Vanliga frågor om utlandsstudier







I Spanien har alla universitet en avgift. EU studenter betalar samma avgifter som spanska studenter. Offentliga universitet har undervisningsavgifter på cirka 1 000 – 2 500 EURO per läsår. Privata universitet har avgifter på mellan 6 000 och 12 000 EURO per läsår.

Antagningskraven för UCLA är höga. För internationella studenter är dessutom avgifterna omfattande för kandidat- och masterprogram. Ett bra alternativ är därför UCLA Extension som är UCLA:s avdelning för yrkesinriktad fortbildning.

Nej, alla universitet i England har undervisningsavgifter, tuition fees. Engelska studenter betalar home fees eller UK fees. Internationella studenter och studenter från EU betalar International fees. Privata universitet har samma avgifter för inhemska studenter som för internationella studenter.

Nej, endast i ett fåtal länder inom EU kan du studera gratis på offentliga universitet. De flesta universitet, college och högskolor utomlands har terminsavgifter eller undervisningsavgifter. Avgifterna varierar dock avsevärt mellan olika länder, mellan offentliga och privata universitet etc. Om du är inskriven på en högskola och har möjlighet att ta del av ett utbytesprogram en termin kan utlandsstudierna vara gratis genom ditt hemuniversitets avtal med den mottagande högskolan. Platserna till de mer populära destinationerna brukar dock vara mycket begränsade. 

Om du är intresserad av att studera utomlands kan du studera en termin, ett läsår eller en hel utbildning till examen på ett universitet eller högskola utomlands. Du kan även studera en yh-utbildning på en yrkeshögskola utomlands eller lära dig språk utomlands genom en språkkurs eller språkresa. Om du är redo att ta nästa steg kan du få gratis studievägledning här.

Du kan plugga i USA så länge som du har ett studentvisum samt ett giltigt I-20 som bevisar att du är antagen och inskriven på ett universitet i USA.

Studerar du utomlands får du CSN-lån och bidrag för att täcka dina levnadskostnader. Du får ut totalt 13.500 kr per varje 4 veckorsperiod från CSN vilket ska vara tillräckligt för boende- och levnadskostnader. Utöver studiemedel finns dessutom merkostnadslån från CSN för att täcka bl.a terminsavgifter, resa och försäkring under utlandsstudierna. Här kan du läsa mer om hur CSN för utlandsstudier fungerar.

CSN ger studiemedel för utlandsstudier på både gymnasial och eftergymnasial nivå. Studiemedelsbeloppet är 13 500 SEK per varje 4 veckorsperiod. En termin är vanligtvis mellan 17 och 20 veckor lång. Utöver studiemedel finns dessutom merkostnadslån från CSN för att täcka bl.a terminsavgifter, resa och försäkring under utlandsstudierna. Här kan du läsa mer om hur CSN för utlandsstudier fungerar.

Berkeley College avgifter ligger på omkring 13 000 USD per termin. Berkeley har stipendier som kan reducera avgifterna med upp till 25 % för studenter med bra betyg. Berkeley i New York är en privat handelshögskola känd för utbildning inom ekonomi, marketing, fashion business och fashion design.

Ett certificate på UCLA Extension kostar cirka 7 000 USD plus 2 000 USD i International fee för fyra quarters eller ett läsår. Avgiften varierar beroende på inriktning på programmet. Mer om kostnad för UCLA hittar du på UCLA webbsidan här.

Undervisningsavgifter på amerikanska universitet varierar avsevärt och kan ligga på allt mellan 5 000 USD till 50 000 USD per läsår. 2-åriga community college har överkomliga avgifter, omkring 8 000 – 10 000 USD per läsår, på offentliga state universities är avgifterna oftast dubbelt så höga. Privata universitet kan ha undervisningsavgifter som är ännu högre, men till skillnad från statliga universitet så gör dessa inte gör någon skillnad mellan inhemska amerikanska studenter och internationella studenter. Detta innebär bl.a att du har samma möjligheter till stipendier och avdrag på avgifter som de amerikanska studenterna har.

Kostnaderna för boende, uppehälle och andra levnadskostnader i USA varierar mycket beroende på var i USA du skall gå på universitet. Alla amerikanska universitet har en beräkning som visar dels de faktiska kostnaderna i form av avgifter till universitetet samt en uppskattning av övriga kostnader.

Högskolor och universitet i Australien har undervisningsavgifter både för australiska studenter och internationella studenter. Avgifterna för universitet i Australien ligger på mellan 20 000 – 45 000 AUD. Kurser och program på yrkeshögskolor i Australien ligger på mellan 4 000 och 22 000 AUD. Undervisningsavgifterna varierar mellan olika universitet samt beror även på typ av utbildning eller program. Många universitet i Australien har stipendier och rabatter på undervisningsavgiften för internationella studenter.

