Så fungerar ansökan med STUDIN

Ansökan studera utomlands med Studin – så här fungerar det

Ansökan utlandsstudier med Studin – så här fungerar ansökningsprocessen till skolor & universitet utomlands med STUDIN. Du får en personlig coach som hjälper dig med ansökan, CSN, visum och boende – allt tills du är på plats!
Här nedan är en förenklad förklaring av ansökningsprocessen när du ansöker till en skola eller ett universitet utomlands genom STUDIN.

 

1. Ansökan på STUDIN.SE

När du bestämt dig för att ansöka till ett universitet eller program klickar du på ANSÖK på vår webbsida. Med en ansökan på STUDIN.SE bekräftar du att vill få hjälp med att ansöka till det valda universitetet. Ansökan är inte bindande och innebär ingen kostnad. Du lämnar dina personuppgifter och kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig för nästa steg.

2. Du får en personlig coach som kontaktar dig

Du får en personlig coach på STUDIN som kontaktar dig per e-mail och / eller telefon för eventuell studievägledning samt stämmer av dina studiemål.

Du får ett e-mail med instruktioner om vilka handlingar (t.ex betyg) STUDIN behöver få in från dig för en lyckad ansökan. 

3. Bedömning av ansökan

Din coach på STUDIN hjälper dig att ställa samman en lyckad ansökan. Din personliga coach håller sedan kontakt både med dig och med universitetets antagningsenhet om din ansökan och arbetar stenhårt för att så snabbt som möjligt få ett antagningsbesked. Urvalskriterierna varierar från skola till skola. Flera av de universitet vi samarbetar värderar personlig profil och lämplighet vid urvalet. Fastställda exakta urvalskriterier med poängtal utifrån svenska eller andra internationella betyg är sällsynta. 

4. Antagningsbesked / erbjudande om studieplats

Om du bedöms som kvalificerad av det universitet du ansöker till så får du ett ett antagningsbesked eller erbjudande om studieplats. Du kan välja att tacka ja eller nej till erbjudandet om studieplats.

Om du tackar ja till din plats kräver vissa skolor att du säkrar platsen genom att betala en deposition (denna är isåfall en förskottsbetalning på en del av studieavgiften)

Om du inte kvalificerar kan universitetet ge dig ett villkorat antagningsbesked (med t.ex villkor att du måste läsa upp ett ämne, komplettera med slutbetyg, göra ett engelskatest etc). Din coach på STUDIN hjälper dig med vad du behöver ta fram.

Alternativt hjälper dig din coach på STUDIN med ansökan till en annan skola eller en förberedande kurs.

5. CSN

När du har fått ett antagningsbesked kan du ansöka om studielån från CSN för utbildningen.
Din personliga coach på STUDIN hjälper dig med CSN ansökan.

7. Visum

Om du skall studera i ett land där studentvisum krävs så får du hjälp med instruktioner om hur du ansöker om visum av din personliga coach på STUDIN.

8. Boende

När du fått ett antagningsbesked så får du också hjälp med boende under studietiden. I de fall universitetet / skolan erbjuder studentboende så får du möjlighet att ansöka om detta. De skolor och universitet som inte har eget studentboende har en boendeservice som hjälper med rekommenderat boende och hur du söker detta.

9. Betalning av undervisningsavgifter / terminsavgifter

Du betalar skolans terminsavgifter först i samband med att du skall påbörja dina studier. Det varierar något från skola till skola när studieavgiften skall vara inbetald. Du betalar terminsavgifterna direkt till universitetet, aldrig till STUDIN.