Grafisk designutbildning

Grafisk designutbildning på universitet, högskola, college & yrkeshögskola. Program & Kurser från 6 mån – 3 år. Studera grafisk design

Grafisk designutbildning  

En grafisk designutbildning fokuserar på visuell kommunikation: du utvecklar dina visuella, konceptuella och kreativa kompetenser för att kunna arbeta inom en bredd av yrkesroller inom visuell design, kommunikation, reklam och media.

En utbildning i grafisk design eller Communication Design ger dig den teoretiska basen och de tekniska och kreativa förutsättningarna för att kunna transformera koncept och idéer till en verklig designprodukt.grafisk designutbildning

Vad du lär dig i en grafisk designutbildning

En grafisk designutbildning innebär att du lär dig visuell design, bl.a layout, typografi, illustration, förpackningsdesign, formgivning av böcker, magasin, design för digital media och web, datorgrafik och 3D design, UX design. Grafisk design omfattar alla former av visuell design.  

Grafiska designutbildningar och kurser i grafisk design innebär mycket praktiskt designarbete i studios och labb. Du lär dig arbete i team med nära handledning av lärare som är yrkesverksamma designers. Efter utbildningen har du kreativa och tekniska färdigheter, relevanta branschkunskaper och en portfolio med arbetsprover för din fortsatta yrkeskarriär.  

Vad är skillnaden mellan grafisk designutbildning och communication design?

Utbildningar i Communication Design fokuserar utöver den visuella designen även på själva designbudskapet eller det meddelande som designprodukten skall kommunicera och omfattar även nya mediekanaler för att säkerställa att designbudskapet når målgruppen. 

På flera universitetet och högskolor används begreppen omväxlande och idag är det vanligt att en utbildning i Grafisk Design kallas Communication Design.

Vad du kan arbeta med efter en utbildning i grafisk formgivning

Arbetsrollerna inom grafisk design utvecklas i takt med ny teknologi och nya vägar att kommunicera. Efterfrågan på yrkeskunniga och välutbildade talanger inom grafisk design och kommunikation är stor.

Vanliga arbetsroller och yrkesområden efter en grafisk design utbildning är inom reklam, media, kommunikation och information som bl.a AD / Art Director, content strategycopywritingcreative director, grafisk designer, illustratör, informationsarkitektur, information graphics, brand management, marknadskommunikation.

För att arbeta som grafisk designer krävs oftast att du har en kandidatexamen (Bachelor) inom området. Arbetsgivare söker dig som är kreativ och har en portfolio som sticker ut och är proffsig.    

Studera grafisk design utomlands

Utbildningar, program och kurser i Grafisk Design ges på de flesta större universitet och högskolor STUDIN samarbetar med. STUDIN samarbetar även med flera specialiserade designhögskolor.

Nya teknologier utvecklas kontinuerligt inom grafisk design och visuell kommunikation, utbildningarna på de designhögskolor STUDIN samarbetar med ligger i framkant och har utvecklats i nära samarbete med designindustrin. När du lämnar skolan är du förberedd för en lyckad yrkeskarriär inom grafisk design.  

En utbildning i grafisk formgivning innebär normalt en tre-årig grundutbildning till kandidatexamen (Bachelor) men flera skolor har även 1-2 åriga yh utbildningar i Grafisk Design och Grafisk formgivning.

På flera högskolor ges även masterutbildningar i grafisk design som ger dig avancerade spetskompetenser.

Du kan också välja att studera kurser i grafisk design under en termin med utlandsstudier.

Utvalda skolor med utbildningar i grafisk design & communication design