Levnadskostnaderna i Australien är överkomliga och det är lätt att hitta studentboende till rimliga priser framförallt om du inte studerar i Sydney eller Melbourne.

Undervisningsavgifterna, tuition fees, på universitet och college i New York varierar avsevärt: från 5 000 USD till 50 000 USD per läsår. En termin på ett college i New York kostar omkring 8 000 – 15 000 USD. Privata college och universitet kan ha stipendier som ger rabatt på studieavgifterna. Vanligtvis baseras stipendierna på om du har höga betyg från gymnasiet eller andra meriter.

Kostnaderna för studentboende i New York är höga om du vill bo på Manhattan men skolorna kan ofta erbjuda flera olika budgetalternativ för boende i New York.

Generellt är avgifterna i Spanien lägre än i många länder. Terminsavgifterna på offentliga, statliga universitet är omkring 1 000 – 2 500 EURO, på privata universitet är avgifterna cirka 4 000 – 6 000 EURO per termin. Levnadskostnaderna i Spanien är överkomliga för studenter.

Alla högskolor och universitet i Storbritannien har undervisningsavgifter, tuition fees, som betalas per termin eller läsår. Undervisningsavgiften för internationella studenter och även EU studenter (från och med 2021) varierar avsevärt mellan de olika universiteten och kan ligga mellan 10 000 och 26 000 GBP per läsår. Kostnaderna för boende, uppehälle och andra levnadskostnader varierar givetvis mycket, framförallt beroende på var i England, Skottland eller Wales du studerar men du bör räkna med mellan 800 – 1 300 i månaden för att täcka boende, räkningar, mat och andra levnadskostnader.

Kostnaden för en study abroad termin skiljer sig avsevärt mellan olika universitet och olika länder. Vanligtvis kan studiemedel och studielån från CSN användas för att täcka de flesta kostnaderna för en study abroad termin. Ibland är terminsavgiften för study abroad terminen något lägre än avgiften för ett regelrätt examensprogram.  

Om du gör en study abroad termin genom ditt universitet eller din högskola i form av ett utbyte så betalar du inga terminsavgifter. Annars innebär alltid en study abroad termin att du måste betala terminsavgifter till universitetet.

Nej, man kan inte studera gratis i USA. Alla college och universitet i USA har undervisningsavgifter (tuition fees).  Att studera i USA innebär även en rad andra avgifter, bl.a försäkringar och studentvisum.

Ja, om du inte har tillräckliga betyg så kan du antingen läsa ett foundation program (förberedande basår) eller en yh utbildning i Australien. Efter avklarat foundation program eller med ett diplom från en australisk yrkeshögskola kan du flytta över till ett universitet i Australien för att ta examen.

Ja, du kan plugga utomlands efter gymnasiet. Det finns en rad olika slags möjligheter att plugga utomlands efter gymnasiet! Du kan studera kurser på ett universitet eller ett college under en termin (sk. study abroad). Du kan också läsa en hel universitetsutbildning till examen eller plugga en yh-utbildning. Du kan också välja att göra en utbytestermin som freemover under din högskoleutbildning.

I Spanien finns ett stort antal universitet som erbjuder undervisning helt på engelska, både på grundnivå (kandidat) och master. Det går att läsa ett helt program till examen på engelska eller studera fristående kurser en termin.

Det beror helt på vilken slags högskola eller universitet du ansöker till, samt även vilket slags program. För att studera kurser utomlands under en termin (sk. study abroad) behövs inga höga betyg. Det räcker oftast med att du har en gymnasieexamen. Detta gäller även sk. community college i USA.

När det gäller ansökan till examensprogram på universitet utomlands så varierar det mycket mellan högskolor samt även inriktning och typ av program. De flesta universitet tittar inte bara på betyg, även din personliga lämplighet för utbildningen bedöms bl. a genom t.ex personligt ansökningsbrev, CV, akademiska referenser, intervjuer, antagningstest mm.

För utbildningar inom design och andra kreativa eller konstnärliga utbildningar är arbetsprover i form av personlig portfolio, demo eller audition ofta avgörande, inte betygen. Detta gäller t.ex även arkitektprogrammet som utomlands är en konstnärlig utbildning.

De flesta universitet utomlands tar emot ansökningar löpande året om och behandlar dem direkt när de kommit in. Det går alltså ansöka till utlandsstudier året om och det är alltid värt att ansöka i god tid i förväg för att ha större chans till en plats.

