, och flera av dem är till och med Emmy-vinnare. Jag känner mig därför förberedd och motiverad till att återgå till branschen så fort jag tagit examen igen! 🙂

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare