10 anledningar att plugga utomlands

Alexandra pluggar på TAFE i Australien, men hennes lista på tio anledningar att läsa utomlands passar lika bra oavsett vart i världen du söker dig!

1. Du kommer växa som person och lära känna dig själv bättre. Även fast jag hade flyttat hemifrån tidigare, var att flytta utomlands och studera en helt annan utmaning. När man studerar utomlands kommer man behöva ta mer ansvar och detta leder till att man bli mer självständig. Man kommer vara med om mycket och träffa nya människor. Att studera utomlands är en givande upplevelse som kommer ge en oförglömliga minnen och vänner för livet.

2. Du kommer ha chans till att leva livet varje dag. När man studerar utomlands kommer man ha chans att upptäcka och se saker varje dag, om man vill. Även om studierna är det viktigaste, så kommer du kunna hitta på roliga och otroliga saker med andra! Du kanske även kan bo nära till strand eller ha pool eller annat!

3. Du kommer att kunna lära dig och utveckla dina språkkunskaper. Utlandsstudier är oftast på andra språk än svenska. Därmed kommer du utveckla och lära dig mer om språket du studerar. Jag har lärt mig så mycket mer engelska och idag har jag inga svårigheter att tala snabbt eller förstå.

4. Du kommer bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. När man studerar utomlands är det oftast på ett annat språk, till exempel engelska. Detta kommer påverka hur arbetsgivare ser på dig. Ett flertal studier visar att man är mer attraktiv på arbetsmarknaden om man har en internationella erfarenheter till exempel. Studenter som har studerat utomlands, kan ha lättare att få jobb efter utbildning. Detta beror på att utlandsstudier är något som sticker ut på ett CV och om två kandidater har en liknande bakgrund, så har den sökande med utlandserfarenhet störst chans att få jobb.

5. Du kan läsa ämnen som inte finns hemma. Som alla andra mindre länder, så har Sverige ett begränsat antal med skolor och utbildningar som man kan välja emellan. Utomlands kan du hitta spännande utbildningar som inte finns hemma. Det kan även vara så att vissa utbildningar utomlands är kortare än i Sverige. Om du inte kommer in på din drömutbildning hemma, så kan du hitta den utomlands. OBS, om din plan är att återvända hem och jobba, så bör du kolla upp vilka regler som gäller för att jobba i Sverige med en utländsk utbildning. För ämnen som design, art eller business är det sällan några problem, men om du läser till läkare / sjuksköterska kan det krävas kompletterande utbildning.

6. Få interkulturell kompetens. Att ha erfarenhet av att anpassa sig till en annan kultur ger en förståelse för andra människor som du inte kan få på något annat sätt än att vistas i ett annat land under en längre period. Genom att studera utomlands, kommer du få lära dig om olika kulturer, värderingar och samhällsstrukturer. Interkulturell kompetens är ofta ovärderlig när du jobbar i en internationell miljö eller på ett företag eller en organisation med utländska kunder eller samarbetspartners och som har verksamhet i mer än ett land.

7. Bli mer vuxen och lära dig att prioritera. En av några anledningar jag bestämde mig att åka, var för att jag ville bli mer vuxen. Som jag nämnt i tidigare blogginlägg, är inte ekonomi och budgetering det enklaste. Du kommer vara med om när det är tajt om pengar och lära dig hur det är att lägga upp din ekonomi. Du kommer bli mer självständig och lära dig att prioritera.

8. Du kommer träffa människor från hela världen. Idag är det allt vanligare med utlandsstudier eftersom det finns många valmöjligheter. Det är möjligt för nästan vem som helst att studera utomlands, med hjälp av studiemedel. Du kommer ha vänner för livet från världens alla delar om du studerar utomlands.

9. Du har bara ett liv, lev fullt ut! Ta chansen att resa, upptäcka och uppleva vilken fin värld vi lever vi. Vill du testa på något helt nytt och samtidigt ha nytta av det i livet – Studera utomlands. Det kan öppna nya och flera dörrar! Eller har du alltid drömt att flytta och studera utomlands – åk! Prova!

10. Du behöver ingen anledning, åk om du vill se vad världen har att erbjuda. Man måste inte ha anledningar bakom varför man vill studera utomlands. Man kanske bara vill testa på något nytt!

Dela inlägget

Kontakta oss om du har frågor gällande artikeln

Läs vidare