Utbildning i Modedesign & Fashion

Utbildning i modedesign, fashion design, modeutbildningar. Studera mode på universitet, högskola, college & yrkeshögskola. Program & Kurser från 6 mån till 3 år

Utbildning i modedesign, fashion design  

Vill du arbeta med mode, i modeindustrin? En utbildning i modedesign, fashion design, är perfekt för dig som är intresserad av design och har en passion för mode.

Modeindustrin är en av världens största branscher och för dig som vill satsa på en professionell yrkeskarriär inom modedesign finns en stor bredd av utbildningsmöjligheter. Du kan studera inom mode och fashion på universitet, college, yrkeshögskolor och specialiserade modeskolor.utbildning i modedesign

Vad gör en modedesigner?

En modedesigner använder sina kreativa och tekniska färdigheter för att skapa kläder och accessoarer och utveckla modeprodukter.

Som modedesigner arbetar du med ett plagg eller en produkt från idé till färdig vara. Utöver att skissa och konstruera originalprodukter håller sig en modedesigner hela tiden uppdaterad om aktuella trender för att ligga i framkant och kunna förutse framtida trender.

Vad lär du dig i en utbildning i modedesign?

En grundläggande utbildning i modedesign ger dig färdigheter och kompetenser inom både teknik och design. Du lär dig bl.a konstruktion, sömnad, mönsterkonstruktion och grundläggande modeteorier. 

Ett kandidatprogram (bachelor) innebär en mer omfattande yrkesutbildning och kombinerar de tekniska och praktiska kurserna med mer konstnärlig, estetisk och konceptuell undervisning.

Kurser kan inkludera bl.a modeteckning, 3D-design, färgteori, textilier, datorstödd design, fashion business, fashion marketing, fashion communication och art direction.

Under en utbildning i modedesign utvecklar och bygger du upp en personlig portfolio med arbetsprover inför din framtida yrkeskarriär.

De flesta modeutbildningar utomlands innebär att du även får praktisk erfarenhet genom praktikplatser och internships under utbildningen.

Olika utbildningar i modedesign

Modedesigners har ofta en kandidatexamen i modedesign, fashion design. Men inom modeindustrin finns en rad andra arbetsområden och yrkesroller och även en yh-utbildning på 1-2 år i modedesign kan vara en väg in i modebranschen, särskilt om du studerar på en modeskola som har nära och starka kontakter med modeindustrin.

Utbildningar i modedesign på college och yh utbildningar

Du kan studera en yh utbildning på 1-2 år på college eller yrkeshögskola. Utbildningarna ger dig grunderna inom modedesign och kan byggas på till en kandidatexamen.

Ta kandidatexamen i mode och design

En kandidatexamen i modedesign, fashion design, innebär vanligtvis 3-4 års studier. Studierna är grundläggande och specialiserande. Utöver en bred grund i design, formgivning, textillära, material och konstruktion lär du dig om modeindustrin,  modeteori, modehistoria mm. På många högskolor och universitet finns möjlighet till en rad specialiseringar när du studerar till en kandidatexamen i modedesign.

Master i modedesign

På mode- och designskolor ges även specialiserade masterutbildningar i mode och fashion som ger dig stora fördelar på arbetsmarknaden. Ett masterprogram i modedesign är vanligtvis på 1 eller 2 år och innebär ofta att du utvecklar dina kunskaper och färdigheter i ett större verkligt projekt inom modeindustrin.

Välkända modeskolor

Du kan studera till en kandidatexamen eller masterexamen i modedesign på modeinstitut & specialistuniversitet som bl.a:

Studera mode & fashion design utomlands

Modeutbildningar och kurser i modedesign finns på ett flertal av de universitet, högskolor, college och yrkeshögskolor som STUDIN samarbetar med.

Du kan också välja att studera kurser i mode och modedesign under en termin med utlandsstudier. Kurserna kan vanligtvis tillgododoräknas i en pågående eller framtida examen.

Studera fashion design på framstående modeskolor utomlands

Praktiska hands-on erfarenheter är essentiella för att arbeta inom modeindustrin. STUDIN samarbetar med några av de främsta modeskolorna i världen. En av fördelarna med att studera på en specialiserad modeskola är den nära anknytningen till modeindustrin. Efter avslutad utbildning har du branschkontakter och en djup yrkes- och branschkännedom.

Utvalda skolor med utbildningar i modedesign

Studin Stories