Community College i USA

Community College i USA

Att studera på community college i USA är populärt. Community college har lägre undervisningsavgift än universitet i USA och antagningsprocessen är mer flexibel

Många väljer community college som en kostnadseffektiv genväg till en amerikansk kandidatexamen men du kan också studera fristående kurser en termin efter gymnasiet eller läsa en yh utbildning

Studera på community college i USA

Community college i USA är högskolor som främst erbjuder tvååriga program som leder till en amerikansk college examen: Associate degree (Associate of Arts, AA eller Associate of Science, AS).

De flesta community college erbjuder program och utbildningar i en mycket stor bredd av ämnesområden.

Vad är fördelarna med att studera på ett community college

  • Avsevärt lägre undervisningsavgift än universitet i USA, du kan vanligtvis klara dig med enbart CSN
  • Enklare att bli antagen till ett community college än till ett amerikanskt universitet
  • En smidig och prisvärd genväg till en amerikansk kandidatexamen
  • Utmärkt för dig som vill uppleva hur det är att studera på ett amerikanskt college 1-2 terminer efter gymnasietcommunity college usa

Vad är ett community college?

Community colleges startades ursprungligen för att tillgodose lokalsamhällets behov av högre utbildning och vidareutbildning. Studentboende på campus saknas därför oftast.

De flesta community college drivs statligt eller kommunalt. De vanligaste examensutbildningarna på college, Associate degrees, kan sägas motsvara de första 2 åren av en universitetsutbildning. På de flesta community colleges erbjuds vanligtvis också yrkesinriktade utbildningar.

Undervisningen håller en hög kvalitet och ges i mindre klasser än på universitet.

Möjligheten att flytta över till amerikanskt universitet efter en tid på community college är en smidig väg för de som vill ta en amerikansk kandidatexamen, Bachelor degree.

Populärt bland internationella studenter

Community college finns i hela USA, allt från mycket små skolor på landsbygden till välkända colleges med campus i storstäderna.

Bland internationella studenter har det under senare decennier blivit alltmer populärt att studera på community college.

Den låga undervisningsavgiften och den ”smidiga genvägen” till en amerikansk kandidatexamen är några av anledningarna.

En annan fördel för internationella studenter är att klasserna på community college är mindre, som student har du mer stöd av dina lärare.

På populära community college som t.ex Santa Monica College och Santa Barbara City College i Kalifornien finns en stor andel internationella studenter och där finns välutvecklade center som hjälper och stödjer internationella studenter.

Vad kan du studera på community college?

De flesta större community colleges har utbildningar inom nästan alla ämnesområden.

Du kan studera alltifrån naturvetenskap, teknik, IT till ekonomi, design, humaniora, samhällsvetenskaper eller konstnärliga utbildningar.

Utöver Associate degrees ges även praktiska yrkesutbildningar samt yrkesinriktade program som kan liknas vid yh utbildningar.

De mer yrkesmässiga utbildningarna finns inom allt från t.ex skönhetsvård, fitness eller kock- och konditor till webbdesign, real estate eller business. De yrkesinriktade programmen är vanligtvis på 1 år och leder till ett certificate eller diploma.

Studera till en Bachelor, kandidatexamen i USA

Att studera på community college är en av de bästa vägarna till en Bachelor degree, amerikansk kandidatexamen.

2 + 2 modellen som finns på nästan alla community college innebär att du studerar 2 år på college för en Associate degree och sedan gör en transfer (flyttar över) till ett universitet där du studerar ytterligare 2 år för att ta din kandidatexamen.

De flesta community college har sk. transferavtal som garanterar en smidig övergång till de universitet som ingår i avtalet, förutsatt att du uppfyller de akademiska kraven.

Studera en termin på college efter gymnasiet

Community college är ett utmärkt val för dig som vill uppleva hur det är att studera på college i USA. Du har möjlighet att ta valfria kurser i de områden som intresserar dig och sätta samman din egen kursplan.

Om du vill studera mer än en termin kan du förlänga dina studier genom att säga till på skolan.

OPT – stanna kvar och jobba i USA

De flesta community college erbjuder även OPT efter minst ett års heltidsstudier. OPT ger dig möjligheten att stanna kvar i USA och jobba under ett års tid.

Lägre undervisningsavgift på community college

Undervisningsavgiften, tuition fee, på ett community college är i regel 40-50% lägre än på ett publikt statligt universitet vilket gör att det oftast räcker med CSN lån för att täcka kursavgifterna.

Enklare och flexibel antagningsprocess

De flesta community college tillämpar en open admission policy, vilket innebär att det räcker med gymnasiexamen eller ibland ett studiebevis från gymnasiet, samt att du uppfyller engelskakraven, för att bli antagen.

När du väl är antagen till college är du i stort sett fri att välja bland alla utbildningar, program och ämnen som erbjuds.

Antagning direkt till första året på ett universitet i USA kan annars vara en komplicerad process som oftast innebär att du behöver göra SAT (amerikanskt högskoleprov).

Drömmen om att studera i USA

Många drömmer om att studera i USA. Oavsett om du vill prova på att studera på college 1-2 terminer efter gymnasiet eller om du vill studera till en examen på ett universitet så kan vi hjälpa dig vidare.

Hur STUDIN hjälper dig som vill studera på college i USA

  • vi matchar dig med en skola och utbildning efter dina önskemål och förutsättningar
  • vi kan snabbt göra en bedömning av dina möjligheter och ge dig ett förhandsbesked
  • vi gör en budget och hittar den mest kostnadseffektiva lösningen för dig
  • vi för en dialog med skolans antagningsenhet kring din ansökan
  • vi hjälper dig med CSN, visum och boende när du blivit antagen

Våra studievägledare har egen erfarenhet av studier i USA och direktkontakt med antagningsenheterna på skolorna och universiteten.

Studera på community college i USA med STUDIN på

Studin Stories