I regel gäller att du skall vara 18 år eller fylla 18 år. Om du vill studera utomlands direkt efter gymnasiet kan du ansöka redan under höstterminen när du går i trean, du behöver alltså inte ha tagit studenten för att kunna ansöka.

Rekommendationen är alltid att ansöka minst 6 månader i förväg till universitet i de länder som kräver studentvisum bl.a USA, Storbritannien, Australien, Kanada, Korea och Japan. Detta för att hinna med visumprocess och CSN mm.

För utlandsstudier inom EU och Schweiz kan du ibland ansöka fram tills strax före terminsstart och erbjudas en plats förutsatt att högskolan har lediga platser kvar.

Det finns inga åldersbegränsningar för en study abroad termin. Eftersom de flesta universitet kräver att du slutfört gymnasiet så är åldern från 18 år och uppåt. Den vanligaste åldern är mellan 18 och 30 år. Men en del väljer att göra en study abroad termin efter masterexamen eller senare i yrkeskarriären för att förvärva nya kompetenser och erfarenheter. 

Fördelarna med en study abroad termin är många. Under en study abroad termin kan du kan välja kurser i olika slags ämnen, vanligen 3- kurser per termin. Detta är ett utmärkt sätt att prova på universitetsstudier samtidigt som du lär känna en annan kultur, förbättrar din engelska och träffar studenter från hela världen…

Du kan också göra en study abroad termin som freemover om du redan läser på en högskola. Kurserna du tar under study abroad terminen kan räknas in i ditt pågående examensprogram.

I New York kan du plugga kurser en termin eller läsa till en examen. Kurser och program finns inom alla olika ämnen. Populära ämnen att studera är ekonomi, marknadsföring, mode, fashion, film. Du kan även plugga engelska genom en språkkurs.

 

Utöver språkkurser på spanska universitet och språkskolor går det att läsa program och kurser inom de flesta ämnesområden, både kandidat och master. Det går även att läsa fristående kurser en termin som freemover. Ett populärt val bland internationella studenter är Cursos Hispanicos som kombinerar spanska språket med ämnesstudier i spansk kultur och historia.

Terminsavgifterna på universitet i Los Angeles varierar avsevärt och kan ligga på allt från 5 000 USD till 50 000 USD per läsår. 2-åriga community college i Los Angeles har överkomliga avgifter, omkring 8 000 – 10 000 USD per läsår. På state universities i Los Angeles är avgifterna ibland dubbelt så höga. Kostnaderna för boende, uppehälle och andra levnadskostnader i Los Angeles är generellt högre än i många andra delar av USA.

För att plugga på ett universitet i Australien krävs i regel att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Du måste även ha en tillräcklig nivå på din engelska. För att studera en yh utbildning på yrkeshögskola behövs inte alltid fullgjord gymnasieexamen, för att plugga en språkkurs i engelska i finns inga krav på förkunskaper.

För att studera på ett universitet i England och Storbritannien krävs att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Du måste även ha en tillräcklig nivå på din engelska. För att studera en språkkurs i engelska i England finns inga krav på förkunskaper.

För att läsa spanska i Spanien finns inga särskilda krav. För att studera på högskolenivå krävs generellt att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. För att läsa ett examensprogram på spanska krävs att du har en B2 nivå på din spanska. Många universitet har förberedande kurser i spanska och genom en språkkurs i Spanien utvecklar du snabbt din spanska till B2 nivå.

För att studera i USA krävs bl.a att du har en gymnasieexamen eller motsvarande samt tillräckliga kunskaper i engelska. Det krävs även att du kan visa upp att du har tillräckligt med pengar för att kunna finansiera både dina studier samt uppehälle- och levnadskostnader under studierna i USA.

För utlandsstudier krävs i regel att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Men du kan även studera utomlands utan fullgjord gymnasieexamen på vissa college och universitet utomlands. För språkkurser utomlands krävs inga förkunskaper och ingen gymnasieexamen. 

De vanligaste anledningarna eller skälen till att studera utomlands är: tillgång till fler universitet och bättre utbildningar, hitta attraktiva anställningsmöjligheter, att leva i ett annat land och lära sig ett nytt språk, att lära känna en ny kultur och träffa nya vänner. Läs mer om värdet med utlandsstudier och varför du skall studera uomlands här. 

Det kan krävas ett språktest i engelska för att bli antagen till ett universitet, det kan även krävas ett engelskatest för att få studentvisum. De vanligaste testerna i engelska är IELTS och TOEFL.