Stipendium Utlandsstudier

Stipendium för utlandsstudier – Stipendieguide när du skall studera utomlands

Hitta stipendier för utlandsstudier! Stipendieguide & information om stipendium när du skall studera utomlands Ansök om stipendier för att studera utomlands

I denna stipendieguide finns information om stipendium när du skall studera utomlands. Var man hittar stipendier för utlandsstudier? Hur ansöker man om stipendier för studier utomlands? Här kan du läsa mer om stipendier för utlandsstudier på STUDINs utvalda universitet och skolor.

Olika stipendier för utlandsstudier

Att ansöka om stipendium för utlandsstudier kan vara ett bra sätt att finansiera studier utomlands. Ett stipendium för utlandsstudier kan bekosta en del av terminsavgiften eller vara ett tillskott till din privata kassa för uppehälle, boende och andra utgifter. Det finns ett flertal olika former av stipendier när du skall studera utomlands och här nedan finner du en översikt över olika sorters stipendier samt hur du kan hitta dem och ansöka om dem.

stipendium utlandsstudier

Stipendium för utlandsstudier på STUDINs utvalda skolor och universitet

Genom ett nära samarbete med våra universitetspartners kan STUDIN erbjuda exklusiva stipendier till flera av våra utvalda skolor och universitet. Dessa stipendier är utformade så att du får en reducerad terminsavgift eller rabatt på skolans undervisningsavgifter.

Flera universitet har stipendier som kan reducera terminsavgifterna avsevärt under hela utbildningstiden.

Universiteten och skolorna kan dels ha engångsstipendier, som delas ut vid särskilda tillfällen eller för speciella utbildningar. Dessa stipendier kan vara kopplade till att du uppfyller särskilda kriterier, t.ex avseende studiebakgrund, meriter etc. Men de kan även vara kopplade till att du skall ansöka och bli antagen under en speciell tid etc.

Flera universitet har även stipendier som du kan behålla under hela din studietid (förutsatt att du uppnår ett visst studieresultat).

Stipendierna för utlandsstudier på de skolor och universitet vi samarbetar med baseras vanligtvis på dina tidigare studiemeriter, oftast på dina gymnasiebetyg.

På skolor och universitet med kreativa och konstnärliga utbildningar (som t.ex film, skådespel, musik, design) finns stipendier som är talangbaserade, dvs det är dina arbetsprover, din portfolio, din audition eller demo som kan meritera dig för ett stipendium.

Vissa skolor och universitet har även stipendier som är sk. need-based – din (och din familjs) finansiella förutsättningar vägs in och kan ligga till grund för ett möjligt stipendium.

stipendium utlandsstudier

Att ansöka om stipendier när du skall studera utomlands

När du ansöker till en skola eller ett universitet genom STUDIN så ser vi alltid till att hjälpa dig med våra utvalda skolors stipendier och vi hjälper dig med hur du ansöker om dem.

Några av STUDIN:s utvalda  universitet och skolor som erbjuder stipendier är:

Berkeley College, New York, USA

Billy Blue College of Design, Sydney, Melbourne, Brisbane, Australien

APM College of Business & Communication, Sydney, Melbourne, Brisbane, Australien

New York Film Academy, New York & Los Angeles, USA

Vancouver Film School, Vancouver, Kanada

Musicians Institute, Los Angeles, USA

Regents University, London, Storbritannien

SAE Institute, flertal orter, Australien

BHMS – Business & Hotel Management School Luzern, Schweiz

Richmond University, London, Storbritannien

James Cook University, Cairns och Townsville, Australien

IED – Istituto Europeo di Design, Italien & Barcelona

JMC Academy, Sydney, Melbourne, Brisbane, Australien

Edith Cowan University, Perth, Australien

JCU Brisbane, Australien

Middlesex University Dubai, UAE

UNSW – University of New South Wales, Sydney, Australien

USC – University of the Sunshine Coast, Australien

stipendier utlandsstudier

Studins egna stipendium för utlandsstudier

STUDIN har lanserat egna stipendier för att ytterligare främja dina möjligheter till utlandsstudier. STUDIN stipendierna om totalt 30 000 SEK är tillgängliga att söka för alla som ansökt och blir antagen till en utbildning genom STUDIN.

Läs mer om stipendierna här

Andra stipendier för utlandsstudier

Utöver universitetens stipendier som vi hjälper dig med så finns det möjlighet för dig att söka stipendier för utlandsstudier i Sverige. Varje år delar svenska stiftelser och organisationer ut stipendier för hundratals miljoner kronor.

Du kan ansöka om stipendier för en mängd olika ändamål, bland annat studier och då specifikt utlandsstudier. Men du som skall studera utomlands kan även ansöka om andra stipendier t.ex för konst, kultur, idrott, hantverk eller sociala ändamål och knyta din ansökan till dina planerade studier utomlands.

Exempel på stipendier att söka:

Stipendier för utbildning

Du kan ansöka om stipendier som ger bidrag till t.ex kurslitteratur, kursavgifter och terminsavgifter, bostadshyra, praktikperioder, resor, examensarbeten eller forskningsprojekt.

Stipendier för idrott och sport

Du som är aktiva inom sport och idrott kan ansöka om särskilda idrottsstipendier. Ofta kan din idrottsförening eller klubb vara behjälplig.

Kulturstipendier & hantverksstipendier

Särskilda stiftelser och fonder delar ut stipendier till dig som är kreativt eller kulturellt verksam inom bl.a hantverk, design, konst, dans, musik, film, teater, skrivande och journalistik. Du kan ansöka om stipendier som ger bidrag till bland annat utbildning, kurser, utrustning, resor.

Att söka och hitta stipendium när du skall studera utomlands

Stipendiefonderna är ofta knutna till din bostadsort, kommun, landsting eller socken. Oftast finns kriterier kring ålder, kön, social bakgrund, maxinkomster etc.

Biblioteken i din hemort eller kommun brukar kunna hjälpa med information om hur du går tillväga när du skall börja söka efter stipendier.

På biblioteken finns även Stipendiehandboken, en gedigen informationsguide som ger dig handledning om hur du framgångsrikt ansöker om stipendier för dina utlandsstudier.

Webbsidor, stipendiedatabaser och stipendiekonsulter för dig som skall studera utomlands

Det finns en rad sökbara databaser med stipendier på webben. Det finns även konsulter, som mot en avgift, kan hjälpa dig som skall studera utomlands med att hitta de stipendier som kan vara relevanta för dig.

Här är ett urval av stipendieguider och webbsidor:

Global Grant är en webbtjänst som har en databas med tusentals stipendier. För att få tillgång till exakta uppgifter krävs ett abonnemang på tjänsten. De flesta bibliotek har detta abonnemang och om ditt bibliotek har abonnemang så är ditt lånekort knutet till tjänsten.

Länsstyrelsens stiftelsedatabas listar stipendier i din hemkommun eller ditt län.

Göteborgs universitet har en samling med länkar till fonder och stiftelser