Studera Modedesign & Fashion

Utbildningar i modedesign, fashion design  

Vill du arbeta med mode, i modeindustrin? En utbildning i modedesign, fashion design, är perfekt för dig som är intresserad av design och har en passion för mode.

Modeindustrin är en av världens största branscher och för dig som vill satsa på en professionell yrkeskarriär inom modedesign finns en stor bredd av utbildningsmöjligheter. Du kan studera inom mode och fashion på universitet, college, yrkeshögskolor och specialiserade modeskolor.utbildning modedesign utomlands

Vad gör en modedesigner

En modedesigner använder sina kreativa och tekniska färdigheter för att skapa kläder och accessoarer och utveckla modeprodukter.

Som modedesigner arbetar du med ett plagg eller en produkt från idé till färdig vara. Utöver att skissa och konstruera originalprodukter håller sig en modedesigner hela tiden uppdaterad om aktuella trender för att ligga i framkant och kunna förutse framtida trender.

Vad du lär dig i en utbildning i modedesign

En grundläggande utbildning i modedesign ger dig färdigheter och kompetenser inom både teknik och design. Du lär dig bl.a konstruktion, sömnad, mönsterkonstruktion och grundläggande modeteorier. 

Ett kandidatprogram (bachelor) innebär en mer omfattande yrkesutbildning och kombinerar de tekniska och praktiska kurserna med mer konstnärlig, estetisk och konceptuell undervisning.

Kurser kan inkludera bl.a modeteckning, 3D-design, färgteori, textilier, datorstödd design, fashion business, fashion marketing, fashion communication och art direction.

Under en utbildning i modedesign utvecklar och bygger du upp en personlig portfolio med arbetsprover inför din framtida yrkeskarriär. De flesta modeutbildningar innebär att du även får praktisk erfarenhet genom praktikplatser och internships under utbildningen.

Olika utbildningar i modedesign

Modedesigners har oftast en treårig kandidatexamen i modedesign, fashion design. Men inom modeindustrin finns en rad andra spännande arbetsområden och yrkesroller och även en yh-utbildning på 1-2 år i modedesign kan vara en väg in i modebranschen, särskilt om du studerar på en modeskola som har nära och starka kontakter med modeindustrin.

Studera fashion design, modedesign utomlands

Modeutbildningar och kurser i modedesign finns på ett flertal av de universitet, högskolor, college och yrkeshögskolor som STUDIN samarbetar med.

Du kan studera en yh utbildning på 1-2 år på college eller yrkeshögskola, yh utbildngarna kan ofta byggas på till kandidatexamen.

En hel grundutbildning till examen (kandidat/bachelor) är vanligtvis tre år och omfattar mycket praktiskt arbete. 

På mode- och designskolor ges även specialiserade masterutbildningar i mode och fashion som ger dig stora fördelar på arbetsmarknaden.

Du kan också välja att studera kurser i mode och modedesign under en termin med utlandsstudier.

Studera fashion design på framstående modeskolor

Praktiska hands-on erfarenheter är essentiella för att arbeta inom modeindustrin. STUDIN samarbetar med några av de främsta modeskolorna i världen. En av fördelarna med att studera på en specialiserad designskola är den nära anknytningen till modeindustrin. Efter avslutad utbildning har du branschkontakter och en djup yrkes- och branschkännedom.

Utvalda skolor med utbildningar i modedesign